Zoeken

Roofs 2019-04-72 Solar Solutions stimuleert kwaliteit solarbranche

Solar Solutions Int. 2019

Op 19, 20 en 21 maart 2019 vond in de Expo Haarlemmermeer een nieuwe editie van Solar Solutions Int. plaats, de internationale vakbeurs voor de solarbranche. Tijdens de beurs werden diverse awards uitgereikt en er werd voor de eerste keer het NK Panelen Plaatsen georganiseerd.

De vakbeurzen Solar Solutions en Duurzaam Verwarmd ­hebben een recordaantal van 11.281 bezoekers getrokken. De beurzen, die voor het eerst 3 dagen duurden, trokken achtereenvolgens 3.441, 4.106 en 3.734 bezoekers. Tijdens de beurs werden er tientallen innovaties getoond.

Op de eerste beursdag zijn meerdere awards uitgereikt. Zo heeft Technische Unie de Best Promotion Award van Solar Solutions gewonnen, omdat zij de meeste bezoekersregistraties heeft gegenereerd voor de zonne-energievakbeurs. Solar Nederland heeft de Best Promotion Award van Duurzaam Verwarmd gewonnen, omdat zij voor deze duurzame warmtebeurs de meeste bezoekers heeft geworven.

Exasun won de Solar Solutions Innovation Award met terracotta X-tile zonnepanelen. De jury, bestaande uit Wijnand van Hooff (TKI Urban Energy), Arno Smets (TU Delft), Ando Kuypers (Solliance) en Edwin van Gastel (Solar Magazine), schrijft in het juryverslag het volgende over de innovatie: ‘Het belang van de residentiële markt is groot, dit ondanks het geweld van de grote zonneparken. Voor de Nederlandse burger is het allerbelangrijkste dat ­zonnepanelen mooier worden. Verrommeling op het dak moet tegengegaan worden. Oplossingen zoals Exasun die ontwikkeld heeft, dragen hieraan bij.”

Intentieverklaring

Bovendien tekenden brancheorganisaties Holland Solar en Techniek Nederland een samenwerkingsovereenkomst. Beide organisaties hebben de intentie om samen te werken op het gebied van de kwaliteit van installatie van zonne­panelen. Voor de zonne-energiesector en de algemene installatiesector is er een gezamenlijk belang om de installa­tie­ kwaliteit van kleine zonnepaneelsystemen te behartigen. De organisaties gaan samenwerken op het gebied van installatiekwaliteit, certificering en de arbeidsmarkt. Het samenwerkingsverband moet voor de zomer volledig uitgewerkt zijn.

NK Panelen Plaatsen

Door de toenemende vraag naar elektrificatie en betrouwbare zonnepaneleninstallaties, hebben beursorganisator Good, elektrotechnische groothandel Rexel en leverancier van innovatieve PV-dakmontagesystemen Esdec het initiatief genomen om het allereerste NK Panelen Plaatsen te organiseren. 12 geselecteerde teams streden tegen elkaar om als snelste zes zonnepanelen volgens de voor­geschreven eisen te installeren op een schuin dak. Het team dat de beste prestatie neerzette, werd uitgeroepen tot ‘Beste montageteam 2019’.

Twee teams monteerden tegelijkertijd – op ieder zijn eigen schuine dak – zes zonnepanelen, inclusief optimizers. Het snelste team zou winnen. De teams werden beoordeeld op het juist plaatsen/monteren van haken, rails, kabels, ­zonnepanelen en optimizers. Ook het vastzetten volgens voorschriften, het doorverbinden van connectoren en het ­veilig (valbeveiliging) en netjes werken werd meegenomen in de beoordeling. Voor alles wat niet goed/fout is gemonteerd, deelde de jury strafseconden uit. BDA en InstallQ namen de jurering voor hun rekening.

Het team dat de beste prestatie neerzette, kreeg de award ‘Beste montageteam 2019’. Wie Solar Solutions bezocht, kon het NK Zonnepanelen Installeren niet ontlopen. Op de beursvloer werd een ronde arena van zo’n 180 m2 afgezet. Daarbinnen stonden twee daken. Hier streden ieder dagdeel twee installatieteams met elkaar. Ze bouwden een compleet pv-systeem en werden beoordeeld op hun snelheid en kwaliteit van installeren. Wie er met de trofee vandoor ging, werd bepaald door een onafhankelijke vakjury van BDA Dak- en Gevelopleidingen.

Het team van Solar Noord ging er met de Gouden Dakhaak en de titel Beste Montageteam 2019 vandoor, met een tijd van 25:50 minuten. Team HR Techniek uit Alkmaar pakte de tweede plaats met nog geen 22 seconden verschil en het team van De Duurzame Mannen eindigden op de derde plaats met een tijd van 27:40 minuten.