Zoeken

Roofs 2019-03-95 'Budgetcoaching' voor een duurzame en vitale toekomst

Vitaliteitsmanagement

Vitale, fitte, gezonde en gemotiveerde mensen in en om het bedrijf - en balans in het leven: dat zijn de uitgangspunten van het vitaliteitsmanagementprogramma ‘Vitaal met je VAK bezig zijn’.

Je staat voor de kassa om te betalen en je toetst je pincode in. Je gaat ervan uit dat de betalingstransactie tot stand komt. Echter, dan word je aangesproken met de woorden: ‘Kunt u anders betalen?’ Het pasje is beschadigd, geblokkeerd, of er is te weinig saldo. Bijna iedereen heeft het wel eens meegemaakt dat je wilt betalen en het pinpasje het niet doet. Dat vind je op dat moment toch wel gênant. Een vervelend moment, maar stel je voor dat je deze ­momenten altijd hebt, doordat je schulden hebt.

Naar schatting kampt 1 op de 5 Nederlandse gezinnen met schulden. Dat kunnen je buren zijn, goede vrienden, je collega’s of jijzelf. Uit schaamte weten mensen vaak niet dat hun naasten financiële problemen hebben. ­Ondanks het aantrekken van de economie is het aantal mensen met problematische schulden en financiële pro­blemen op een bedenkelijk niveau. De uit schulden voort­komende schaamte kan voor stress zorgen, waardoor mensen belemmerd worden in hun functioneren. Ze zullen vaker ziek zijn of afwezig zijn bij sociale activiteiten.

Iedereen wil graag financieel gezond zijn. Meer inkomsten dan uitgaven hebben. In het rood staan en geldzorgen ­hebben is geen pretje. Iedereen wil gewoon genoeg geld hebben om rekeningen en boodschappen te kunnen ­betalen. Een budgetcoach kan hierbij helpen. Die heeft verstand van financiën en kan zaken regelen. Hij kan ervoor zorgen dat iemand niet in de financiële zorgen komt of er juist weer uitkomt. Hij zorgt voor een gezonde balans ­tussen inkomsten en uitgaven. Orde in financiën. Uit de ­schulden komen en blijven. Een budgetcoach stelt ­samen met de persoon in kwestie orde op zaken. Zodat een ­financiële chaos, met eventueel problematische schulden of schuldhulpverlening, voorkomen kan worden.

De werkgever zal er moeite voor moeten doen deze schuldsignalen op te pikken. Daarna is het zaak deze bespreekbaar te maken en de mensen te gaan helpen. Dit hele proces zal niet eenvoudig zijn, maar uit eigen ervaring kan ik zeggen dat deze mensen zeer dankbaar zijn.

Budgetcoaching is één van de vele stapjes. En bedenk: vele kleine stapjes zijn één grote stap op weg naar een mooie duurzame vitale toekomst.

Peter van Houtum (directeur Gebr. Janssen bv, Beugen)