Zoeken

Roofs 2019-04-20 Kurhaus Scheveningen is Dak van het Jaar 2018

Juryrapport Dak van het Jaar 2018

Op 22 maart 2019 werd tijdens een feestavond in Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee het Kurhaus in Scheveningen uitgeroepen tot het Dak van het Jaar 2018 in de categorie platte daken. Hieronder vindt u het juryrapport.

Het Dak van het Jaar is de prijs voor het dak, waarbij een technisch bijzonder dak in goede samenwerking op een perfecte manier (in technisch, esthetisch, arbotechnisch en duurzaam opzicht) wordt gerealiseerd. De mogelijkheden op het dak worden steeds uitgebreider. De prijs wordt in twee categorieën uitgereikt: platte en hellende daken. De jury voor de platdak-projecten is samengesteld uit de redactieraad van vakblad Roofs en bestaat uit:

  • Albert Jan Kerssen (BTL)
  • Otto Kettlitz (Nieman-Kettlitz Gevel- en Dakadvies)
  • Marco de Kok (Low & Bonar)
  • Paul van Roosmalen (Gemeente Rotterdam)
  • Paul Verkaik (BDA Opleidingen)
  • Theo Wiekeraad (Spuitco)

De nominaties konden door de markt zelf worden aangedragen. Dit heeft geresulteerd in een lijst van 16 zeer uiteenlopende projecten. De nominaties worden hieronder één voor één besproken.

Van der Valk Heerlen

De herbouw van een afgebrand gedeelte van het Heerlense van der Valk werd aangegrepen om het duur­zaam­heidsniveau van het hotel te verhogen. Het dak speelde hier een belangrijke rol in, het groendak vangt het hemel­water op en zorgt zodoende voor een gescheiden afvoer van het rioolwater. Ook zijn er in totaal 312 zonnepanelen ­geïnstalleerd. Een lofwaardig initiatief.

WTC Den Haag

Op het dek van de parkeergarage van het WTC in Den Haag is het nog wat ambitieuzer aangepakt met de aanleg van een polderdak, waarbij het waterniveau computergestuurd wordt geregeld. Op deze manier werd een loze ruimte getransformeerd tot een aantrekkelijke binnentuin die bijdraagt aan de waterhuishouding van de stad. De jury was erg te spreken over deze oplossing, een aanwinst voor de stad.

Revius Lyceum, Doorn

Ook een verduurzaming. Onder de vele maatregelen die in dit pand zijn genomen, is dit dak een ware energiecentrale met de plaatsing van in totaal 462 zonnepanelen. De vele maatregelen zijn indrukwekkend, de rol van het dak daarin had volgens de jury groter kunnen zijn.

Paviljoen Piushaven, Tilburg

Dit project dankt de nominatie met name aan de zwaar gedimensioneerde, zwarte dakrand van 1,20 meter hoog. De robuuste constructie past daarmee mooi in de omgeving (de Piushaven in Tilburg). Voor het overige heeft het dak een uitkijkplateau, een mossedum dak en zonnepanelen.

Kurhaus Scheveningen

Op een zeer bijzonder dak is op vakkundige wijze een nieuwe, koperkleurige, kunststof dakbedekking toegepast. Een echt koperen dak was in deze situatie, zo dicht aan zee, een riskante keuze en daarom is voor deze oplossing gekozen. Het dak heeft veel van de betrokkenen gevergd en het resultaat is prachtig.

Stationsplein Utrecht

Deze opvallende overkapping is een fraai staaltje: het is een 20 meter hoge staalconstructie uit 130 elementen met 49 ronde sparingen, die zijn opgevuld met luchtkussens. Hoewel het technisch en functioneel een buitenbeentje is in de lijst nominaties, is het wel een heel bijzonder voorbeeld van de verschijningsvormen die een dak kan aannemen.

Kantoor Bolidt, Hendrik-Ido-Ambacht

Het Experience & Innovation Centre van kunststofspecialist Bolidt speelt zich voor het grootste gedeelte op het dak af, waarbij er allerlei interactieve proefopstellingen op het dak zijn geplaatst. Innovatief is de toepassing van een stalen draagconstructie. De vele detailleringen vereisten een groot vakmanschap van het verantwoordelijke dakdekkersbedrijf.

Entreegebouw GeoFort

Het entreegebouw van kindermuseum GeoFort (onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie) bevindt zich grotendeels ondergronds en het dak is dan ook landschappelijk ingericht. Een bijzonder dak dat niet als zodanig wordt ervaren en waarbij natuurlijk hoge eisen werden gesteld aan de waterdichte laag.

SoHo House, Amsterdam

Een luxueus gebruiksdak, inclusief bar, buitenzwembad en beplanting, met uitzicht op de Amsterdamse binnenstad, dat bovendien een grote bijdrage levert aan het opvangen van piekbuien. Ook is de waterdichtheid zorgvuldig geborgd. Dit dak is een uithangbordje voor de hele dakenbranche en een prachtig voorbeeld van wat er zoal mogelijk is op het dak.

Watsilla, Zwolle

Dit golvende dak is een echte blikvanger in het Zwolse dakenlandschap. De overlaging van het ­opvallende, golvende dak vereiste vakmanschap en uithoudings­vermogen. Het resultaat, waarbij een witte dakbedekking voor de koeling van de onderliggende ruimte moet zorgen, is bijzonder fraai te noemen.

De Fred, Amsterdam

Ook dit dak transformeerde een ‘loze’ binnentuin tot een plek waar de natuur floreert en waar de bewoners van het appartementencomplex het hele jaar door op een aangename manier kunnen verblijven. Met name het (tuin)ontwerp vroeg bij dit project speciale aandacht en heeft ervoor gezorgd dat dit dak fungeert als uithangbord voor de dakenbranche.

The Tube, Tilburg

Is dit futuristische logistieke centrum een gevel of een dak? Het gegeven dat het antwoord niet met zekerheid is te geven, zegt misschien voldoende. Esthetisch is dit dak een blikvanger langs de snelweg A58 en technisch is het ook een slim uitgevoerd dak.

Arenapark, Hilversum

Het dak van de parkeergarages moest nadrukkelijk bijdragen aan de leefbaarheid en de uitstraling van het Hilversumse bedrijventerrein en daar zijn de betrokken partijen bijzonder goed in geslaagd. Complicerende factor bij de uitvoering was dat de daken tijdens de werkzaam­heden in gebruik dienden te blijven.

Woonhuis EVA-Lanxmeer, Culemborg

Het vooruitstrevende ontwerp van dit (in het jaar 2000 gerealiseerde) woonhuis in de klimaatadaptieve wijk ­EVA-Lanxmeer in Culemborg wordt door de nieuwe bewoners up-to-date gebracht. Het levert een bijzonder dak op, met vele uitdagingen voor het betrokken dakdekkersbedrijf.

Goede Doelen Loterijen, Amsterdam

Het nieuwe onderkomen van de Goede Doelen Loterijen kreeg o.a. een dak dat aan de onderkant is uitgevoerd met aluminium panelen, die door de lichtinval het effect heeft van een bladerdak. Hoewel er binnen de jury ­discussie was of dit project nu een dak of een plafond betreft, is er geen twijfel over dat het resultaat zeer bijzonder is.

Vogelkijkhut, Harlingen

De verfraaiing en verduurzaming van een vogelkijkhut in het Friese It Hegewiersterfjild is een aparte toepassing van EPDM. Het is dan ook geen alledaagse klus voor het dakdekkersbedrijf geweest, ook al omdat het werken in een natuurgebied speciale aandachtspunten heeft.

Oordeel van de jury

De jury heeft de genomineerde projecten beoordeeld ­volgens de volgende criteria: esthetiek, technische uitvoering, onderlinge samenwerking, veilig werken en duurzaamheid. Een vergelijking tussen de projecten was door de diversiteit van de nominaties lastig. Uitgangspunt van de jury-beoordeling was dat het winnende project het vakmanschap binnen de dakenbranche honoreert en als zodanig als voorbeeld voor de hele dakenbranche kan gelden.

Diverse nominaties kwamen hiervoor in aanmerking, hetzij vanwege de bijzondere uitstraling van het betreffende dak, hetzij vanwege de bijzondere oplossing die in de gegeven situatie is gekozen. Er was één project dat op alle criteria hoog scoorde: het betreft een fraaie oplossing op een zeer aansprekend project, waar een hoge mate van vakmanschap is vereist en waar het resultaat naar verwachting een dak is dat vele jaren probleemloos zal functioneren. Het Kurhaus in Scheveningen is dan ook de terechte winnaar van Het Dak van het Jaar 2018.