Roofs 2018-10-86 Nieuwslijn
agenda
9-11 oktober 2018, Vakbeurs Energie 2018
Brabanthallen, ’s-Hertogenbosch, Info: www.vakbeursenergie.nl
13 november 2018, Probasys Benelux Management Symposium 2018
Mariënhof te Amersfoort, Info: www.probasysbenelux.nl
13-14 november 2018, Bestelauto Expo 2018
Expo Houten, Info: www.bestelauto-expo.nl
20-22 november 2018, Asbestos 2018
Evenementenhal Gorinchem, Info: www.asbestos-int.com
30 november 2018, Belgian Roof Day 2018
Brussels Kart Expo, Brussel (B), Info: www.belgianroofday.be
‘Leadax beter voor mens en milieu’
Onderzoek door het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) laat zien dat loodvervanger Leadax mens en milieu 54% minder schade toebrengt dan lood. Om de impact van wieg tot graf te kunnen beoordelen, werd alle mogelijke impact van het delven van de grondstoffen, het transport, de fabricage, het gebruik in het bouwproces en de eventuele sloop na 50 levensjaren onder de loep genomen. “De totale milieu-impact van een vierkante meter loodslab is €2,896.,” is in het onderzoeksrapport te lezen. “Die van Leadax is €1,337. Dit betekent een reductie in milieu-impact van 54%.” Het NIBE wijst daarnaast nog op de lange levensduur van de loodvervanger en de efficiënte productie van het bouwmateriaal, waarmee weinig energie wordt gebruikt. Leadax is bovendien de eerste KIWA gecertificeerde loodvervanger na een uitgebreid verouderingstraject. En door gebruik te maken van een afvalstroom uit een andere industrie, is Leadax een circulair product.
UNETO-VNI krijgt nieuwe naam: Techniek Nederland
UNETO-VNI gaat verder onder de naam Techniek Nederland. Het bestuur van de vereniging heeft dat op 6 september in een speciale vergadering besloten. De vereniging voor ondernemers in de installatiebranche en de technische detailhandel voert de nieuwe naam in op 15 januari 2019.
Altena Dakspecialiteiten opent nieuwe vestiging in Apeldoorn
Per 1 oktober opent Altena Dakspecialiteiten een nieuwe vestiging in Apeldoorn. De dakgroothandel levert sinds midden vorige eeuw materialen voor het hellende dak en in 1997 zijn daar de materialen van bijna alle gerenommeerde producenten voor het vlakke dak aan toegevoegd. Als onderdeel van de Altena Groep is ook Altena Dakspecialiteiten zeer actief op het gebied van gezond en duurzaam bouwen. Het groendaken-programma is een voorbeeld van dit actieve beleid.
LUXboX biedt modulaire Dakserre
LUXboX levert een modulaire Dakserre, die is samen te stellen uit verschillende afmetingen dakvensters van VELUX en FAKRO. Door het modulair samenstellen is er voor ieder dak een oplossing. Tussen de vensters is het mogelijk om een scheidingswand te plaatsen zodat de Dakserre over meerdere vertrekken te plaatsen is. De serre is samengesteld uit materialen die voldoen aan KOMO of andere certificeringen die aan het Bouwbesluit voldoen. Door de hoge isolatiewaarde (Rc=6.0) en de onderhoudsvrije buitenbekleding past het in de huidige bouwcultuur en voldoet het aan de normen van het Bouwbesluit.
Rooftop Revolution wint VHG Groenprijs
De eerste dinsdag van september is Duurzame Dinsdag. Op 4 september nam Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, namens het kabinet in Den Haag een koffer in ontvangst met 359 voorstellen om Nederland duurzamer te maken. Ook werden er prijzen uitgereikt voor de meest innovatieve ideeën en projecten. De VHG Groenprijs ging ditmaal naar Rooftop Revolution uit Amsterdam.
Rooftop Revolution realiseert natuurgebieden op daken en steden. Ze adviseren bedrijven hoe zij aan de slag kunnen gaan met het verduurzamen van daken, ondersteunen overheden in hun klimaatadaptatie ambitie en helpen ‘daklozen’ om hun uitzicht te verbeteren. Rooftop Revolution kijkt ook naar de financiering van groene daken, opdat de kosten en baten van groene daken eerlijk kunnen worden verdeeld tussen de mensen die er baat bij hebben.
VELUX verwerkt 100 jaar oud hout tot nieuwe dakramen
In samenwerking met grondstoffendelver A. van Liempd Sloopbedrijven geeft de VELUX Groep een tweede leven aan gebruikt hout. Woningcorporatie Woonbedrijf uit Eindhoven is de eerste die hier gebruik van maakt. Onlangs voorzagen zij ruim 90 van hun sociale huurwoningen van deze, door FSC als Recycled hout gecertificeerde, nieuwe dakramen: een belangrijke stap in de richting van circulair bouwen. Het hout is gewonnen uit gesloopte Rotterdamse woningen uit 1910.
Deze productinnovatie speelt in op het Rijksbrede programma circulaire economie. Doel van dit programma is om vóór 2050 een circulaire economie te realiseren. In Nederland zijn (sociale)woningcorporaties steeds vaker op zoek naar duurzame oplossingen en manieren om circulair te bouwen en te renoveren, zodat ze voldoen aan nieuwe bouwvoorschriften, zoals de nZEB (BENG) en duurzaamheidsvereisten, zoals BREEAM. De VELUX Groep is hiermee de eerste partij in Europa die dakramen van reclaimed hout produceert.