Zoeken

Roofs 2019-05-28 Een dakdekker op de ABN Amro Duurzame Top 50

Aan tafel met… Caspar Ulijn

Naast de nominatie voor de titel Dakenman van het Jaar, is Caspar Ulijn, directeur van ZND Nedicom, onlangs ook opgenomen in de Duurzame 50 van ABN Amro. Dit is opmerkelijk, omdat er zelden iemand uit de daken­branche op deze lijst terecht komt.

ZND Nedicom behoort tot de grootste dakbedekkingsbedrijven van Nederland en het is niet gewaagd te veronderstellen dat het Eindhovense bedrijf een voorloper is op het gebied van duurzaamheid. Het bedrijf is al decennialang goed voor innovatieve oplossingen op het gebied van een duurzame gebouwschil en onlangs stond het bedrijf nog aan de wieg van de eerste circulaire bitumineuze dakbaan, Citumen. Ook heeft men de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in een energieneutraal kantoor. Deze marktpositie heeft het bedrijf voor een groot deel te danken aan de inzet van Caspar Ulijn, die zich hard maakt voor de ontwikkeling en toepassing van dit soort innovaties. Het leverde hem dit jaar een nominatie voor de Dakenman van het Jaar op en hij werd bovendien op de ABN Duurzame Top 50 geplaatst.

ABN Amro Duurzame top 50

De ABN AMRO Duurzame 50 weerspiegelt wat er het afge­lopen jaar is gebeurd op het gebied van duurzaamheid in de bouw en vastgoedsector. Ieder jaar vraagt de vakjury, onder leiding van de winnaar van de vorige editie, zich af wat de belangrijkste vraagstukken en trends zijn en welke mensen daar het meest aan bijdragen. De prijs wordt jaar­lijks uitgereikt aan de persoon die het meest heeft bijgedragen aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Een vakjury, bestaande uit onder andere Thomas Rau, Marianne Davidson, Bernard Wientjes, Claudia Reiner en Jan Willem van de Groep, beoordeelde de genomineerden en stelde de lijst van 50 samen. Deze 50 genomineerden werden beoordeeld op vier onderdelen: bijdrage aan het mogelijk maken van duurzame projecten, inzet bij duurzame initiatieven, actieve kennisdeling over verduurzaming en het stimuleren en initiëren van duurzame samenwerking. Tijdens het Green Tie Gala 2019 (op 10 april tijdens Building Holland) werd Onno Dwars, directeur van Ballast Nedam, bekroond.

“Het zou wel al te gek zijn geweest als ik had gewonnen,” zegt Caspar Ulijn. “Maar het feit dat ik op die lijst stond, is natuurlijk al heel erg mooi. Ik zie het als een erkenning voor de diverse duurzame innovaties van ZND Nedicom. De vorig jaar geïntroduceerde circulaire bitumineuze dakbaan Citumen is daarvan misschien de bekendste, maar we zijn met veel méér innovaties bezig. Algemeen gesproken is de dakenbranche naar mijn mening veel te behoudend. De maatschappelijke ontwikke­lingen maken het noodzakelijk om ambitieuzer te zijn. Kennelijk zijn onze activiteiten op dit gebied opgevallen, dat is natuurlijk een mooi compliment.”

Passie voor duurzaamheid

Ulijn is een fervent reiziger en dat heeft zijn blik op de wereld ook bepaald. Hij heeft het uitstervend koraal, de ontbossing, de smog en het smelten van de gletsjers allemaal met eigen ogen aanschouwd. “Als je soms ziet hoe we de wereld aan het vernielen zijn, dan is dat voor mij een enorme moti­vatie om daar iets tegen te doen, hoe klein het effect van mijn inzet op globaal niveau ook mag zijn. Klimaatverandering is een wezenlijk en groot probleem, waartegen we in actie moeten komen. Deze passie kost een heleboel tijd, terwijl ik ook mede leiding geef aan een groot dakdekkersbedrijf. Maar het is mijn drijfveer en het is ook de toekomst. De dakenbranche is nog te veel gericht op de korte termijn, maar dit soort ontwikkelingen wordt steeds meer de toekomst.”

Om wat voor innovaties gaat het dan zoal? “We zijn bijvoorbeeld betrokken bij de toepassing van de PowerNest, dat is ontwikkeld door IBIS Power. Het betreft een 4,8 meter hoge unit die windenergie en zonnepanelen met elkaar combineert. De open stalen unit wordt op de rand van het dak van een flat geplaatst en helt aan de bovenzijde zelfs een meter daaroverheen. De voorkant is voorzien van lamellen die de wind geleiden, zodat de bolvormige turbine in de PowerNest maximale windvang heeft. Ze maken door hun constructie gebruik van het venturi-effect door de wind die tegen de gevel omhoog blaast optimaal te geleiden. Bij voorkeur worden de units geplaatst op een flat met een lange gevel richting het zuidwesten, vanwege de windrichting.”

Over Citumen heeft Roofs in de editie van december 2018 uitgebreid bericht. Het is het gevolg van een samenwerkings­verband tussen ZND Nedicom met New Horizon Urban Mining en BMI Icopal. New Horizon is specialist op het gebied van Urban Mining. Het levert de bitumen dakbanen van ontmantelde daken aan de fabrikant. Met BIELSO (Bitumen Endless Life Solutions) wordt het materiaal ­geschredderd aangeleverd, na een smelt- en zeefproces kan de vloeibare bitumen vervolgens worden toegevoegd aan het productieproces van nieuwe dakbanen. Momenteel is ZND Nedicom exclusief verwerker van het materiaal, maar dat zal volgens Ulijn niet lang duren: “Op basis van de huidige afspraken wordt dit jaar een productie van minimaal 1 miljoen m² Citumen verwacht (een CO2-besparing van minimaal 400 ton). Binnenkort is het voor ons eenvoudigweg niet meer te behappen en wordt de gerecyclede bitumineuze dakbaan voor de hele markt beschikbaar.”

Zo zijn er nog meer ontwikkelingen die zeer interessant zijn voor de dakenbranche. Vanzelfsprekend zal Roofs deze ontwikkelingen op de voet blijven volgen.