Zoeken

Roofs 2019-03-84 Het beursnieuws uit de dakenbranche op een rijtje

nieuwslijn bouwbeurs

Totaaloplossingen en energietransitie populaire onderwerpen tijdens BouwBeurs 2019

Van 4 tot en met 8 februari vond BouwBeurs 2019 plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Dit jaar kwamen er 75.017 bezoekers af op het grootste bouwevent van Nederland. Daarmee is BouwBeurs wederom succesvol te noemen. Bezoekers beoordelen de beurs dit jaar met een 7,3 en noemen de beurs waardevol en interessant.

Het bieden van totaaloplossingen was een belangrijk terugkerend thema. Dit was terug te zien op de het merendeel van de 640 stands en ook op de bouwplaats van de toekomst waar digitalisering, industrialisering en circulair bouwen met elkaar verbonden werden. Tijdens de beurs vonden gedurende de week een groot aantal activiteiten plaats. De kennissessies met betrekking tot energietransitie en verduurzaming zaten volledig vol. De grote interesse in energie en verduurzaming blijkt niet uit de lucht te vallen, want naast de interesse in constructie- en bouwmaterialen, blijkt uit het onderzoek onder bezoekers dat isolatie een tweede interessegebied is dat hoog scoort.

Dakpartijen bundelen krachten tijdens Bouwbeurs 2019

Het thema van Bouwbeurs 2019 was ‘Tijd om de krachten te bundelen’. Enkele partijen uit de dakenbranche brachten deze leus direct op de beurs in de praktijk door zich gezamenlijk te presenteren op het zogeheten Dak OntmoetingsCentrum (DOC). Roval, SealEco, Foamglas en Van Wylick ontvingen hun relaties op een goedbezochte gezamenlijke stand in Hal 11 van de Jaarbeurs.

Desgevraagd legt Ron Laurentzen, sales director van SealEco, uit dat de partijen elkaar gevonden hebben op basis van het feit dat hun activiteiten elkaar niet bijten. Daarentegen zijn de respectievelijke partijen wel interessant voor elkaars relaties. Op deze manier werkt de aanwezigheid op de beurs van de vier gerenommeerde partijen versterkend voor elkaar. Laurentzen sluit niet uit dat de partijen binnen het Dak OntmoetingsCentrum zich in de toekomst bij meerdere gelegenheden gezamenlijk zullen presenteren. Andere (niet-concurrerende) partijen worden uitgenodigd zich bij dit initiatief aan te sluiten.

De Nederlandse Bouwprijs beloont circulair bouwen en ontwerpen

Op 4 februari zijn, tijdens een feestelijke uitreiking, de winnaars bekendgemaakt van De Nederlandse Bouwprijs. De jury van de tweejaarlijkse prijs heeft uit 70 inzendingen winnaars en genomineerden gese­lecteerd die een bijdrage leveren aan de drie pijlers people, planet en profit. Meer dan ooit stelt de ­maatschappij namelijk kritische eisen als het gaat om energiezuinigheid en het (her)gebruik van ­grondstoffen, om bij te dragen aan een circulaire economie. De winnende inzendingen zijn actief met dit vraagstuk aan de slag gegaan en hebben daarbij een innovatieve, verrassende en grens­verleggende aanpak gekozen.

Wédéflex Duurzame Daksystemen ontvangt Bouwbeurs Marketing award

Op donderdagavond 7 februari, tijdens de Besloten Dealer Avond van Wédéflex Duurzame Daksystemen, gaven de dames van Og3ne een spetterend optreden. Ook ontving het bedrijf op deze avond de Bouwbeurs Marketing Award.

Prefab dakelement met geïntegreerde koudebrugonderbreking verkort bouwtijd

Dakdekkersorganisatie DNN Groep uit Emmen, bekend van het Solvena dak, introduceert een innovatief prefab dakelement. Deze beschikt over een geïntegreerde Ytong koudebrugonderbreking voor de uitbouw van seriematig gebouwde nieuwbouw­woningen. Dankzij het element bouwen aannemers een uitbouw sneller en beter. “Het dakelement neemt aannemers werk uit handen: zij hoeven niet meer zelf een ­koudebrugonderbreking en dakopstanden te plaatsen. Dat scheelt arbeid en tijd”, licht Gerrit Kerkdijk, directeur van DNN Groep toe. Door prefabricage is de ­kwaliteit van de isolatie en dampdichting eveneens beter dan op de bouw. “We ­hebben in onze fabriek geen last van vocht en wind, waardoor de verlijming van isolatieplaten en dampremmende folie vrijwel perfect is.”

FAKRO presenteert walkable platdakraam

Het Walkable platdakraam van FAKRO is speciaal ont­wikkeld voor platte daken die ook dienen als leefruimte. Men kan over het dakraam lopen wanneer het verwerkt zit in een dakterras. Dit type platdakraam is uitgevoerd met een versterkte, krasvrije drievoudige glasplaat (U=0,5 W/m²K) voorzien van een antislipstructuur. De versterkte constructie en de antislipcoating zorgen ervoor dat men veilig over het dakraam kan lopen. Dit is belangrijk bij een dakterras of een daktuin waar men het beloopbaar platdakraam gelijk wil leggen met de vloer. Zo steekt het raam niet uit en zorgt het voor extra ruimte op uw dak.

Luchtwarmtepomp kan met Decorio het dak op

In het streven om ons fossiele energieverbruik te verminderen, is de warmtepomp een populaire keuze. Voor de bewoner is, naast geluidsoverlast, de omvang door plaatsing in de tuin of in de schuur, een struikelblok. De nieuwe Decorio Luchtwarmtepompbehuizing 30°-55° van Ubbink biedt de oplossing. Deze buitenunit staat als een schoorsteen op het dak, beschermt de luchtwarmtepomp tegen alle weersinvloeden en zorgt bovendien voor geluidsvermindering door positionering op het dak.

Het moderne design geeft een strak uiterlijk en verhoogt de leefbaarheid van uw wijk. De luchtwarmtepompbehuizing is licht in gewicht en modulair, zodat men de behuizing eenvoudig stapsgewijs monteert en bevestigt. Bovendien is deze geschikt voor de meest gangbare typen luchtwarmtepompen en instelbaar voor de meest gangbare dakhellingen. De Decorio Luchtwarmtepompbehuizing 30°-55° is medio juni 2019 beschikbaar. Met de calculatiemodule Dakwijs verleent het bedrijf een extra service. Hiermee krijgt de aanvrager een compleet advies voor het dak, inclusief dakdoorvoeren.

Minister Ollongren bezoekt stand Isobouw

Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kajsa Ollongren bezocht op 7 februari de stand van Isobouw tijdens de Bouwbeurs. Zij deed dit als onderdeel van een ronde langs circulaire producenten en zij liet zich door directeur Wil Kemperman infor­meren over nieuwe vuurvaste en circulaire isolatie.

Icopal Universal duurzaam totaalsysteem voor elk dak

Al ruim 20 jaar voldoen Icopal Universal dakbanen aan de wensen van gebouweigenaren, architecten en dakdekkers. Slechts één laag volstaat voor een sterk en duurzaam waterdicht dak dat voldoet aan de allerhoogste eisen. Door de combinatie van laagdikte, sterkte en flexibiliteit laat het zich gemakkelijk en veelzijdig verwerken. Wie kiest voor dak­ontwerpen met Icopal Universal, wordt beloond. Want met een levensduur van zeker 30 jaar, minimaal onderhoud en 100% recyclebaarheid zijn de totale levensduurkosten laag.

Rockwool introduceert Rockzero® Bouwsystemen

Een woning die comfort, bescherming en zekerheid biedt, in de breedste zin van het woord. Dat is het uitgangspunt van Rockzero® Bouwsystemen: een nieuw, dragend bouwsysteem gemaakt van Rockwool steenwol. Door te focussen op primaire woonwensen als welzijn en veiligheid heeft men een bouwsysteem van isolerend steenwol ontwikkeld, dat tegemoet komt aan de basisbehoeften van bewoners en bouwnormen op het gebied van duurzaamheid, brandveiligheid en akoestiek. Het bouwsysteem werd onlangs voor het eerst toegepast in opdracht van de Friese woningcorporatie Elkien, bij de bouw van 14 NOM-woningen in Leeuwarden.

Recyclingsstrategie Derbigum werpt vruchten af

In 1999 is Derbigum begonnen met de recyclingsstrategie en deze heeft het bedrijf verder uitgewerkt, zodat men kan melden dat inmiddels reeds 1 miljoen m² dakbanen met gerecyclede bitumen is geproduceerd en daarmee 12.800 ton CO2 is bespaard.
De Derbigum NT (New Technology) is hiervoor speciaal ontwikkeld en bestaat nu al meer dan 10 jaar. Door het productieproces heeft de NT een verwachte levensduur die vergelijkbaar is met de Derbigum SP FR, namelijk een levensduur van meer dan 40 jaar.

Nieuwe daglichtbuis met ‘vlakke’ koepel voor hellende daken

Een bekende naam als het gaat om daglichtoplossingen is Solatube. Op de BouwBeurs 2019 werd de nieuwste variant van de daglichtbuis getoond: de ‘vlakke’ koepel voor hellende daken. De ronde koepels brengen simpelweg het meeste daglicht op, maar het voordeel van de vlakke koepel is natuurlijk het esthetische aspect. De standaardlengte van de kleinste daglichtbuizen is 38 cm. Dit kun je uitbreiden tot wel 7 meter als je het hebt over de meest toegepaste variant, een Solatube met een diameter van 35 cm. Dan heb je nagenoeg geen lichtverlies. De koepel zorgt voor opvang van het daglicht en een reflecterende buis met een reflectiewaarde van 99,7% voor het transport naar de gewenste ruimte. De plafondplaat, het zichtbare gedeelte aan het plafond, zorgt voor de diffuse verspreiding van het daglicht.

Talentvolle leidekkers in het zonnetje gezet

Tijdens de Bouwbeurs organiseerde Lei Import op haar stand een wedstrijd voor jong talent. Op elke beursdag voerden twee jonge leidekkers naar eigen inzicht een dakvlak van 1 m² uit met drie verschillende leisoorten. Op de laatste beursdag werd in drie categorieën een prijs uitgereikt: jong talent, meer ervaren talent en een prijs voor het meest creatieve werkstuk. Op de stand stonden twee dakvlakken van 1 m², de deel­nemers kregen van 10.30 tot 15.00 uur de tijd om deze ‘daken’ te bedekken. Hoe ze dat zouden doen, was aan henzelf. Het ontwerp en het materiaalgebruik was vrij: de deelnemers hadden de beschikking over drie soorten leisteen.

De onafhankelijke jury bestond uit Piet Brand (voorzitter Nederlandse Vereniging van Leidekkers), Edwin Fagel (hoofd­redacteur vakblad steilDAK) en architect Louis Gerdessen. Zij maakten op vrijdagmiddag 8 februari de winnaars bekend. In de categorie jong talent won Frederik Bruinsma van F. Bogaerts bv. In de categorie ervaren talent ging Dennis Lijten van Jobse bv er met de prijs vandoor. Bij de prijs voor het meest creatieve dak was Chiel de Ruijter van Pronk Leidekkers de winnaar.

De Indoor Generation

VELUX bracht tijdens Bouwbeurs 2019 haar campagne De Indoor Generation onder de aandacht. We brengen 90% van onze tijd binnen door zonder voldoende daglicht of frisse lucht. We denken er niet meer aan, maar de wetenschap heeft aangetoond dat dit schadelijk kan zijn voor onze gezondheid en ons welzijn. De film die men hierover vervaardigde, heeft op social media hoge ogen gegooid en ook enkele prijzen in de wacht gesleept.