Zoeken

Roofs 2019-03-80 'Dual density'-techniek combineert eigenschappen EPS

Productnieuws

Isolatiefabrikant Isobouw had tijdens Bouwbeurs 2019 veel innovaties te tonen. Specifiek voor het platte dak is de PowerTop isolatieplaat interessant, een beloopbare isolatieplaat op basis van EPS.

Het betreft een thermische dakisolatie voor toepassing op vlakke en lichthellende dakconstructies (tot 15°) van woningen en utiliteitsgebouwen. Het product combineert de eigenschappen van EPS (‘airpop®) in één plaat. Dankzij de ontwikkeling van nieuwe productietechnieken kan IsoBouw verschillende materialen/densiteiten samenvoegen. Hierdoor ontstaat een isolatieplaat met de isolatiewaarde van EPSHR en de beloopbaarheid van EPS 150-SE. De platen zijn intensief beloopbaar. Door de zogeheten ‘dual density’-techniek blijft het materiaalgebruik tot een minimum beperkt en het risico op beschadi­gingen door lopen of belasting eveneens. Dit alles heeft niet alleen een positief effect op de kwaliteit van het dak, maar ook op het milieu en het budget.

Eigenschappen

De beloopbaarheid is belangrijk voor de montage of het onderhoud van installaties op het dak (denk bijvoorbeeld aan de plaatsing van zonnepanelen). Tijdens de verwerking en in de onderhoudsfase zien we in de praktijk nog te vaak dat de isolatieplaten na aanleg worden beschadigd. Dit heeft gevolgen voor de isolatiewaarde van het systeem en ook voor de uitstraling van de afwerking.

De isolatieplaten zijn voorzien van een brede sponning (30 mm). Met een 1-laags verlegging ontstaat hiermee een gesloten isolatieschil in minder arbeidstijd. De sponning waarborgt ook een goede onderlinge verbinding tussen de platen, waardoor het wisselen van platen als gevolg van een ongelijk staaldak tot het verleden behoort.

Ook de brandveiligheid van een dergelijk dak is goed. De PowerTop dakisolatieplaten zijn brandvertragend gemodificeerd in EPS (SE-kwaliteit). Conform EN 13501-1 kan in de toepassing Euroklasse B worden behaald. Een dak dat is opgebouwd met deze dakisolatie is dus niet brandgevaarlijk volgens NEN 6063, mits aangetoond wordt dat het toegepaste dakbedekkingssysteem voldoet aan NEN 6063.
Tenslotte stelt de fabrikant dat EPS-isolatie tot de minst milieubelastende behoort, dit mede vanwege de recyclebaarheid van het materiaal.