Zoeken

Roofs 2018-08-32 Amsterdamse Soho House krijgt luxueus gebruiksdak

Special Gebruiksdaken

Het Amsterdamse Bungehuis aan de Spuistraat in Amsterdam werd onlangs verbouwd tot Soho House Amsterdam: een exclusieve club en verblijfplaats voor creatieve mensen uit de hele wereld. Het monumentale pand heeft een luxueus gebruiksdak gekregen, inclusief weelderige beplanting, een bar en een ­buitenzwembad. Het dak voldoet door toepassing van een retentie­systeem bovendien aan de laatste ambitie van de gemeente Amsterdam om bij ­piekbuien tijdelijk 60 liter per vierkante meter water te bufferen.

Tekst: Edwin Fagel

Het Bungehuis is een markant gebouw in het hart van de Amsterdamse binnenstad. Het statige kantoorgebouw ­dateert uit 1934 en de architectuur is een fraai voorbeeld van het zogeheten Functionalisme. Het pand werd van binnen compleet verbouwd en gerestaureerd voor Soho House. ­Creatieve geesten die graag met gelijkgestemden verblijven op bijzondere locaties kunnen lid worden van deze exclusieve club en gebruik maken van alle faciliteiten. De nieuwste ­locatie in Amsterdam huisvest een exclusieve sociëteit met een restaurant, 79 hotelkamers en een wellness complex.

Luxueus vormgegeven gebruiksdak

Het dak speelt een belangrijke rol in het concept. Het dakoppervlak is met enkele bouwkundige aanpassingen omgetoverd tot een aangename multifunctionele verblijfsruimte met een bar en een zwembad. Hier omheen zijn ­ comfortabele zitjes geplaatst. In luxueuze, aluminium planten­bakken is bijzondere beplanting aangebracht. De soorten zijn zorgvuldig uitgekozen en zullen op korte termijn uitgroeien tot fraaie borders. Daarnaast zijn enkele grotere plantvakken met siergrassen en ook sedumdaken aangelegd.

De aanleg van de daktuin was een complexe klus, want er gebeurt veel op de relatief kleine dakoppervlakken. Er werd dan ook op het gebied van details en aansluitingen een grote mate van deskundigheid verlangd van de in aanleg van daktuinen gespecialiseerde De Enk Groen & Golf uit Renkum. De locatie biedt een spectaculair uitzicht over het daklandschap van het centrum van Amsterdam, maar zorgde ook voor een extra complicatie: gedurende de gehele uitvoeringsfase was er slechts voorzien in zes hijsmomenten waarin alle benodigde materialen naar het dak gehesen konden worden. Een uitgekiende logistieke organisatie en een goede samenwerking met de bouwpartners (uitvoerders en leveranciers) was hiervoor absoluut noodzakelijk.

Afwisselende inrichting

Je zou kunnen zeggen dat het dak van het Soho House bestaat uit twee verhoogde ‘hoofddaken’. De bar is gemonteerd op een stalen frameconstructie die over de installaties heen is geplaatst. Het zwembad is eveneens ­verhoogd aangelegd omdat er vanzelfsprekend diepte nodig was. De constructie is versterkt met stalen kolommen, zodat de extra belasting kan worden gedragen.

Het zwembad en de bar is omgeven door terrassen met plantvakken en groendaken. Deze bevinden zich deels op de ­verhoogde daken en deels op het oorspronkelijke dakniveau. Het volledige dak heeft een oppervlakte van ruim 500 m².

De Enk Groen & Golf was verantwoordelijk voor de totale ­inrichting op alle dakvlakken, inclusief het aanbrengen van de beplanting. Uitvoerder Renee Kraus vertelt dat de beperkte ruimte de voornaamste uitdaging van de aanleg was, maar ook technisch was het geen eenvoudige klus. De tegels en vlonders zijn gedeeltelijk in het split aangebracht en gedeeltelijk op tegeldragers geplaatst. Het split is toe­gepast onder de verhoogde gedeelten, rond het zwembad en de bar. Op de oorspronkelijke dakbedekking werd eerst ter bescherming een waterbergend beschermdoek SSM 45 aangebracht en daarop zijn vervolgens de kunststof retentie-elementen RSX 65 van ZinCo geplaatst. Hiermee ontstond de ruimte waarin het hemelwater tot maximaal 60 mm wordt gebufferd. Bovenop deze elementen is een filterdoek geplaatst om uitspoeling van fijne delen te voorkomen. Vervolgens is een minimale laag split aangebracht waarop de zwart-wit gestreepte tegels zijn gelegd.

Onzichtbare waterretentie

Soho House Amsterdam is niet de eerste vestiging die een zwembad op het dak heeft, want ook de daktuin van Soho House Barcelona werd eerder al uitgerust met een prachtig bad. Wat wel uniek is aan de Amsterdamse daktuin, is het systeem dat als het moet 60 mm regenwater in 1 uur kan opvangen (ZinCo Stormwater Management). De engineering en besteksuitwerking van de gecompliceerde opdracht is in de basis uitgevoerd door ingenieursbureau SmitsRinsma uit Zutphen en later door ZinCo Benelux in ­samenwerking met De Enk Groen & Golf verder uitgewerkt.

In de onderlaag zonder afschot ligt het retentiesysteem van ZinCo verstopt. De opbouw met de 65 mm hoge ­retentie-elementen RSX 65 en de ZinCo Run-off control op de afvoeren zorgt voor een gecontroleerde afvoervertraging, waarmee op het grootste dak bij hevige regenbuien tijdelijk bijna 14.000 liter regenwater geborgen en vertraagd afgevoerd wordt. In totaal kan op de daken meer dan 50.000 liter regenwater opgeslagen worden.

Het doel van retentiedaken is om het stedelijke rioolstelsel te ontlasten. Dit wordt bereikt door het regenwater op daken op te vangen en vervolgens vertraagd af te voeren. Met de toegepaste opbouw voldoet de daktuininrichting van Soho House aan de recent door de gemeente Amsterdam gestelde ambitie om in een tijdsbestek van 1 uur 60 mm regen op te kunnen vangen.

De daktuin van Soho House Amsterdam is medio juli 2018 opgeleverd en deze zomer zullen de eerste gasten op de daktuin een verfrissende duik kunnen nemen. De Amsterdamse binnenstad is een zeer bijzonder dak rijker dat naast weelderige luxe ook nog eens verantwoordelijkheid neemt door regenwater tijdens piekbuien tijdelijk op te slaan. Daarmee het wordt het binnen­stedelijk rioolstelsel ontlast. ?

Gebruiksdak Soho House, Bungehuis te Amsterdam

  • Opdrachtgever: Aedes
  • Hoofdaannemer: Salverda Bouw, ’t Harde
  • Gebruiker: Soho House & Co
  • Landschapsarchitect: MXT Landschappen, Haarlem
  • Bestek: SmitsRinsma, Zutphen
  • Dakopbouw: De Enk Groen & Golf, Renkum
  • Leverancier dakbegroeiingen retentiesysteem: ZinCo Benelux, Amsterdam
  • Engineering waterretentie: SmitsRinsma i.s.m. ZinCo Benelux