Zoeken

Roofs 2018-06-44 Kwaliteitsborging van dakkapellen kan nu écht van start

Special daglicht

In het Trainingscentrum van Dakvenstermeesters Montage Keurmerkte Ede ontving Robert van Hattem van Van Hattem Dakkapellen uit handen van Bas van Etten (projectleider SKH) en Dennis Kosten (Formule Manager Dakvenstermeesters Montage Keurmerk) het KOMO certificaat. Het is het ­eerste bedrijf dat dit certificaat ontvangt.

Met het certificaat kan de leverancier aantonen dat de dak­kapel aan alle eisen van isolatie, brandveiligheid en luchtdichtheid voldoet. Doordat ook de monteurs zijn ­gecertificeerd voor de montage van dakkapellen via ­Dakvenstermeesters Montage Keurmerk, is de kwaliteit van zowel het product als de montage geborgd. Het keurmerk is merkonafhankelijk.

Dakvenstermeesters Montage Keurmerk zet zich in voor ­kwaliteitsbewaking en verbetering op het gebied van de montage van daglichtproducten in het hellende of platte dak (zowel dakramen, daglichtsystemen, lichtkoepels, ­lichtstraten, daktoetredingen en dakkapellen). Bedrijven mogen het Montage Keurmerk voeren wanneer zij voldoen aan de strenge criteria en de trainingen hebben gevolgd, die door SKH gecertificeerd zijn. Deze erkenningsregeling zorgt ervoor dat opdrachtgevers maximale zekerheid hebben over de kwaliteit van de montage en uitvoering van hun daglichtproduct. Hiermee is aantoonbaar dat vakkundig, volgens het Bouwbesluit en de wet- en regelgeving, is gemonteerd, waardoor de garantie is gedekt.

Kwaliteitseisen

De kwaliteitseisen zijn belangrijk in een markt die vol is met bedrijven die daglichtproducten en dakkapellen leveren en plaatsen. Voor opdrachtgevers is het lastig om een bedrijf op kwaliteit en kunde te selecteren. Met het Dakvenstermeesters Montage Keurmerk is deze selectie al gedaan: aangesloten bedrijven moeten verplicht een Dakvenstermeesters Montage Keurmerk training volgen om aan de voorwaarden te voldoen. Deze trainingen worden ieder jaar gevolgd en zijn gecertificeerd door een ­landelijk orgaan.

Tevens verwerken de aangesloten bedrijven daglichtproducten en dakkapellen volgens de onderstaande bouwvoorschriften:

  • Door SKH opgestelde beoordelingsgrondslag BGS-009 (Montage van daglichtproducten in hellend en plat dak)
  • De BRL 1513 (2008): beoordelingsrichtlijnen voor het dakdekken hellende dak
  • De URL 1112 (2008): uitvoeringsrichtlijnen voor de montage van prefab dakvensters, inclusief aansluitsystemen.

Dakvenstermeesters verwerken en plaatsen producten volgens de richtlijnen en geldende voorschriften. Dit voorkomt dat men later met ­onverwachte tegenvallers te maken krijgt,
zoals o.a. vocht en condensproblemen, maar ook energieverlies doordat de isolatie niet gewaarborgd is.