Zoeken

Roofs 2019-03-76 Opfrisbeurt voor dakafwerking woningcorporatie Vidomes

Projectbeschrijving

Het dak van het kantoor van woning­corporatie Vidomes in Delft is prachtig glooiend. De dakbedekking was na jaren echter hard aan vervanging toe. En voor zo’n esthetisch dak van 1.500 m² met rondingen is niet zomaar elke dakbedekking geschikt.

De details aan de onderzijde van het bestaande dakvlak waren op zo’n manier ontworpen dat delen van de gevel ­gedemonteerd zouden moeten worden om een nieuw daksysteem aan te brengen. Een hele ingreep. En dat was niet de enige uitdaging: de nieuwe dakbedekking moest ­waterdicht zijn, de esthetische waarde moest zo veel ­mogelijk worden behouden en het moest mogelijk zijn om zonnepanelen op het dak te plaatsen.

Bestaande PVC dakbedekking aanpassen

Na het bekijken van diverse mogelijkheden heeft ­Dakbedekkingsbedrijf Elro, Vidomes-partner en opdracht­nemer van dit project, er uiteindelijk voor gekozen om over de bestaande PVC dakbedekking het Triflex ProTect-systeem aan te brengen. Zo was er geen mechanische bevestiging nodig en zou de uitstraling van het gebouw behouden blijven. Daarnaast is dit systeem geschikt voor plaatsing van zonnepanelen op het dak. De dakbedekking is in speciale zonlicht-reflecterende kleuren te verkrijgen, wat de levensduur van de zonnepanelen aanzienlijk verlengt.

Antoon Baars, technisch adviseur bij het dakdekkersbedrijf, is enthousiast: “Het systeem is onder meer volledig waterdicht, UV-bestendig en het heeft een levensduur van meer dan 25 jaar. We konden er de bestaande vormen van het dak naadloos mee volgen én de huidige details in stand houden.” Het dakbedekkingsbedrijf werkt al jaren samen met de ­producent bij moeilijk af te dichten details en systemen voor balkons, galerijen, parkeerdaken en hellingbanen. JL Kunststoffen nam als co-maker voor Elro de applicatie van de systemen voor zijn rekening.

Stap voor stap

De bestaande PVC dakbedekking is eerst volledig gereinigd. Vervolgens is er Triflex ProDetail aangebracht bij de om­liggende goten, waarna op het dakvlak en de -opbouw het Triflex ProTect-membraan is aangebracht. De permanente veiligheidsvoorzieningen zijn door de veiligheidstak van het dakdekkersbedrijf geplaatst en waterdicht ingewerkt, net als de veilige zonemarkering (Triflex Cryl SC 237). Vanaf de daktoegang is een antislip looppad richting de installaties aangelegd.

Het resultaat is een esthetisch glooiend dakvlak dat door de kleur- en systeemkeuze een fraaie opfrisbeurt heeft gehad, met behoud van de uitstraling van het gebouw. Daarnaast draagt het bij aan de duurzaamheidsvisie die de opdrachtgever voor ogen heeft. Het project is binnen de afgegeven planning en binnen het beschikbare budget gerealiseerd. ?

Dakrenovatie Vidomes in Delft

  • Opdrachtgever: Vidomes, Delft
  • Dakdekker: Dakbedekkingsbedrijf Elro, Gorinchem en JL Kunststoffen, Krimpen a/d Lek
  • Leverancier dakbedekking: Triflex, Zwolle