Zoeken

Roofs 2019-02-88 Coating op rubberbasis voor platte en schuine daken

Productnieuws

Recent heeft het Amerikaanse Topps Products USA in Haarlem een Europees verkoopkantoor geopend: Topps Europe. Het bedrijf zal zich nadrukkelijker op de Nederlandse markt manifesteren. Ook is men actief in Europa, thans in Frankrijk, Noorwegen, Finland en Italië. Een gesprek met directieleden Nico Roozendaal en Pieter Peters.

Topps USA is al decennialang leverancier van o.a. (reparatie)coatings voor dakbedekkingen. Op de Nederlandse markt is het ook al jarenlang verkrijgbaar, maar er is nooit een partij achter gaan staan die de verkoop gestructureerd ter hand nam. Roozendaal en Peters hebben allebei een achtergrond in de handel en financiële wereld en kwamen per toeval in aanraking met het product. Beide heren, die elkaar al jarenlang kennen, hebben daarop besloten deze uitdaging op te pakken. Er werd een kantoorlocatie met opslag betrokken in Haarlem en van daar uit wordt de organisatie verder opgezet.

Assortiment

Het betreft een assortiment (reparatie)coatings die geschikt zijn voor alle typen dakbedekking voor het platte en schuine dak. Het hoeft niet alleen als reparatie gebruikt te worden, ook het overlagen van de bestaande dakbedekking behoort tot de mogelijkheden. Het bedrijf biedt hiertoe een uitgebreid assortiment. Hieronder een overzicht van de voor de dakenbranche interessante producten.

Polyprene®
Een reparatiecoating op basis van rubber, aan te brengen bij gaten, scheuren en andere beschadigingen van het platte dak. Er is een variant beschikbaar voor toepassing op bitumineuze daken en een variant voor EPDM en PVC dakbedekkingen.

Seam/RivetGuard®
Eveneens een reparatiecoating op rubberbasis, bestemd voor metalen ondergronden (metalen daken).

Topps Seal®
Een polymeer coating verkrijgbaar in meerdere kleuren, die geschikt is voor toepassing als dakbedekking en ook volgens de Amerikaanse Energy Star-certificatie zorgt voor reflectie van zonlicht. Bij gebruik van de witte variant kan de temperatuur van het dak volgens de leverancier met bijna 50% gereduceerd worden en dat zorgt voor een aanzienlijke verkoeling van de onderstaande ruimte.

Daarnaast heeft men nog tal van andere coatings beschikbaar voor diverse (dak)toepassingen. Het materiaal is zeer elastisch en ‘werkt’ dus mee met de onderconstructie. Een belangrijk bijkomend effect van toepassing van het materiaal is, dat het de levensduur van het dak verlengt. De coatings zijn waterdampdoorlatend en vuilafstotend. Er zitten geen weekmakers in en het materiaal blijft ook na jaren zijn flexibiliteit behouden, ook onder extreme temperatuuromstandigheden. De materialen worden zowel toegepast in de Scandinavische kou als de hitte van het Midden-Oosten. De reparatiecoating gaat dan ook normaal gesproken zo lang mee als de dakbedekking waar het op wordt toegepast. Het voldoet verder aan alle eisen die aan een ‘normale’ dakbedekking worden gesteld.

De materialen zijn eenvoudig, zonder verhitting met vuur, door de dakdekker aan te brengen. Het wordt aangebracht met kwast of roller en bij grotere oppervlakten met een spuit installatie. Er is geen beschermende kleding nodig, want er zitten geen chemicaliën in de producten. Het is ook bij vochtig weer te verwerken, als ook in kou en hitte. Als voorbeeld mag een loods op Antarctica gelden, die onlangs van een waterdichte laag in de vorm van Topps Seal® werd voorzien. Een ander aansprekend referentieproject is een Noorse aluminiumsmelterij, die al wat langer geleden op deze manier waterdicht werd gemaakt.

Marktbenadering

Roozendaal en Peters geven aan zich in eerste instantie te concentreren op de Nederlandse markt. Dat neemt niet weg dat er al gesprekken gaande zijn in andere landen om de producten ook daar actief op de markt te brengen. In veel gevallen betreft het bedrijven die al bekend zijn met het ­product en de verkoop ervan een mooie uitdaging vinden. Het is ook de bedoeling in sommige landen een apart ­verkoopkantoor te openen.

De verkoop vindt in eerste instantie rechtstreeks aan de ­dakdekker plaats: men houdt op deze manier de controle over de wijze waarop de producten in de markt worden ­gezet. Zoals gezegd heeft men in Haarlem de beschikking over een opslagruimte, van waaruit de Europese markt zal worden bediend. Men wordt regelmatig bevoorraad ­vanuit de Verenigde Staten, zodat de levertijden kort kunnen blijven.

Beide heren geven aan vertrouwen te hebben in de succes­volle herintroductie van de producten op (in eerste instantie) de Nederlandse markt. “In het verleden zijn deze coatings al in zoveel situaties een oplossing gebleken, we zijn ervan overtuigd dat dit ook in de toekomst het geval zal zijn. Deze producten maken het leven van de dakdekkers en hun opdrachtgevers een stuk eenvoudiger.”