Zoeken

Roofs 2018-06-70 Braber Dakmaterialen verhuist naar nieuwe locatie

Bedrijfsnieuws

Begin dit jaar is Braber Dakmaterialen verhuisd naar een nieuwe locatie in Den Haag. Zowel het pand als de locatie zelf betekenen een duidelijke verbetering ten opzichte van de vorige locatie. Roofs sprak met vestigingsmanager Arno van der Kuij.

De naam Braber is in de regio Den Haag een begrip. ­Daarom is de naam niet aangepast toen het onderdeel werd van Bitasco Trading, dat op haar beurt onderdeel is van de IKO Group. In 1903 werd het bedrijf opgericht, het was toen een kolen- en oliehandel. “Elke Hagenaar kende het bedrijf,” vertelt Van der Kuij. “Tot in de jaren ’60 werden de producten, naast de andere kanalen, huis aan huis verkocht. Je moet je daarbij een soort SRV-wagen voorstellen, die door alle straten reed om bijvoorbeeld petroleum te verkopen. Nadat begin jaren ’60 de gasbel bij Groningen werd ontdekt, is de focus van het bedrijf verschoven naar de verkoop van mastiek voor dakdekkersdoeleinden.”

“Die periode heb ik nog net zelf meegemaakt: ik ben eind jaren’80 bij het bedrijf aan de slag gegaan en ben dus al ruim dertig jaar in dienst. Destijds werd juist de omslag naar bitumineuze dakbanen gemaakt. Tegelijk met het assortiment dakbanen werd namelijk ook een uitgebreid assortiment las- en snij-apparatuur opgebouwd en dat was mijn expertise. We waren de eerste ‘one stop shop’, al heette dat toen nog niet zo.”

Bouwplein

Lange tijd was het bedrijf gevestigd aan de Waldorpstraat, tot de erfpacht afliep en de gemeente de grote tanks op het terrein van het bedrijf saneerde. In 2006 verhuisde men naar een ‘tijdelijke’ locatie aan de 1e Lulofsdwarsstraat. “We hebben 11 jaar lang gewacht op een geschikte, nieuwe locatie aan de westzijde van de stad,” vertelt Van der Kuij. “Het hele team heeft ontzettend veel geduld gehad, want de oude locatie was verre van ideaal. Dat pand werd gesloopt zodra we eruit waren. Uiteindelijk werden we door een klant getipt op deze locatie aan de Binckhorstlaan. Het betreft een oude locatie van PostNL, die is onderverdeeld in units. Deze units zijn ­afzonderlijk verhuurd aan handelaren in bouwmaterialen zodat er een Bouwplein ontstaat.”

Van der Kuij: “Het industrieterrein de Binckhorst is in ontwikke­ling. Dat heeft met name te maken met de aanleg van de zogeheten Victory Boogie Woogietunnel, die een snelle verbinding bewerkstelligt tussen het industrieterrein en de diverse snelwegen van en naar Den Haag. Hierdoor wordt de locatie niet alleen voor Den Haag zelf interessant, maar ook voor de nabij gelegen plaatsen zoals Zoetermeer en Delft. Het Bouwplein ligt op een steenworp afstand van de plek waar de tunnel weer bovengronds komt.”

“Toen we eenmaal voor de locatie aan de Binckhorstlaan hadden gekozen, moesten we snel schakelen. De eerste dagen in de nieuwe locatie waren even afzien, met slechts één verwarmde ruimte en de opslag nog in opbouw. Maar onze klanten waren heel geduldig, omdat ze ook wel zagen dat er gewerkt werd aan een mooie locatie. Voor veel klanten hebben wij de magazijnfunctie overgenomen. Het is een groothandel geworden waar iedere dakdekker zijn hart kan ophalen. Het assortiment is namelijk volledig afgestemd op de werkzaamheden van de dakdekker en wij proberen steeds een stapje verder te denken om te voorkomen dat onze klant voor bijvoorbeeld houten vloerplaten nog ergens anders naartoe moet. Dat is ook het voordeel van deze locatie op dit zogeheten Bouwplein: we hebben goede afspraken met onze buren zodat we de producten uit hun assortiment, die ook relevant zijn voor onze klanten, kunnen aanbieden. We zijn de familie Koschitzky dankbaar voor de mogelijkheid om dit nieuwe pand te mogen huren en verbouwen.”

Assortiment

“We kunnen inmiddels wel stellen dat we, met een magazijn van 1000 m², de ruimst gesorteerde dakgroothandel in Den Haag en omstreken zijn. Het assortiment is jarenlang verfijnd door het ervaren verkoopteam en inmiddels hebben we grote keuze in zink- en loodproducten, het IKO isolatie- en dakrollenassortiment en we zijn de grootste verdeler van EPDM (Resitrix en Hertalan) van de omgeving. De Hertalan EPDM wordt van rol gesneden. Alle diktes IKO Enertherm PIR isolatie zijn uit ­voorraad leverbaar.”

“Daarnaast leveren we nog aanvullende diensten, zoals de reparatie van gereedschappen, zoals branders,” vertelt Van der Kuij. “Wij zijn brander­specialist en kunnen de branders van de gerenommeerde merken repareren, klaar terwijl de klant wacht. Mijn collega Agnes van Noord is al ruim 23 jaar in dienst en voor haar is met de realisatie van deze nieuwe locatie een oude droom in vervulling gegaan. We hebben een aparte kledingafdeling met dakdekkerskleding ingericht. Ook dit assortiment is heel compleet, met een volledig Blakläder assortiment. Desgewenst kunnen we ook kleding bedrukken met bijvoorbeeld een bedrijfslogo.”

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een trainingsruimte op de bovenverdieping van het pand. Ook worden de puntjes op de i gezet in het magazijn. Wanneer dat is afgerond, zal een officiële opening worden georganiseerd. Bij het ter perse gaan van dit nummer was de datum daarvan nog niet bekend, maar Roofs zal u op de hoogte houden.