Roofs 2019-01-38 Mobiel mini-huis met schuifdak
Tiny Houses
Vanaf je bed uitkijken op de sterrenhemel. Vliegensvlug je hele huis ventileren. Wonen waar je kan parkeren. Dat kan met de tiny houses van Optinid. Het Franse bedrijf maakt verrijdbare mini-huizen met een schuifdak. De kleine woningen zijn in zekere mate zelfvoorzienend door regenwater op te vangen en te filteren en zonne-energie om te zetten in elektriciteit.
Tekst: Martijn van den Bouwhuijsen
Tiny houses worden dikwijls gebouwd en bewoond vanuit de gedachte om eenvoudiger te leven en een kleinere ecologische voetafdruk achter te laten. Vanwege de grootte van 15 tot 50 m² zijn de bouwkosten en vaste kosten beperkt. Om comfort te bieden maken ontwerpers slim gebruik van ruimte en innovatieve technologieën. Off-grid en verrijdbaar zijn geen vereisten, maar opties. Tiny houses kunnen behalve als permanente woning ook dienen als kantoorruimte, als vakantiehuis of als tijdelijke opvanglocatie. Vaak kennen de mini-huizen een modulaire opbouw.
Tiny house, big car
Er zijn allerlei aanbieders van tiny houses in binnen- en buitenland. Het Franse bedrijf Optinid ontwikkelt en verkoopt mini-huizen met én zonder schuifdak (toit mobile). Met een auto of bus, inclusief trekhaak, kunnen deze woningen verplaatst worden. Vanwege het gewicht (tot maximaal 3,5 duizend kilo) moet zo’n auto wel veel trekkracht hebben. Oftewel tiny house, big car.
De tiny houses van Optinid hebben allemaal een woonkamer met open keuken, composttoilet, douche, slaapruimte en opbergruimte. Met staal en hout is een stevige en relatief lichtgewicht draagconstructie gemaakt. Zowel het exterieur als het interieur is afgewerkt met hout: Douglas en spar in de gevels en vurenhout en geverfd multiplex binnen. Een deel van de façades kreeg zwart polycarbonaat. Zowel de gevels als de daken zijn geïsoleerd met 100 mm dikke Métisse; een thermische en akoestische isolatie van 85% gerecycled katoen. In zowel de gevelwanden als het dak zit een dampremmende membraan van Intello.
De mini-huizen worden verwarmd met gasradiatoren, elektrische convectors of vloerverwarming. De kleine woningen zijn in zekere mate zelfvoorzienend. Elektriciteit wordt opgewekt met een fotovoltaïsch paneel en opgeslagen in een accu. Omdat de zon niet altijd schijnt, adviseert Optinid om een dieselgenerator te gebruiken als achtervang. Regenwater wordt opgevangen en gefilterd met behulp van een 24V, 3,4 bar pompsysteem. De Franse leverancier biedt daarvoor een opslagtank van 200 tot 300 liter. Optinid verkoopt allerlei standaard modellen. Die kosten zo’n 35 tot 55 duizend euro. Op aanvraag worden de tiny houses verder gecustomized.
Schuifdak
De fabrikant begon met het ontwikkelen van mini-huizen met een schuifdak, omdat ze het idee van heerlijk buiten slapen waarderen. Eén van de tiny houses met een schuifdak is de Tribu. Die mobiele woning van 6 meter lengte, 2,55 meter breedte en 4 meter hoogte weegt 3,2 duizend kilo. De Tribu biedt alle comfort voor twee personen. De slaapruimte op de eerste mezzanine onder andere is groot genoeg daarvoor. Een tweede mezzanine kan eveneens gebruikt worden als slaapruimte, of voor het opbergen van spullen.
Het dak van het mini-huis bestaat uit twee delen: een vast, vlak dak met een EPDM bedekking en een hellend mobiel dak met polycarbonaat golfplaat. De ontwikkelaar koos voor EPDM vanwege de eenvoudige applicatie, bewezen materiaaleigenschappen en het lichte gewicht. Zowel het vaste als het mobiele gedeelte hebben een constructie van hout.
Het mobiele dakdeel kan bewegen met rollen over rails op het vaste gedeelte. De rails zijn gemaakt van aluminium en de rollen van kunststof. Optinid koos voor deze opbouw vanwege de eenvoud, het lichte gewicht en de duurzaamheid. Met vijf stalen bevestigingspunten kun je het dak wind- en waterdicht maken. Die bevestigingsmiddelen zijn standaard verkrijgbaar in de handel. Het schuifdak kun je handmatig openen en sluiten.