Zoeken

Roofs 2018-10-54 Slimme renovatie van drukste parkeerdak Europa

Special parkeerdaken

Het Wijnegem Shopping Center ligt aan de oostkant van ­Antwerpen. In 1993 opende het winkelcentrum haar deuren met een winkeloppervlakte van ruim 32.000 m². Met uitbrei­dingen in 1997 en 2013 is de oppervlakte nu 69.000 m² met zo’n 250 winkels. Bovenop het centrum prijkt het drukst bereden parkeerdak van Europa: met 1500 gratis parkeerplaatsen is het 32.500 m² groot.

Jaarlijks komen er zo’n 9 miljoen bezoekers naar het winkelcentrum, waarvan 80% met de auto. De klant parkeert het liefst zo dicht mogelijk bij de ingang, het dak is daarom de populairste plek.

Drukst bereden parkeerdak van Europa

Na 25 jaar is het dak toe aan renovatie. Naast dat het dak superintensief wordt gebruikt, wordt er ook hard gereden. Dit gecombineerd met steeds zwaardere auto’s (zoals SUV’s) zorgt voor extra belasting. Met de renovatie is niet alleen de dakbestrating geoptimaliseerd, ook de isolatiewaarde is verhoogd en lokaal zelfs verdubbeld.

Vertrouwen in bestaand systeem

Het winkelcentrum heeft nooit te maken gehad met lekkages van het dak en dat wil de eigenaar zo houden. Op basis van goede ervaringen heeft ze dit grootse renovatiewerk uit­besteed aan de twee Nederlandse bedrijven Betonrestore en Zoontjens. Het parkeerdak is in 1992 aangelegd met het Pardak®90 systeem van Zoontjens. Dit systeem heeft als voordeel dat de twee belangrijkste functies, waterdichtheid en parkeren, van elkaar zijn gescheiden. De mogelijkheid tot het demonteren en hergebruiken van het systeem was en is een extra pluspunt, waarmee ook invulling wordt gegeven aan de duurzaamheidsambities. Het Pardak®90 systeem is inmiddels doorontwikkeld naar het Pardak®110 systeem voor meer stabiliteit bij hogere verkeersbelastingen. In het renovatieproject is zowel Pardak®90 hergebruikt als Pardak®110 nieuw toegevoegd.

Nieuw mobiliteitsplan

De renovatie van het dak is een combinatie van het nieuwe mobiliteitsplan met een ombouw naar éénrichtingsverkeer (door een hoofdrijbaan en afslagen naar de ­parkeerzones), energiebesparing door een upgrading van de isolatie­waarde, het noodzakelijke dakonderhoud van de water­dichte afwerking én nieuwe bestrating van het ­parkeerdak. Binnen het nieuwe ontwerp is de hoofdrijroute – een ­zwevende vloer – gemaakt van staalvezelbeton. De rest van het dak heeft vorm gekregen met Pardak®110 en op plekken waar weinig verkeer komt zijn de Pardak®90 tegels hergebruikt. Ook de isolatie is deels opnieuw gebruikt. De hellingbanen zijn voorzien van een waterdichte, ­gewapende gietasfaltafwerking.

Gefaseerde renovatie

In het renovatieplan zorgden de detaillering en de planning voor de grootste uitdaging. Alle verschillende onderdelen, inclusief nieuwe hellingbanen, moesten naadloos op elkaar aansluiten. Ook moest het druk bezochte dak continu in gebruik blijven, waarbij de brand- en vluchtwegen uiteraard gehandhaafd blijven. De renovatie heeft daarom plaats­gevonden in verschillende fases. Inmiddels zijn de renovatiewerken afgerond en is het dak al weer volop in gebruik.