Zoeken

Roofs 2019-03-52 Nieuwslijn special zonne-energie en zonnewarmte

Succes InterSolution 2019 bevestigt definitieve doorbraak zonne-energie in Benelux

Op 23 en 24 januari vond in Flanders Expo Gent (België) de achtste editie plaats van vakbeurs InterSolution. Met 50% meer beurs­oppervlakte dan vorig jaar, meer dan 85 standhouders uit heel Europa en zo’n 2500 professionale bezoekers (+6%) gespreid over twee beursdagen, was InterSolution 2019 zeer succesvol.

TenneT komt capaciteit tekort

Een persbericht van TenneT zorgde onlangs voor veel publiciteit. De netten kunnen de toevloed van duurzame energie niet aan. Volgens TenneT heeft vooral de ontwikkeling van de zonne-energie hen verrast. Holland Solar noemt dit enigszins merkwaardig, want reeds in 2016 was er al een enorme toename van zon-pv-projecten en deze ontwikkeling heeft zich in 2017 en 2018 voortgezet. Eind 2018 is er zelfs een pipeline van 6-9 GW aan zon-pv-projecten. Meer in het algemeen vindt Holland Solar het merkwaardig dat TenneT zich overvallen voelt, want iedereen weet dat de prijs van zonnepanelen nog altijd daalt en dat Nederland nog altijd achter loopt in Europa als het gaat om het aandeel duurzame energie.

Holland Solar vindt het belangrijk dat de sector samenwerkt met de netbedrijven om intelligente oplossingen te zoeken. Men juicht dan ook toe dat de NVDE besloten heeft een werkgroep in het leven te roepen, waarin netbeheerders samen met vertegenwoordigers van Holland Solar en NWEA zitting hebben.

Conduct Technical Solutions introduceert RoofSupport CLICK

Tijdens de Solar Solutions Int. in Vijfhuizen introduceert Conduct Technical Solutions uit Barendrecht de nieuwste variant uit het RoofSupport programma, RoofSupport CLICK. De innovatie biedt met de klikbare bevestiging van de draadgoot op de RS daksteun en de klikverbinding tussen de draadgoten een snelle montage. Hierbij is geen gereedschap nodig.

Het product is elektrolytisch verzinkt op basis van zink plus, overeenkomstig tabel 9 uit de IEC61537. Met deze 1200 uurs zoutneveltest is aantoonbaar gemaakt dat de corrosiebestendigheid categorie 8+ betreft. Dit is, op roest­vaststaal na, de hoogst haalbare corrosiebestendigheid. Door de klikver­binding van de draadgoot is potentiaal vereffening tot en met 100 strekkende meter gegarandeerd. RoofSupport CLICK is verkrijgbaar in breedtes van 60 mm tot en met 600 mm en in sets van 12 tot en met 24 meter op basis van één artikelnummer. Het is verkrijgbaar bij de landelijk dekkende elektrotechnische en PV groothandels.

Samen sterker op TVVL Kennisplein tijdens Building Holland 2019

TVVL vormt samen met 20 kennispartners en bedrijfsleden het TVVL Kennisplein tijdens Building Holland 2019. Met ‘Energie voor de toekomst’ staat het TVVL Kennisplein in het teken van kennisdelen, kennisoverdracht, ­ontmoeten en samenwerken. Deelnemers aan het Kennisplein laten zien hoe we door samen te werken een belangrijke ­bijdrage kunnen leveren aan de energietransitie. Samen laat men de ontwikkelingen zien die de komende jaren van grote invloed zijn op de manier waarop we wonen, werken en leven.

Esdec introduceert uitbreiding van Clickfit EVO-portfolio

Tijdens de achtste editie van de InterSolution te Gent, België werd de nieuwste innovatie van Esdec geïntroduceerd: de Clickfit EVO Spanthaak. Als toevoeging aan de reeks bestaande montagesystemen die het bedrijf al biedt, breidt men het portfolio uit met een extra toepassing van de alom bekende dakhaak uit het assortiment. De spanthaak gebruikt een haak, met bredere bovenplaat, die op een spantbalk of tegenlat kan worden geschroefd. De nieuwste toevoeging is zowel installatievriendelijk als multifunctioneel bij onvoorziene uitlijning.

Daar waar de originele dakhaak niet kan worden aangebracht, biedt de spanthaak met bredere bovenplaat en verschillende schroefopties de uitkomst. Net als de universele dakhaak, is de ClickFit EVO Spanthaak vervaardigd uit het Magnelis® staal, wat bekend staat om zijn uitstekende corrosieweerstand en zelfherstellende eigenschappen.

Zonnepanelen als dak

MORRENsolar maakt ontwerpen voor constructies met geïntegreerde zonnepanelen en ontwikkelt en realiseert deze, vanaf ontwerp en bouwvergunning tot en met de oplevering. Het systeem wordt aan of in de grond bevestigd of aan bestaande bebouwing. De constructie wordt in de fabriek op maat gemaakt voor de betreffende situatie. Ook de kleur kan worden gekozen. Een vaak ­gekozen methode is poedercoating, maar ook thermisch verzinken komt vaak voor.

Installatiebranche en regio Holland Rijnland slaan handen ineen voor een toekomst in de techniek

De technische installatiebranche is hard op zoek naar nieuwe vak­mensen. Daarom zijn in de afgelopen tijd in heel Nederland ­projecten gestart om werkzoekenden in korte tijd te scholen voor een ­loopbaan in de installatie-, elektro- of infratechniek. De regio Holland Rijnland heeft hier ook aan meegedaan en wil de positieve resultaten van zij-instroom verder vergroten. De gemeente Alphen aan den Rijn en het Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch InstallatieBedrijf (OTIB) hebben hiervoor de handen ineen geslagen en gaan samen met nieuwe zij-instroomprojecten aan de slag. Deze bijzondere samenwerking werd op 4 februari bevestigd met een bezoek van wethouder Han de Jager (gemeente Alphen aan den Rijn) en Sven Asijee (directeur OTIB) aan het bedrijf Ponsioen Installatietechniek, dat goede ervaring heeft met de werving van nieuwe vakmensen via zij-instroom.

Ballastvrij en toch stormvast monteren van PV, collectoren en warmtepompen

Jual Solar is een Deense fabrikant en producent van ballastvrij montage­materiaal voor het installeren van zonnepanelen, zonnecollectoren en warmtepompen. Men krijgt daarbij garantie op stormvastheid omdat het montagemateriaal (dakconsoles) wordt gefixeerd aan de dakconstructie. Het dak blijft 100% waterdicht omdat de consoles in de fabriek al worden voorzien van exact dezelfde dakbedekking als op het project.