Roofs 2019-01-36 'Een kaal, ongebruikt dak zou verboden moeten worden!'
Aan tafel met… Suze Gehem
In deze rubriek laat Roofs markante personen van binnen en buiten de dakenbranche aan het woord. De insteek is om de visie en de persoon achter die visie voor het voetlicht te brengen.
Ze is mede-oprichter en directeur van De Groene Grachten. Haar naam prijkt op heel wat Top 100-lijstjes die betrekking hebben op duurzaamheid, vrouwen in de bouw, etc., en ze heeft op deze gebieden ook al verschillende awards in de wacht gesleept. Suze Gehem is daarnaast een spilfiguur binnen de Stichting Rooftop Revolution en levert op deze manier een belangrijke bijdrage aan de vergroening van de Nederlandse daken.
Groene Menukaart
Een indrukwekkend cv, zeker als je in aanmerking neemt dat ze nog relatief jong is (32) en nieuw in de dakenbranche. Hoe is het allemaal zo gekomen? Gehem studeerde Industrieel Ontwerpen in Delft en raakte betrokken bij een duurzaamheidsproject in de Zuid-Afrikaanse townships. “Daar kwam ik voor het eerst in aanraking met het onderwerp ‘duurzaamheid’ en dat is het begin geweest van mijn passie voor het onderwerp,” vertelt ze. Die passie werd verder gevoed in mijn periode in Frankrijk, waarbij ik voor Siemens werkte aan ITER, een programma voor de ontwikkeling van kernfusie. Na mijn afstudeerproject voor Schiphol Group kwam ik in contact met Wubbo Ockels, oud-astronaut en voorvechter van duurzaamheid. Hij had een idee dat hij De Groene Grachten noemde.”
“Het plan was om te laten zien dat zelfs eeuwenoude grachtenpanden te verduurzamen zijn. Want als het daar kan, dan kan het toch overal? Met die ambitie gingen we aan de slag, in de hoop hiermee een versnelling teweeg te brengen in het verduurzamen van de stad. Wubbo had niets met het adagium ‘doe maar gewoon’. Hij inspireerde me juist om met zo gek mogelijke ideeën te komen en altijd grenzen te verleggen. Toen hij me vroeg samen met hem De Groene Grachten op te richten, heb ik me geen moment bedacht. Inmiddels is De Groene Grachten een ingenieursbureau met 12 medewerkers, en Rooftop Revolution met 4 medewerkers, en zijn honderden projecten, zoals woningen, kerken, forten, theaters en musea in het hele land ondersteund in het verduurzamen. Onze Groene Menukaart is een belangrijk startpunt om particulieren en bedrijven te inspireren en activeren om aan de slag te gaan. Iedereen kan op deze website informatie vinden over het verduurzamen van een woning, fort of boerderij. Binnenkort komen er menukaarten voor molens, stolpen, kerken en buitenplaatsen bij. Uiteindelijk is elk pand en elke situatie uniek. Daarom leveren wij maatwerkadvies en uitvoerbegeleiding aan pandeigenaren die echt aan de slag willen met hun pand.”
Eén van die onderdelen die te verduurzamen zijn in een pand, is natuurlijk het dak. Een plek waar veel winst valt te halen. “In Amsterdam alleen al is er 12 km² aan plat dak. In Rotterdam ligt er zelfs 14,5 km². Als je bedenkt wat er met deze ontzaglijke ruimte gedaan kan worden en welke winst daarmee kan worden behaald op het gebied van natuur in de stad, biodiversiteit, waterbuffering, luchtzuivering, energieopwekking, etc., dan zou je wel gek zijn om daar geen gebruik van te maken. Een kaal, ongebruikt dak, met enkel een laag zwarte dakbedekking, zou verboden moeten worden!”
Doen
Gehem praat enthousiast en wordt duidelijk gedreven door een flinke dosis idealisme. Niet zo lang geleden zou een dergelijk enthousiasme wellicht kritiek hebben gekregen, omdat idealisme ook gepaard kan gaan met naïviteit. “Ik vind het belangrijk om niet alleen te dromen, maar ook te doen,” vervolgt ze. “Wij stellen alles in het werk om duurzame projecten uitgevoerd te krijgen. Daar hoort ook bij dat ik het als mijn taak zie om andere mensen te enthousiasmeren en activeren aan de slag te gaan.”
Inmiddels is Gehem een veelgevraagd spreker op congressen en andere bijeenkomsten. Haar team van Rooftop Revolution is betrokken bij vele initiatieven die in de stad worden ontplooid. Onlangs verwierf Amsterdam bijvoorbeeld 4,8 miljoen euro EU-subsidie voor de aanleg van blauw-groene daken op sociale huurwoningen. Is het allemaal nog wel te bolwerken? “Het team groeit en natuurlijk doen we het niet alleen,” zegt ze. “Dat is het mooie: de initiatieven komen uit elkaar voort en we werken samen met uitvoerders, overheden en lokale clubs. Het initiatief ‘Grachten van Smaragd’ is daar een prachtig voorbeeld van: een project voor de vergroening van de daken van woonboten. Wij hebben ooit de eerste woonboot op de Prinsengracht vergroend. Inmiddels organiseert de community zichzelf en zijn tientallen woonboten voorzien van een groendak. Het is echt het principe van als er één schaap over de dam is, volgen er meer. Als mensen zien dat de buren iets moois doen met hun dak, gaan ze erover nadenken om ook zoiets te doen. Het is ontzettend mooi om daar bij betrokken te zijn.”
Wanneer is Gehem tevreden? “We staan aan het begin en we moeten veel sneller verduurzamen. Ik ben wat dat betreft heel ongeduldig en zeker ook realistisch. Natuurlijk zijn we blij als we een project succesvol hebben afgerond en ik vind het belangrijk dat we deze successen vieren. Tegelijkertijd zijn we kritisch: waar kan het nog beter, hoe kunnen we in volgende projecten nog verder gaan, wie kunnen hiermee nog meer aan de slag? Het einde is wat dat betreft nog lang niet in zicht. Gelukkig geeft het ook een heleboel energie om met duurzaamheid aan de slag te zijn, dus ik heb goede hoop dat nog veel meer mensen mee gaan doen. Iedere stap telt, als hij maar in de goede richting is.”