Zoeken

Roofs 2018-05-44 Gekleurde daken voor de toekomst

special gekleurde daken

Dat er veel mogelijk is op een dak, dat weten we intussen allemaal: het opwekken van energie (geel), het bufferen van water (blauw), tuinen en parken (groen), wonen, werken, recreëren of parkeren (rood).

Dakspecialist Zoontjens werkt al bijna 50 jaar op het dak en ziet de laatste 10 jaar de multifunctionele invulling van het dak ontstaan. Door urbanisatie is deze ruimte nodig en door klimaatveranderingen is het noodzakelijk om zwarte daken te transformeren naar groene en leefbare ruimtes. Het is een verademing dat zoveel partijen deze noodzaak ­inzien. Het leeft nu op een brede manier in de samenleving: ­gemeentes, waterschappen, stichtingen voor natuur en ­milieu, projectontwikkelaars, architecten, bedrijven en ­inwoners begrijpen dat er iets moet gebeuren om een aan­trekke­lijke leefbare stad voor de toekomst te garanderen, waarbij het dak een belangrijke rol kan spelen.

Het multifunctionele dak

Op het multifunctionele dak zien we combinaties van de verschillende kleuren. In een daktuin is een terras of plek om te zitten erg prettig, een parkeerdak met groen is een stuk aantrekkelijker en op een dak met zonnepanelen is een looppad onmisbaar.

Om een dak toegankelijk te maken, moet er een verant­woorde keuze worden gemaakt in het systeem dat je gaat gebruiken. Zoontjens heeft met haar innovatieve daksystemen en jarenlange ervaring voor elk dak een ­oplossing. Door de samenwerking te zoeken met ­partijen van de andere dakkleuren, kan ze duurzame en multifunctionele daken realiseren.

De daksystemen van Zoontjens zijn zo ontwikkeld dat ze ­rekening houden met de essentiële aandachtspunten voor dakterrassen: stabiliteit, drukverdeling en afwatering. Een goed systeem zorgt ervoor dat de dakbestrating stabiel ligt (horizontaal of verticaal niet kan verschuiven), druk­verdeling naar de ondergrond goed is en dat er ruimte is waar water door weg kan lopen.

Trend op daken

Een trend die Zoontjens ziet, is die van keramische tegels voor dakterrassen. Deze tegels zijn kleur- en slijtvast, ­vorstbestendig en onderhoudsarm, met een grote keuze in kleuren. En keramische tegels zijn licht van gewicht en daardoor geschikt voor bijna alle daken. Maar daardoor ook extra gevoelig voor wind- of andere belasting. Zoontjens ontwikkelde hiervoor een nieuw systeem om keramiek op dakterrassen stabiel aan te leggen en waarbij de ondergrond bereikbaar blijft. Keramische tegels zijn, net als andere daktegels, goed te combi­neren in daktuinen om een aantrekkelijke zithoek mee te creëren.