Zoeken

Roofs 2019-04-03 Trots

Column

Als ik dit schrijf, zijn we anderhalve week verwijderd van het dakevent van het jaar: de feestavond voor de dakenbranche. Maar als u dit leest, is het feest alweer voorbij en is bekend welk dak Het Dak van het Jaar 2018 is geworden, evenals de Dakenman of -vrouw van het Jaar. Vanaf deze plaats wil ik graag alle winnaars, en ja, uiteraard ook die van het hellende dak, van harte feliciteren en ik hoop dat deze prijzen hen maar mooie dingen mogen brengen.

Ik moet zeggen dat ik het een enorm leuk en succesvol initiatief van Lindeman Uitgevers vind, om dit ieder jaar weer te organiseren. Ondanks het relatief korte bestaan van dit evenement, kijkt heel de dakenbranche ernaar uit en leeft de verkiezing van het Dak van het Jaar en de Dakenman of -vrouw van het Jaar steeds meer. Moest de redactie van Roofs bij de eerste editie van het evenement nog actief op zoek naar potentiële nominaties, nu komen de aanmeldingen van bijzondere daken in groten getale vanzelf binnen bij de redactie.

Ik heb het voorrecht om één van de juryleden te zijn die een mening mogen hebben en een oordeel mogen vellen over de genomineerden. Ondanks het feit dat, met bepaalde criteria in het achterhoofd, de projecten beoordeeld moeten worden, kijkt het gemêleerde gezelschap van de jury ieder toch vanuit een andere invalshoek naar de daken. De discussies die hierbij ontstaan, zijn interessant, leuk om te voeren en kunnen in sommige gevallen een eye-opener zijn.

Ook dit jaar was het een aangename middag met leuke, langdurige en stevige discussies. De winnaar van het Dak van het Jaar werd niet zonder slag of stoot bepaald, maar dat kwam niet alleen door de juryleden, maar ook door de kwaliteit van de genomineerde daken. Die was dit jaar toch wel weer erg hoog; wij zijn als dakdekkend Nederland tot heel veel mooie dingen in staat en daar mogen we trots op zijn.

Vandaar dat een feestje met de branche zeker op zijn plaats is. Een gezellige mengelmoes van uitvoerende en toeleverende bedrijven, ontwerpers, adviseurs en opdrachtgevers, die viert dat Nederland in staat is om mooie, kwalitatief hoogwaardige en vooral ook innovatieve daken te realiseren; samen genietend van de genomineerden die die avond voorbij zijn gekomen, onder het genot van een hapje, drankje en af en toe een dansje.

Ik hoop u tijdens dit feest gezien te hebben.

Marco de Kok