Zoeken

Roofs 2019-03-40 BDA Dak- en Gevelopleidingen en Esdec gaan samenwerking aan

Special zonne-energie en zonnewarmte

Met het oog op veilig, betrouwbaar en snel installeren, introduceren ­leverancier van montagesystemen voor zonnepanelen Esdec en opleider BDA Dak- en Gevelopleidingen de eerste trainingen in het innovatiecentrum.

Afgelopen oktober opende Esdec in Deventer de deuren van haar Innovation Center. Hiermee werden de eerste trainingen een feit. Om dit verder uit te bouwen, is het bedrijf een samenwerkingsverband aangegaan met BDA Dak- en Gevelopleidingen. Gezamenlijk is een trainingsmodel ontwikkeld voor zowel de beginnende als de gevorderde installateur.

De trainingen zullen plaatsvinden in het nieuw geopende ­Innovation Centre, waar naast de ontwikkeling van nieuwe producten ook testen worden uitgevoerd. In het trainings-deel van het innovatiecentrum zorgen de verschillende ­gevels en platdak-opstellingen voor een vertrouwde ­omgeving. Hier kunnen installateurs de geleerde stof meteen toepassen in de praktijk, terwijl er ook voldoende ruimte is voor productdemonstraties van de montagesystemen van het bedrijf (ClickFit en FlatFix).

“De opleidingen die BDA Dak- en Gevelopleidingen biedt zijn van zeer hoge kwaliteit en zeer praktijkgericht. Ons Innovation Center leent zich bij uitstek voor realiteits­getrouwe trainingen. Wij zijn dan ook zeer verheugd met de samenwerking,” aldus Stijn Vos, CEO van Esdec.

Pioniers in de zonnebranche

Bij de basis- en gevorderdentrainingen wordt er vooral aandacht geschonken aan veilig en betrouwbaar installeren. Het gaat niet alleen om de snelle montagesystemen, maar ook dat de systemen op een betrouwbare manier voor de eindgebruiker worden geïnstalleerd. Bovendien moeten de installateurs veilig kunnen werken op het dak. Een drieluik van disciplines, die in alle trainingen voorop staat.

Als marktleider op het gebied van montagesystemen investeert Esdec jaarlijks in innovaties en testmethodes. Met de hulp van BDA Dak- en Gevelopleidingen heeft men nu ook een partner gevonden met de trainingskennis op het dak. Vos: “We zijn zeer blij met de samenwerking. Beide bedrijven zijn pioniers in ons vakgebied en gaan al heel wat jaren terug met hun kennis en ervaring op het gebied van zonne-energie. Die krachten bundelen we nu in ons Innovation Center.”

Praktijktrainingen

BDA Dak- en Gevelopleidingen verzorgt al sinds de jaren ‘80 opleidingen m.b.t. daken en gevels. Als kennispartners met de BDA Groep worden trends en ontwikkelingen gedeeld, om zo trainingen actueel te houden. Het docententeam bestaat uit een groot aantal freelance trainers en instructeurs, die ook nog actief zijn in de bouwpraktijk. Dit is een belangrijke basis­voorwaarde voor het docentschap, omdat de trainingen toepassingsgericht en op de bouwpraktijk afgestemd zijn.

Vanuit die invalshoek verzorgen beide partijen de (praktijk)opleidingen onder leiding van Paul Verkaik: “De markt is volwassen geworden,” zegt hij. “Dat zorgt voor meer vraag naar gedegen opleidingen. Als de marktleider in ­trainingen samen met de marktleider in montagesystemen gaat ­samenwerken, staat er dan ook meteen iets goeds. De manier waarop Esdec zich bezighoudt met product­innovatie, spreekt ons enorm aan, door de samenwerking kunnen we nu dus ook zeer product-gericht trainen.”

Beide partijen kijken uit naar een succesformule op het gebied van trainingen in de solarbranche.