Roofs 2019-03-20 Het dakennieuws van BouwBeurs 2019
Erik eN De Anderen
BouwBeurs 2019 zit er weer op. Erik Steegman en Doeke Bosma van NDA/Coninko verzamelden voor Roofs het dakennieuws.
Van 4 tot en met 8 februari vond BouwBeurs 2019 plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Dit jaar kwamen er 75.017 bezoekers op het grootste bouwevent van Nederland af. Met als thema ‘Totaaloplossingen voor de bouw’ was duidelijk een trend gezet. Dit was te zien op het merendeel van de 640 stands en op de bouwplaats van de toekomst, waar digitalisering, industrialisering en circulair bouwen met elkaar verbonden werden. Hoofddoel van het bezoek aan de beurs bleek voor 81% van de bezoekers het vergaren van kennis. Maar ook het onderhouden van de bestaande of aanstaande relaties op de beursvloer bleek opnieuw een belangrijk doel en er werd ook weer goed gefeest!
Wij bezochten specifiek de dakenhal, Hal 11, om te onderzoeken of hier nog wat noviteiten te vinden waren, of dat de beurs voor de dakenproducent alleen nog maar als het hoofdpodium voor relatiebeheer van de bestaande klant wordt gebruikt. Wij werden geknipt en geschoren en uiteraard ontbrak het feestje van Wédéflex op donderdag niet, dit keer met de dames van O’G3NE. Ook Frans Bauer en Gerard Joling hebben hun volume nog getest en er werd ook aan de inwendige mens gedacht, middels het ‘luxe lunchen- fenomeen’.
Om te beginnen kregen we, terwijl ons haar keurig gekapt werd door de Barbershop, Pavatex van Soprema voorgeschoteld. Deze houtvezelisolatie werd vorig jaar geïntroduceerd als isolatiemateriaal met een zo klein mogelijke impact op het milieu. In Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk is deze isolatie al aardig ingeburgerd en Soprema zet in op het onderdak, de muur, de gevel en de vloer. De grondstof komt uit resthout van zagerijen die naaldhout verwerken uit duurzaam beheerde bossen. De complete bouwschil kan met houtvezelisolatie geïsoleerd worden met een lambda-waarde van 0,036 W/mK. Niet een geheel nieuw product, maar wel prachtig circulair, waarbij wel het platte dak met afwerking van een gesloten dakbedekking wordt gemeden.
Voor de lunch schoven we aan bij Carlisle. Tijdens het nuttigen van een heerlijk soepje en een paar broodjes met kippendijfilet kregen we de werking van Rhinobond gepresenteerd. Rhinobond is sinds dit jaar opgenomen in de Milieulijst 2019, naast de eenlaagse bitumineuze dakbedekking, en komt zodoende in aanmerking voor investeringsaftrek via de MIA en Vamil-regelingen. Daarom vestigt Carlisle terecht de aandacht op deze bevestigingsmethode. Eerst breng je de schroeven aan met drukverdeelplaatjes die voorzien zijn van een speciale coating. Hierover leg je de toplaag, een 100% EPDM membraan. Vervolgens wordt het drukverdeelplaatje verwarmd middels inductie. De coating wordt verkleefd met de EPDM en na een minuut zit de dakbedekking vast. Het belangrijkste argument met betrekking tot de duurzaamheid is dat je met hetzelfde apparaat de dakbedekking weer schoon los kan maken en het materiaal zo weer terug kan in het productieproces. Ga je verhuizen of wordt het pand gesloopt, dan kan het dak ook zo weer met je mee!
Vervolgens zijn we op zoek gegaan naar Eurofast. Daar word je tenslotte altijd getrakteerd op een chocolaatje en een tijdje ‘vastgeschroefd’ voor een goed gesprek. Dat ging dit keer over het bevestigen van afschot isolatieplaten. Na de, enige jaren geleden geïntroduceerde, tule met schroef en blokje onder patent van Guardian, bestormt binnenkort de markt van afschotbevestigers met een nieuw product, dat tegen die tijd ook uitgebreid aandacht zal krijgen in Roofs.
Bij Isobouw hebben we even de Dual Density plaat staan bekijken. Een isolatieplaat die bestaat uit een zachte EPS100 onderlaag, met een toplaag van drukvaste EPS150, waardoor hij beloopbaar en goed belastbaar is voor daken met PV zonnepanelen. Maar eerlijk is eerlijk, Isobouw is hier zo trots op dat ze hem in de tussentijd al bij ons waren komen presenteren. Hij was dus al bekend bij ons. Toen we de stand wilden verlaten, werden we echter in onze nek gegrepen, omdat ze de vuurvaste EPS isolatie nog wilden tonen. Er stond een gasbrander al 5 dagen lang op een EPS isolatieplaat te branden. Dat vonden wij indrukwekkend: brandveiligheid van daken is tenslotte een groot goed.
(Na-)isoleren is natuurlijk sowieso een paradepaardje van de dakdekker, dus over isolatie praten we graag. Bij AGS werden we met betrekking tot dit thema verrast met een ogenschijnlijk simpele, maar zeer praktische oplossing in de loden afvoersector. Wat doe je normaal gesproken met de hemelwaterafvoeren als je een extra laag isolatie aanbrengt? Nieuwe gaten in de dakrand en de boeiboorden vervangen. Vergeet dit alles maar! AGS heeft een hemelwaterafvoer die je via een knikkende buis aansluit op de bestaande hemelwaterafvoer en rondom afwerkt met de nieuwe isolatie. Een prachtige oplossing in een ‘boggie’ in al zijn eenvoud. Ook hebben ze de VBD afvoer geïntroduceerd. Die staat voor VEBIDAK, Dakmerk en BDA-afvoer en past volledig binnen de Vakrichtlijn en daardoor ook onder de Dakmerk-garantie.
Wij gingen op zoek naar de olympisch kampioenen van Team IKO. Helaas hadden we de verkeerde dag uitgekozen: het team met de beste schaatsdames was al eerder geweest. Terwijl we die deceptie aan het verwerken waren, werden we vol enthousiasme gevoed met informatie over de reflecterende dakbaan CARRARA. Langzaam gleed de teleurstelling van ons af en raakten we geboeid. Wij zijn sowieso fan van een witte dakbedekking. Het koelende effect via de dakbaan, wat ontstaat door reflectie zal in de toekomst met warmere zomers wellicht standaard worden. IKO heeft hier een luchtzuiverende functie aan toegevoegd. Deze dakbaan laat ons duurzame hart natuurlijk harder kloppen, niet alleen omdat de koellast op de ijsbaan vermindert, maar zeker ook bij de aanblik van het team der kampioenen.
Een reflecterende dakbaan werd ons overigens ook weer getoond bij Derbigum, waar op de stand ook aandacht was voor het gehele recyclingproces inzake retourafval, dat inmiddels ook voor 25% hergebruikt wordt in de nieuwe Derbigum NT dakbanen. Langzamerhand gaan we een klein beetje circulair met de traditionele bitumineuze dakbaan om en dat moet ook. Iets verderop toonde de BMI Groep dat hellend vlakbij plat dak kan liggen. Icopal en Monier samen in één stand met de introductie van de nieuwe TPO kunststof dakenlijn, de EverGuard.
Al met al kunnen we stellen dat de dakenbranche in Hal 11 ons niet heeft teleurgesteld. Nieuwe samenwerkingsverbanden zijn ontstaan tussen producent Foamglas en Van Wylick, wie had dat ooit gedacht in de stand van het dakontmoetingscentrum waar ook Roval en Sealeco vertegenwoordigd waren. Vlak ernaast de bijzondere stand van Mawipex met paradepaardje Firestone en alle aandacht voor de Formule 1, paardenkracht, waaronder coureur Max Verstappen. Verderop, tenslotte, nog Bouwdeck uit De Meern. Een mooie totaaloplossing voor de bouw, waarbij het gehele platte dak voor een standaard uitbouw van nieuwbouwwoningen prefab wordt aangeleverd. Een markt die niet graag door de gemiddelde traditionele dakdekker wordt opgepakt en nu gebeurt dat binnen de prefabsector.
De innovaties richten zich vooral op duurzaamheid en daarnaast op veiligheid en het gemak voor de eindverbruiker en de verwerker: inderdaad op die totaaloplossing. Over twee jaar overigens ook weer een kans voor de dakenbegroeners die met M&W en Sempergreen maar matig vertegenwoordigd waren dit jaar. Groen op het dak, aan de BouwBeurs 2021 (Hal 11) zal het zeker niet liggen.
Doeke Bosma en Erik Steegman