Zoeken

Roofs 2018-11-99 'Wat zeg je?' 'Otoplastieken!!!'

Veilig en gezond werken

Vitale, fitte, gezonde en gemoti­veerde mensen in en om het ­bedrijf - en balans in het leven: dat zijn de uitgangspunten van het vitaliteitsmanagementprogramma ‘Vitaal met je VAK bezig zijn’.

Peter van Houtum, directeur Gebr. Janssen bv, Beugen

Vitaliteit draait niet alleen om het bestrijden en voorkomen van ziekte en uitval, maar ook om het bevorderen van welzijn, employability (optimale inzetbaarheid van mensen, waardoor zij in staat zijn werk te krijgen en te behouden) en gezondheid. Dakdekkers- en installatiebedrijf Gebr. Janssen uit het Brabantse Beugen is met deze materie aan de slag gegaan. In deze aflevering staat het verstrekken van otoplastieken centraal.

‘Wat zeg je?’ ‘Ik versta je niet!’ ‘Praat eens wat duidelijker alsjeblieft?’ ‘Zou je het willen herhalen a.u.b.?’ Eén van de zintuigen, het gehoor, blijkt niet goed te werken. Een zintuig is een uitwendig orgaan dat prikkels waarneemt en een seintje stuurt via de zenuwen naar de hersenen. Hierdoor is men bewust van hetgeen men waarneemt. En dat is nu belangrijk om als mens goed te functioneren.

Mensen hebben vaak zelf niet in de gaten dat ze een hoorprobleem hebben. Vaak zijn het anderen die hem of haar erop wijzen dat ze niet goed horen. Gehoorverlies gaat meestal heel geleidelijk. Langzaam maar zeker gaat het gehoor achteruit. Vaak door veroudering, maar ook door beschadiging of door ziekte. Doordat het gehoorverlies langzaam gaat, wennen mensen eraan dat ze niet meer alles horen. Als je tijdens gesprekken maar een gedeelte hoort, dan ga je automatisch bedenken wat er gezegd wordt. Dit vullen van de manco’s kan gepaard gaan met lichamelijk gebrek, denk aan hoofdpijn, slapeloosheid en ontzettend moe zijn. Functioneren zoals je zou willen gaat dan helaas vaak niet meer.

Werken in de bouw brengt met zich mee dat er vaak gewerkt wordt in lawaaierige omgevingen. Te lange of intensieve blootstelling aan lawaai kan gehoorschade met zich meebrengen. De oren moeten hier tegen beschermd worden. Nog te vaak is het gemakzucht of stoerdoenerij om de oren niet te beschermen. Vaak gehoord: ‘Het is maar eventjes!’ Of: ‘Ik hoor nog hartstikke goed!’ Ja, nog wel…

Tijdens het laatste arbeidsgezondheidskundig onderzoek bij ons bedrijf zijn gehooronderzoeken uitgevoerd onder onze dakdekkers en installateurs. Hier zijn verschillende ­mensen toch wel geconfronteerd met het feit dat ze weinig of veel gehoorverlies hebben. Voor velen een wake-up call, voor sommigen al te laat. Maar feit is wel dat inmiddels veel werknemers bij ons als werkgever aangeklopt hebben voor otoplastieken.

Otoplastieken zijn individueel aangemeten gehoorbe­schermers. Het voordeel van otoplastieken is dat communicatie op een ‘normaal’ spraakvolume mogelijk blijft en omgevings­signalen, zoals waarschuwingssignalen, hoorbaar blijven. Omdat oren een leven lang blijven groeien, moeten de otoplastieken om de 4 tot 5 jaar, of eerder bij twijfel, ­gecontroleerd worden op geluidlekkage.

Het verstrekken van otoplastieken is één van de vele stapjes. En bedenk: vele kleine stapjes zijn één grote stap op weg naar een mooie duurzame vitale toekomst.