Zoeken

Roofs 2019-05-46 Energiedak met geïntegreerde dakramen

Special daglicht

Snel een dak vol zonnepanelen: goed voor de portemonnee, goed voor het milieu en de woning voldoet aan alle nieuwe voorschriften. Maar mooi? Vaak niet echt. Wil men vervolgens de ruimte onder het dak optimaal benutten, dan wil men daar ook daglicht en frisse lucht hebben. Gevolg: dan realiseert men zich te laat dat die zonnepanelen in de weg zitten.

Het plaatsen van een dakraam achteraf biedt uitkomst. Dat is wel een hoop gedoe: het verplaatsen van panelen en het omleggen van kabels. Daarnaast wordt het vermogen van de toegepaste panelen op de woning afgestemd: met het verwijderen van panelen verandert de opbrengst en dat kan onwenselijk zijn. En het moet nog maar blijken of het geheel water- en winddicht is en blijft, met even­tuele gevolgen voor de garanties.

Fabrikant van prefab daken Emergo en VELUX Nederland, leverancier van daglichtoplossingen, bedachten samen een oplossing: een energiedak met geïntegreerde dakramen. Het resultaat is de Emergo Navitect II: een energiedak, waarin VELUX dakramen kunnen worden geïntegreerd. Hierdoor biedt het een PV-dak met gegarandeerde kwaliteit en zorgt het dakraam voor daglicht en frisse lucht, waardoor de leefruimte onder het dak gebruikt kan worden.

Prettige leefruimtes onder zonnepanelen

“Deze oplossing komt voort uit de vraag in de markt,” zegt Marcel Vreeken van VELUX Nederland. “Door de BENG-voorschriften die eraan komen en het aanstaande Klimaatakkoord, zal de vraag naar zonnepanelen flink toenemen. Bewoners hebben echter ook gewoon behoefte aan een prettige woonruimte en een gezond binnenklimaat. Frisse lucht en daglicht zijn daarin essentieel.”

De prefab daken worden gemaakt in de fabrieken van Emergo in Stadskanaal en Almelo. “Beide fabrikanten ­hebben kwaliteit en optimaal wooncomfort voor de bewoners hoog in het vaandel staan,” zegt Jan-Willem de Lange van Emergo. “We hebben alles uitvoerig kunnen testen, onder meer in de windturbines van VELUX in Denemarken. De proefopstelling heeft alle testen doorstaan, van normale regenbuien tot orkanen, en onze fabriek is gereed voor de productie van de energiedaken. Het voordeel van prefab fabricage is dat we tijdens productie geen last hebben van weersinvloeden, waardoor we snel en volgens hoge kwaliteitsstandaarden kunnen leveren.”

Kwaliteitsgaranties voor architect en aannemer

Door de integrale aanpak staan beide bedrijven in voor gegarandeerde kwaliteit. “Als een dak al vol ligt met PV-panelen en er later een dakraam in wordt gezet, moet je goed opletten of alles waterdicht wordt aangebracht en goed bekijken wat het effect ervan is op het vermogen. Eerdere berekeningen kloppen vaak niet meer en je ontkomt er niet aan een gat te maken in een bestaand dak. Al met al geen lekker gevoel voor de aannemer, architect en bewoner,” zegt Vreeken.

“Natuurlijk kan de aannemer of architect de aansprakelijk­heden weer afwentelen op leveranciers en onderaan­nemers, maar met de aankomende wetgeving waarin de kwaliteitsborging privaat wordt belegd, is het de vraag voor hoelang dat nog kan. Met deze oplossing wordt alles in één keer in de fabriek gemaakt. Dat maakt het geven van kwaliteitsgaranties een stuk makkelijker.”

Doordat de fabrikant van prefab daken met verschillende PV-leveranciers werkt, kan het vrij eenvoudig daken op maat maken. “Kiest een aannemer of architect ­bijvoorbeeld voor een groter dakraam of meerdere dakramen, dan kunnen panelen met een hoger vermogen toch dezelfde hoeveelheid energie opwekken. Het omgekeerde is ook het geval.

Energiezuinig zonder concessies aan wooncomfort

Energieneutraal bouwen, gasloos wonen, BENG-voorschriften: de Nederlandse woningbouw staat voor een enorme opgave. Niet alleen nieuwbouw, ook renovatie van bestaande bouw moet ervoor zorgen dat Nederland zijn energiedoelen haalt. Om de doelstellingen voor 2050 te halen, moeten er de komende 30 jaar 1.000 woningen per werkdag worden uitgevoerd met, of aangesloten worden op, een compleet duurzame energievoorziening. Er wordt daarbij al snel naar daken gekeken. “Een hellend dak is vaak een eenvoudig en effectief object om een bestaande woning energiezuiniger te maken,” zegt De Lange.

Beiden zien een markt voor zowel bestaande bouw als nieuwbouw. “Veel aannemers plaatsen eerst een dak om er vervolgens zonnepanelen op te zetten, eventueel met een dakraam. Wij ontzorgen hen door alles op het dak mee te nemen in ons ontwerp en zoveel mogelijk prefab uit te voeren,” zegt De Lange. “We verwachten ook voor renovaties een flinke vraag naar dit type dak. Het kan als geheel ­geplaatst worden of als vervanging van bijvoorbeeld dakpannen op een bestaande constructie.” Vreeken: “Energiezuinig wonen zonder concessies te hoeven doen aan wooncomfort. Ik geloof er heilig in dat het de enige manier is om de Nederlandse woningmarkt klaar te maken voor de energieopgave waar we voor staan.”