Zoeken

Roofs 2018-10-85 De medezeggenschapsraad

Veilig en gezond werken

Vitale, fitte, gezonde en gemoti­veerde mensen in en om het ­bedrijf - en balans in het leven: dat zijn de uitgangspunten van het vitaliteitsmanagementprogramma ‘Vitaal met je VAK bezig zijn’.

Vitaliteitsmanagement gaat om het versterken van mensen en de organisatie. Dit levert diverse voordelen op, zoals: ­hogere medewerkerstevredenheid, minder uitval en minder verzuim, hogere productiviteit, efficiënter werken en hogere klanttevredenheid. Dakdekkers- en installatiebedrijf Gebr. Janssen uit het Brabantse Beugen is met deze ­materie aan de slag gegaan. De vele stapjes die op dit gebied worden gezet, maken samen een flinke stap. Eén van deze stapjes is de medezeggenschapsraad.

Enkele jaren geleden was er onrust onder het personeel. Een eigen waarheid werd ingevuld en groot gemaakt. De onrust verspreidde zich als een olievlek op de bouwwerk­plek en in de bedrijfskantine. Waar rook was, is vuur opgevlamd. Het is wel allemaal weer goed gekomen, maar het had niet zo hoeven te zijn. Veel ergernissen, veel negativiteit, korte lontjes en een werkvreugde tot onder nul hadden ­kunnen worden voorkomen.

Vaak is het zo dat de informatie niet terecht komt bij de ­mensen die het moeten weten, of waarvan het handig is dat zij het weten. Ik merk het zelf nu nog steeds: als ik als directeur de bedrijfskantine in loop, dan smoren of stoppen gesprekken. Heel jammer. Beter is om te delen met elkaar. Want als je kunt delen, dan kun je ook vermenigvuldigen! Je moet het gesprek kunnen aangaan en een dialoog ­starten. Juist hierin zit de win-win-situatie voor alle partijen.

In de afgelopen jaren hebben wij met de bedrijfsvoering niet stilgezeten. We hebben tijdens een personeelsvergadering aan de orde gebracht hoe in de toekomst zo’n grote onrust is te voorkomen. Geen van de partijen wilde nog in zo’n situatie terechtkomen. De opzet van een ondernemingsraad of een personeelsvertegenwoordiging zou mooi zijn, echter, dit was voor ons nog een brug te ver. We zijn gestart met een medezeggenschapsraad, die functio­neert als klankbordgroep voor allerlei aspecten die het bedrijf betreffen. Inmiddels komt een afvaardiging van het personeel gemiddeld 3 tot 4 keer per jaar bijeen. ­Veiligheid, kwaliteit en HR-beleid zijn hierbij vaste agendapunten. Nu, jaren verder, is het geweldig te zien dat er steeds meer agendapunten ingebracht worden door het personeel. Je weet meer wat er leeft en je hebt de kans om één en ander uit te leggen. Helemaal top! Zowel de werknemers als de werkgever worden hier gelukkiger van.

Dat gebrek aan communicatie niet alleen bij ons een punt was, blijkt wel uit het feit dat we benaderd zijn door andere bedrijven met de vraag hoe wij dit aangevlogen hebben. Graag leggen wij dit uit. Maar bedenk wel dat ieder bedrijf uniek is en een eigen unieke aanpak nodig heeft. Soms is dat een flinke uitdaging met de nodige inspanning, maar wel met mooi resultaat: een gelukkige werkvloer!

De medezeggenschapsraad is één van de vele stapjes. En bedenk: vele kleine stapjes zijn één grote stap op weg naar een mooie duurzame vitale toekomst.

Peter van Houtum, directeur Gebr. Janssen bv, Beugen