Zoeken

Roofs 2018-10-80 Mechanische bevestigingsmiddelen voor een markt in beweging

Stichting Roof Update

Omdat er meer mogelijk is op platte daken, wordt er ook meer verwacht van de producten waaruit het dak is opgebouwd. Fabrikanten van ­mechanische bevestigingsmiddelen denken mee. Guardian uit Helmond sloot zich onlangs aan bij de Stichting Roof Update om haar innovatiekracht en samenwerking te vergroten, alsook de kennis in de markt over producten en haar toepassing.

Er is meer mogelijk op platte daken en daar moeten de ontwikkelaars van bevestigingsmiddelen continu op inspelen. Manager business development Mark Peeters en kwaliteitsmanager Peter Jost (HR/Quality and Safety) van Guardian houden zich dagelijks bezig met het optimaliseren van het productassortiment, de distributie, het delen van kennis en innovatie. De wereld van mechanische bevestigingsmiddelen gaat verder dan een metalen schroef, schroefplaatjes, inductieverbindingen of een schroef met kunststof tulen.

Peeters: “Het dak is een speelveld waar nog veel op te ­ontwikkelen valt. Nu merken we al dat er steeds meer mensen op het dak moeten zijn. Voor bijvoorbeeld installatie en onderhoud aan zonnepanelen, voor toegevoegde installaties aan koeling of verwarming. De verwachting is dat dit mogelijk is met behoud van de kwaliteit van het dak. De kop van de schroefkop in het isolatiepakket kan door het bitumen steken als de isolatie plaatselijk wordt ingedrukt. Als er gelopen wordt op het dak, kun je daarom gebruik maken van ­stapzekere mechanische verbindingsmiddelen. Met een extra kapje over de metalen kop of de variant met een ­telescopische tule wordt beschadiging voorkomen.”

“Steeds meer werken we samen met productontwikkelaars van dakproducten om tot een zo optimaal mogelijk geheel te komen waarin dakbedekking gegarandeerd onder alle omstandigheden vast blijven zitten,” voegt Jost toe. “Voor ons is het een uitdaging met de opdrachtgever mee te denken. Welke functie gaat het dak vervullen en voor hoe lang? Als na drie jaar het groendak plaatsmaakt voor een speeltuin, heeft dat gevolgen voor de mecha­nische bevestiging.”

Dakdekker is leidend

Afhankelijk van de ondergrond, de opbouw van het dak, de ligging in het windgebied en lokale omstandigheden bepaalt de leverancier het aantal bevestigers per vierkante meter. Meestal in opdracht van de dakdekker. Peeters: ­“Architecten besteden doorgaan weinig aandacht aan dit toch essentiële aspect. Dit is toch het vakgebied van de dakspecialist. Op basis van rekenmodellen maken wij een ­offerte. Meestal hebben dakdekkers een voorkeur voor een bepaald merk. Het komt niet vaak voor dat een dakdekker met de door ons opgestelde offerte gaat shoppen bij anderen” Jost: “Dat zou ook niet aan te raden zijn want elke leverancier heeft producten met net weer even andere eigenschappen. En de bevestiging betreft maar een fractie van de kosten van het totale dak.”

“Belangrijk is dat wij bereikbaar zijn voor de levering van de producten en vragen van dakdekkers,” voegt Jost toe. “En zorgen voor kennisoverdracht.” Net als diverse andere leveranciers heeft ook Guardian een cursusaanbod om de vakmensen op het dak op de hoogte te brengen van de ontwikkelingen en te instrueren over de juiste toepassing van de diverse producten.

Windbelasting zit wel goed

De herfst brengt al de eerste krachtige winden met zich mee. De bevestiging van het isolatiepakket en verschillende lagen waaruit het plat dak is opgebouwd, wordt op de proef gesteld. “We zien nog geen extreme veranderingen in windbelasting zoals je die wel ziet bij regenbuien.” Jost vertrouwt op de berekeningen. “De door ons gemaakte berekeningen houden rekening met weersomstandigheden die eens in de 50 jaar kunnen voorkomen. Die extreme omstandigheden hebben we nog niet gehad.”

Jaarlijks maakt het bedrijf meer dan 2000 windbelasting­berekeningen. Het bedrijf ontwikkelde hiervoor samen met een Zweedse partner de Roof Calculator waarmee voor alle Europese landen een correcte windlastberekening is uit te voeren. Deze berekening is conform de Eurocode, ­waarbij rekening wordt gehouden met de Nationale Bijlagen en indien gewenst de Amerikaanse FM-methodiek.

Samenwerking

Nadat het bedrijf in 2001 is opgericht en onder de naam Afast op de Nederlandse markt acteerde, is het bedrijf explosief gegroeid. Onder de naam Guardian blijft die groei doorzetten. Jost: “We zijn zo sterk gegroeid door onder meer ons hoge niveau aan service en advisering. Met de diversiteit aan projecten die we voorgeschoteld krijgen, is samen opereren in de markt steeds belangrijker. Daar proberen we het onderscheid te maken in het ontzorgen van de markt, hoog kennisniveau en ondersteuning van de dakdekkers.”

Peeters: “Samenwerking is een belangrijke voorwaarde voor succes in de markt. Daarom is deelnemen aan de Stichting Roof Update voor ons een interessante keuze. We kunnen samen met de deskundigen van de stichting advies geven over het totale dakpakket.”

Veelgemaakte fouten in windlastberekeningen zijn:

  • er wordt een te lage (interne) binnendruk coëfficiënt (Cpi) gehanteerd;
  • de factor voor externe druk of zuiging (Cpe) wordt verkeerd berekend;
  • windsnelheden wordt verkeerd ingevoerd
  • hoogte dakrand of gebouwhoogte wordt verkeerd ingevoerd
  • diktes en afstanden van profielen van de ondergrond worden verkeerd aangenomen