Zoeken

Roofs 2019-04-56 Carlisle CM Europe opent nieuwe fabriek

Special dakbedekkingen

In het Duitse Waltershausen is begin dit jaar de nieuwe fabriek van Carlisle® CM Europe geopend. Het nieuwe gebouw integreert op een totaal­oppervlak van 11.600 m² een moderne en flexibel uitbreidbare productie- en logistiekhal, kantoorruimtes en de zogeheten Carlisle® Academy. Voor de EPDM dakbanen van het merk RESITRIX® betekent deze nieuwe locatie een verdubbeling van de productiecapaciteit.

Met RESITRIX® produceert Carlisle® CM Europe (CCM®) een product dat de voordelen van de twee afdichtingsmaterialen EPDM en bitumen combineert en zo een brug slaat tussen de traditioneel platte dakbedekking en de duurzame EPDM dakbedekking. De afgelopen jaren heeft de fabrikant continu geïnvesteerd in de uitbreiding van haar productie­faciliteiten in Hamburg om de sterke Europese ontwikkeling van het merk te ondersteunen. Nu wordt de capaciteit van de vestiging Waltershausen, in het geografische middelpunt van Duitsland, op grote schaal uitgebreid.

Nieuwe fabriek

“Door de gestage groei volstonden de bestaande capaciteiten niet meer,” meldt Bruno Bauer, Director of Engineering bij CCM® GmbH, die het bouwproject als verantwoordelijke ­projectmanager begeleidde. “Daarom hebben we besloten om een volledig nieuwe fabriek te bouwen.” Er is een ultra­moderne fabriek gerealiseerd op een perceel aan de ­oostkant van de stad. Het terrein omvat ruim 50.000 m², waarvan de fabriek een oppervlakte van 11.600 m² ­behelst. Dit biedt de mogelijkheid om vanuit een strategisch ­oogpunt in de toekomst nog verder uit te breiden. Naast een productie-­hal voor RESITRIX® EPDM dakbanen en ALUTRIX® dampremmer, bevindt zich op het terrein een logistieke hal en is er één van onze trainingscentra gevestigd.”

“Wij waren op zoek naar een communicatief gebouw met een hoge flexibiliteit, aangepast aan de materiaalstroom en modulair uit te breiden” zegt Jan Boerkamp, Managing Director bij CCM-BV. De ontwerpers ontwikkelden een markant gebouw met verschillende volumes, dat zich via een elliptisch gebogen en royaal beglaasde voorkant richting de straat opent: “Met deze moderne architectuur willen we heel bewust onze competentie en prestaties als innovatieve fabrikant van afdichtingsbanen benadrukken,” aldus Jan Boerkamp.

“De elliptische vorm verwijst duidelijk naar een RESITRIX® EPDM rol en biedt dankzij de uitnodigende transparantie ook verrassende uitzichten van buiten naar binnen. Andere belangrijke aspecten bij het ontwerp waren het creëren van een modern magazijn en een materiaalstroom met een geautomatiseerde opslagtechnologie. Omdat het moederbedrijf Amerikaans is, voldoet het ontwerp volledig aan de ‘FM Global standards’.”

Het complex is in verschillende gebouwdelen onderverdeeld. Afhankelijk van de functionele oriëntatie bestaan de ­dakondersteunende lagen uit stalen  trapeziumprofielen of gewapend beton. Om een dakafdichting met een lang­durig hoge bestendigheid tegen veroudering en weers­invloeden in alle onderdelen te garanderen, zijn er overal RESITRIX® EPDM dakbanen toegepast. Bij de stalen ­trapeziumprofielen is eerst een primer FG 35 aangebracht en vervolgens de zelfklevende dampremmer ALUTRIX® FR. Daarop is een isolatielaag van minerale wol mechanisch bevestigd en uiteindelijk de waterdichte afwerking met de EPDM dakbaan. In de delen van het gebouw waar de onderconstructie uit van gewapend beton bestaat, is er gekozen voor de volledig gekleefde RESITRIX® SKW in een andere opbouw.

Het bouwproject is tot dusver één van de grootste ­investeringen van Carlisle® in Europa: “Het stelt ons niet alleen in staat onze productiecapaciteit te verdubbelen, maar vormt ook een prestigieuze ontmoetingsplaats om onze klanten en relaties een kijkje achter de schermen van de productie te geven,” legt Jan Boerkamp uit. “Tevens onderstrepen wij met de uitbreiding van onze trainingslocaties dat we blijven investeren in de opleiding en bijscholing van vakmensen.

Klaar voor de toekomst

Benno Nijenhuis, senior Marketing Manager bij CCM-BV voegt toe: “In Nederland heeft het bedrijf zes jaar geleden al geïnvesteerd in een uitbreiding voor de productie van de Hertalan®-producten. Wij hebben een nieuwe productie­locatie in Roemenië geopend met een vloeroppervlakte van bijna 15.000 m², 8 membraantafels en een aparte afdeling voor onze EPDM 3D-technologie. En aan de voorkant een tweede productielijn in Kampen voor de productie van EPDM moederrollen. Met al deze investeringen in de afgelopen jaren zijn wij klaar voor de toekomst om een betrouwbare partner te blijven in de toelevering van hoogwaardige en duurzame EPDM dak- en gevelafdichtingen.”