Zoeken

Roofs 2018-10-60 Voorkom problemen op het parkeerdak

special parkeerdaken

Om de ruimte optimaal te benutten, wordt er voor het parkeren van de auto steeds vaker uitgeweken naar het dak. Echter, hebben parkeerdaken met hele andere invloeden te maken dan indoor parkeergarages.

Zo moeten de parkeerdaken bestand zijn tegen vele weerselementen, waarvan water misschien wel de belangrijkste is. Om parkeerdaken tegen deze invloeden te beschermen zijn er diverse oplossingen mogelijk.

Vloeibare kunststof is de juiste oplossing

Velen zijn het erover eens: lekkage is – op brand na - het grootste probleem dat kan plaatsvinden bij een ­parkeerdak. Indien er namelijk sprake is van een lekkage, is er echt een serieus probleem gaande. Koste wat het kost is het belangrijk om dit te voorkomen. Een uitstekende oplossing daarvoor is vloeibare kunststof. Het voordeel van vloeibare kunststof is dat de afdichting aan de bovenzijde zit, waardoor er direct onderhoud gepleegd kan worden indien er sprake is van lekkage. Er hoeft niets verwijderd te worden. Daarnaast is het direct zichtbaar indien er sprake is van een lekkage op een kunststof dak. Want waar een scheur zit, daar zit lekkage. Bijkomend voordeel is dat kunststof de mogelijkheid biedt tot de toepassing van routing en signing. Hierdoor krijgt het parkeerdak een geheel eigen uitstraling en identiteit.

Tot het kleinste detail

Zoals gezegd, moet een buitenvloer aan andere eisen voldoen dan een binnenvloer. Voor buitensituaties gaan we daarom van coatings over op scheuroverbruggende afdichtingen. Daardoor kan er uiteindelijk tot op detailniveau een afdichting gemaakt worden. Over het algemeen gaat een dak namelijk niet lekken op de vierkante meter, maar echt bij de details. Die afdichting is dus heel belangrijk. De afdichtingssystemen van Triflex zijn vloeibaar en scheuroverbruggend. Ze omsluiten elk dakdetail als een tweede huid, waardoor de dakdetails ondoordringbaar en naadloos worden afgedicht. Maar zo’n afdichting moet natuurlijk ook veilig zijn. Op het moment dat u een buitensituatie realiseert, moet er voor de veiligheid een antisliplaag toepassen. En die antisliplaag moet weer goed schoon te krijgen zijn. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van de juiste schoonmaakproducten is het absoluut mogelijk om zo’n antisliplaag schoon te maken.

Buiten parkeren met Triflex ProPark

Een afdichting heeft een aantal eigenschappen, waaronder hydrolysebestendigheid. Dit maakt dat het water ook kan verdampen en dat kan bij veel coatings niet. En juist dát is buiten heel belangrijk. Triflex ProPark is volkomen naadloos en 100% waterdicht. Hiermee wordt een perfect, representatief parkeerdak met een lange levensduur gecreëerd. Het voorkomt scheuren en constructieproblemen door lekkages. Er zijn twee varianten:

Triflex ProPark variant 1

Dit volledig gewapende systeem is de juiste keuze voor parkeerdaken die een verhoogd risico op scheurvorming hebben. Het beschermt een parkeerdak tegen de meest extreme weersomstandigheden: of het nu gaat om een nieuw parkeerdak of om een renovatie.

Triflex ProPark variant 3

Vloeren van parkeergarages hebben een hoop te verduren. Zeker de hellingbaan. Deze wordt namelijk zwaar op de proef gesteld door de tractie van auto’s bij zowel op- als neergaand gebruik. Kies Triflex ProPark variant 3 voor een afdichting met aandacht voor de zwakke plekken bij de overgang van de hellingbaan naar het vloerveld.

Parkeergarage MECC Maastricht

Een van de projecten waarbij Triflex ProPark is toegepast is op het parkeerdek van MECC Maastricht. Als gevolg van het in twee delen storten van het beton, waarbij een systeem is gebruikt zonder wapeningsvlies, kon het parkeerdek de invloeden van buitenaf niet aan. Dit zorgde ervoor dat de coating onthechte, met betonschade als gevolg. Om het parkeerdek weer te herstellen is er gebruikgemaakt van het Triflex ProPark systeem, variant 1. Dit scheuroverbrug­gende systeem zorgt ervoor dat de betonnen constructie en de onderliggende parkeerdekken weer langdurig zijn beschermd.

Het afdichtingssysteem is in meerdere lagen aangebracht. Te beginnen met de Triflex Primer voor afsluiting en een gegarandeerde hechting aan de ondergrond. Hierna is het scheuroverbruggende en volledig gewapende Triflex ProPark membraan aangebracht. Vervolgens het waterdichte, zelf nivellerende Triflex Deckfloor, dat fungeert als een hoog mechanisch belastbare slijtlaag. Tot slot werd het Triflex Cryl Finish, een slijtvaste UV-bestendige finish, aangebracht.

Het resultaat is een prachtig, lichtgrijs parkeerdek dat is ­afgewerkt met een witte belijning voor de parkeervakken en heldere witte markeringen die de parkeerders de juiste weg wijzen. Het is een duurzaam en perfect afgedicht parkeerdek ­geworden dat weinig onderhoud nodig heeft en volledig voldoet aan de vraag.