Zoeken

Roofs 2019-05-42 Totaalpakket voor vervanging en recycling van dakramen

Special daglicht

Circulair bouwen is een hot item binnen de bouw. Ook de dakramenfabrikanten zetten in dit opzicht grote stappen. Waar de marktleider vorig jaar met een concept kwam voor de recycling van dakramen, doet producent FAKRO dit nu eveneens.

FAKRO introduceert namelijk, samen met partners BouwCenter en Remondis Nederland, een nieuwe oplossing voor duurzame, projectmatige vervanging en recycling van dakramen: FAKRO Life Cycle Service. Het concept is gericht op de ­verduurzaming van bestaande woningen, maar ook geschikt voor de bouw van nieuwe, duurzame woningen. De dakraam­producent richt zich hiermee op ambitieuze woningcorporaties die, als het gaat om circulaire bouw, niet afwachten maar aanpakken.

Het betreft een totaalpakket van demontage en recycling van oude dakramen, levering en montage van nieuwe duurzame dakramen en (als optie) ook het onderhoud op basis van een meerjarenonderhoudsplan. De dakramenproducent is hiervoor partnerships aangegaan met Bouwcenter en Remondis Nederland Afval & Recycling, berekent één totaalprijs, voert de complete regie en is het enige aanspreekpunt.

Circulair

“In de Nederlandse woningbouw heerst het besef dat we bij het bouwen, renoveren en onderhouden van ­woningen en wooncomplexen moeten kiezen voor een nieuwe, duurzame aanpak,” zegt Bart Peters, commercieel directeur FAKRO Nederland. “Het doel is dat in 2050, maar liever nog veel eerder, de totale gebouwde omgeving circulair is. Alle materialen moeten dan herbruikbaar zijn. Een forse uit­daging: het gaat om ruim 2,1 miljoen corporatiewoningen. Op een deel van de daken van die woningen liggen dak­ramen, die de komende jaren vervangen moeten worden. Om een idee te geven: in Nederland worden er per jaar meer dan 100.000 vervangen. Wij willen vooropgaan in circulaire dakraamvervanging. Samen met woningcorporaties die net als wij geloven in de maatschappelijke kracht en de financiële waarde van innovatief denken en ­circulair bouwen. Met hen willen we op weg naar steeds meer ­dakraamrecycling in Nederland.”

De producent ontwikkelde op basis van die duurzame visie de zogeheten FAKRO Life Cycle Service. Dit behelst een totaalpakket voor woningcorporaties, waarbij de producent de verantwoordelijkheid neemt voor de demontage en recycling van oude dakramen, de levering en montage van nieuwe, duurzame en onderhoudsvriendelijke FAKRO dakramen en desgewenst ook het opstellen en uit-voeren van een meerjarenonderhoudsplan. Daarbij biedt men jarenlange garanties, waaronder 20 jaar op beglazing en raambeslag, 10 jaar op de dakramen en gootstukken en levenslange garantie op hagelschade.

Concept

Wat houdt het concept in? Kortgezegd behelst een ­concept een stappenplan, waarbij de volleidge vervanging van ­dakramen op een duurzame manier wordt geregel.

1. Planning & levering

Na een uitgebreide opname op het project en een zorgvuldige werkvoorbereiding ontwikkelt de fabrikant een gedetailleerde planning op basis van de wensen van de klant en wordt de levering van nieuwe dakramen afgestemd.

2. Demontage oude dakramen

De oude dakramen worden vakkundig gedemonteerd en afgevoerd, zodat die later optimaal gerecycled kunnen worden.

3. Montage nieuwe FAKRO dakramen

De nieuwe dakramen worden vervolgens op een professionele en gecertificeerde manier gemonteerd. Unieke product­gegevens - waaronder specificaties, montagedatum en het onderhoudsschema - zijn eenvoudig te raadplegen.

4. Recycling oude dakramen

FAKRO zorgt voor gecertificeerde recycling van de afgevoerde, oude dakramen. De opdrachtgever ontvangt ter verantwoording hiervan een officieel recyclingdossier. De hierin vermelde gegevens zijn ook te gebruiken in de eigen duurzaamheidsrapportages.

5. Onderhoud nieuwe dakramen

Op basis van de levensduur van 30 jaar stelt de fabrikant een meerjarenonderhoudsplan op. Het dakraamonderhoud kan vervolgens volgens dit plan op professionele wijze ­worden uitgevoerd.

6. Garanties

De fabrikant biedt tenslotte 10 jaar algemene fabrieks­garantie, 20 jaar garantie op beglazing en scharnieren van bijna alle modellen, levenslange garantie bij hagelschade, 2 jaar garantie op zonwering en 25 jaar gegarandeerde levering van onderdelen.

Beheermodel

Peters: “Wij kiezen al jaren voor de beste materialen, goed geëngineerd sluitwerk en een minimum aan draaiende delen. Het zorgt ervoor dat woningcorporaties aanzienlijk kunnen besparen op tijd en geld voor ­dakraamonderhoud. Met de introductie van dit concept maken wij ons ­aanbod voor projectmatige dakraamvervanging compleet en leveren we een belangrijke bijdrage aan waar het voor woningcorporaties werkelijk om draait: kostenbeheersing, verduurzaming en waardebehoud van woningen op basis van circulair bouwen. Waarmee circulair bouwen niet alleen een maatschappelijke opgave is, maar ook een ­aantrekkelijk beheermodel voor woningcorporaties.“