Zoeken

Roofs 2018-05-68 Geautomatiseerd reinigen van (dak)oppervlakken

Dakonderhoud

De vormgeving en het materiaalgebruik van daken en gevels worden steeds minder standaard. Ook relatief nieuwe technieken als de toepassing van zonne-energie zijn in opkomst. Dat maakt de vraag hoe deze oppervlakken op een verantwoorde manier zijn te reinigen actueel. De Duitse fabrikant TG hyLift biedt onder de naam hyCleaner een machine die in de meest uiteenlopende situaties een oplossing hiervoor biedt.

Het bedrijf is opgericht in 2011 door Alfons Thihatmer en Andreas Grochowiak (TG staat voor de respectievelijke achternamen). Zij hebben een verleden bij een fabrikant van ladderliften en kranen en die ervaring nam men mee bij de oprichting van het nieuwe bedrijf. TG hyLift bestaat uit twee onderdelen, namelijk hyCrane en hyCleaner. Onder de naam hyCrane ontwikkelt men kranen voor speciale toepassingen. De activiteiten van hyCleaner behel­zen de ontwikkeling en inzet van een schoonmaakmachine die zich voortbeweegt op speciale rupsbanden (voor daktoepassingen), aan de gondel van de hoogwerker of aan de glazenwassersinstallatie (voor geveltoepassingen) of aan een kraan (voor toepassingen op het maaiveld). Het bedrijf is gevestigd in het Duitse Gronau, vlak over de grens bij Enschede. In de Benelux wordt de fabrikant vertegenwoordigd door Pieter en Henny Wolters.

Geautomatiseerd schoonmaken

Waarom een machine? Pieter Wolters: “De automatisering van de reiniging van oppervlakken is zinvol, want zodoende worden de menselijke tekortkomingen uitgeschakeld. Na een paar uur glazenwassen, bijvoorbeeld, wordt een mens moe en zal hij mindere kwaliteit gaan leveren. De machine biedt een constante kwaliteit en productiviteit. Ook is de machine geschikt voor toepassingen waar mensen niet of nauwelijks kunnen komen. Het dak van het station in Berlijn was bijvoorbeeld meer dan dertig jaar niet schoongemaakt omdat dat technisch onmogelijk was. Met de toepassing van een speciaal door ons ontwikkelde schoonmaakmachine is het uiteindelijk wel gebeurd.”

De werking van de schoonmaakmachine is heel vergelijkbaar met die van een automatische grasmaaier. Sommige uitvoeringen zijn radiografisch bestuurbaar, maar er zijn ook modellen die volautomatisch functioneren of integendeel met de hand worden bediend. Het assortiment is onderverdeeld in drie categorieën, aangeduid met de kleuren ‘blue’ (daktoepassingen), ‘red’ (geveltoepassingen) en ‘black’ (speciale toepassingen). Deze categorieën zijn op hun beurt onderverdeeld in de subcategorieën EVO I, II en III, die het formaat van de machine aanduiden. De machines die voor speciale situaties worden ontwikkeld, in de hyCleaner black-serie, gaan uit van een standaard die kan worden gemodificeerd. Aan deze modificaties gaan vanzelfsprekend uitgebreide gesprekken met de klant aan vooraf, waarin het gebruik zo nauwkeurig mogelijk wordt omschreven.

De meest uiteenlopende ondergronden en materialen kun­nen door de machine worden gereinigd: glas, beton, aluminium, staal, kunststof, PV-panelen, etc. Per toepassing wordt bepaald wat de meest gunstige borstel en (indien van toepassing) het gewenste materiaal van de rupsbanden moet zijn. Bij daktoepassingen kan de machine worden toegepast op hellingshoeken tot 35°. De rupsbanden zijn dan vervaardigd uit een zeemleer, wat zeer stroef is maar geen krassen veroorzaakt. Overigens moet men bij deze toepassingen, voor de veiligheid van de machine en de omgeving, de machine middels een veiligheidslijn aanlijnen. “Hoe goed de machine ook is, hij moet wel verantwoord worden gebruikt,” zegt Wolters hierover.

Het gebruik van deze machine wordt pas rendabel vanaf ­oppervlakken van 400 m². De hyCleaner kan per uur een oppervlak van zo’n 800 m² schoonmaken. Het bedrijf gaat er prat op dat men enkel met (osmose)water reinigt: er wordt geen gebruik gemaakt van (chemische) schoonmaakmiddelen. Wolters vertelt dat de machines kunnen worden gekocht en worden geleased. “Wij begeleiden de machines ook na levering intensief. Iedere afnemer krijgt eerst een dag training en opleiding. Daarin krijgt men een uitgebreide in­structie en training, zodat we na de trainingsdag zeker weten dat de gebruiker weet hoe hij met de machine om moet gaan.

Station Arnhem

Inmiddels is het bedrijf actief in tal van landen. In Nederland fungeren Piet en Henny Wolters als het aanspreekpunt. Naast de verkoop ondersteunen zij de machines verder op het gebied van service en onderhoud. “Doordat we korte lijnen hanteren, kunnen we snel reageren op vragen van de klant,” vertelt Wolters.

Wereldwijd heeft men ook verschillende opvallende referenties. Zo heeft het al genoemde station van Berlijn flink wat aandacht in de pers gekregen. Op het stationsdak van Straatsburg is eveneens een spectaculair resultaat bereikt. En onlangs is in Jordanië een veld met zonnepanelen met behulp van een hyCleaner ontdaan van woestijnzand:
hier betreft het een toepassing zonder water.

In Nederland is het dak van het station van Arnhem een opvallende referentie. Het gaat om zowel het bijzondere dak van het stationsgebouw als de perronoverkappingen. De perronoverkappingen bevatten hardnekkig vuil (waaronder roestig slijpsel van de rails), daarom moest er speciaal voor deze toepassing een machine worden gemaakt. Bij zowel het stationsdak als de perronoverkappingen was de overgang tussen de daglichtvoorzieningen en het dak een aandachtspunt. “Dat is een ander voordeel van de auto­matisering van deze werkzaamheden: de machine reinigt ook op plekken waar mensen lastig bij kunnen komen.”

De machines van hyCleaner zijn onder de aandacht gebracht tijdens de Solar Solutions-beurs en zal ook tijdens de komende editie van de vakbeurs Interclean Amsterdam te bezichtigen zijn. Deze beurs vindt plaats van 15-18 mei 2018 in de RAI Amsterdam.