Zoeken

Roofs 2019-05-54 Nieuwslijn special

Gezonde Gebouwen = beheersing van bedrijfskosten

De kracht van communicatie, geluksgevoel, WELL en een connectief gebouw: er kwam veel interessants voorbij tijdens het Duurzaam Gebouwd-seminar Gezonde Gebouwen. Chiel Runsink, Directeur Exploitatie van Komfort Exploitatie Maatschappij BV, vertelde dat Komfort tot 2035 verantwoordelijk is voor het beheer, onderhoud en de facilitaire dienstverlening op de Kromhout Kazerne op basis van een 25-jarig DBFMO contract met het Rijksvastgoedbedrijf. Binnen het contract gestuurd wordt op een gezonde en prettige woon- en werkomgeving. En wanneer is een gebouw nu echt gezond? Dat soort vragen, én de antwoorden daarop, zijn het domein van Sven Evertz, Senior Adviseur Gezondheid en Veiligheid bij Antea Group. Hij laat zien dat gezondheid meer is dan alleen ‘prettig voor de werknemer’, gezondheid is ook van groot economisch belang: het ziekteverzuim in Nederland kost werkgevers volgens Evertz jaarlijks 11,5 miljard euro.

Zou het, vooral met die ‘factor mens’ in het spel, niet mooi zijn om een objectieve standaard te hebben om te meten in hoeverre een gebouw bijdraagt aan de gezondheid en het welzijn van zijn gebruikers? Dat kan met de WELL Building Standard legt Peter Buurman uit, Sustainability Director bij Deerns. Buurman vertelt dat WELL circa 6-7 jaar geleden in Amerika is ontstaan en hij verwacht er veel van, omdat het van grote waarde kan zijn voor het ‘geluksgevoel’ van de gebruikers, maar ook voor het beheersen van bedrijfskosten. Daar waar gezondheid en welbevinden slechts één factor van invloed zijn binnen het BREEAM-NL keurmerk, zijn ze juist allesbepalend voor de WELL certificering.

Waaijenberg kiest voor Solatube

Waaijenberg Mobiliteit is de enige fabrikant van 45 km voertuigen in Nederland. Waaijenberg heeft in alle drie de filialen een eigen, ruime werkplaats. Zo ook de vestiging in Veenendaal, waar zich tevens de fabriek bevindt. Eigenaar Mariska Waaijenberg vertelt: “De fabriek in Veenendaal vereiste het nodige onderhoud. Het pand was voorzien van lekkende lichtstraten. Ik was ronduit ontevreden en dus werd er naar iets nieuws gezocht. Wat de volgende stap voor mij werd, hing af van meerdere aspecten. Een goede werkplaats in de fabriek vraagt om goede verlichting. Bij voorkeur natuurlijk door middel van daglicht. Tel daar energiebesparing en lichtopbrengst bij op en de keuze is snel gemaakt. Ondanks dat ik geen verstand had van het product, wist ik door middel van een daglichtplan wat ik kon verwachten.”

De lekkende lichtstraten zijn vervangen door 16 Solatubes. Er is gekozen voor type 330 DS; perfect voor hogere bedrijfshallen zoals deze. De Optiview plafondplaat vormt de afwerking van de daglichtbuis. Deze plafondplaat zorgt voor een bredere verspreiding van het daglicht.

Flowlight introduceert JES polyester dakplaten

Na jarenlange ontwikkeling is Flowlight® in samenwerking met Van Boven Kunststoffen erin geslaagd om een synergie te creëren tussen acrylaat en polyester. Door een gepatenteerd productieproces wordt een acrylaatfolie op een polyesterplaat aan­gebracht. De acrylaatfilm filtert de schadelijke UV straling, waardoor de polyester niet meer verkleurt. Bijkomend voordeel is dat het daglicht met een optimale spreiding van 95% naar de werkvloer wordt gebracht. Dit heeft geresulteerd in de hoogwaardige JES polyester topplaat, die toepasbaar is op het volledige gamma transparante dakplaten.

Geluidsreductietesten bij IFT Rosenheim

Op 28 maart jl. zijn door onafhankelijk testinstituut IFT Rosenheim (München) geluidsreductiemetingen uitgevoerd op drie verschillende uitvoeringen van de nieuwste vlakkelichtkoepel van Heruvent bv: het PassiefhuisDaklicht. Met zeer goede uitkomsten, respectievelijk: 34, 38 en 40 dB(A) geluidsreductie. Goed om te weten is dat dit de waardes zijn over het gehele daklicht, dus inclusief opstand: heel vaak wordt ten onrechte alleen de waarde van het glas vermeld.

Een traditionele kunststofkoepel heeft een geluidsreductie van tussen de 22 en 28 dB(A). Aangezien geluid wordt gemeten op een logaritmische schaal, betekent elke extra 10 dB(A) reductie een halvering van het geluid dat doorgelaten wordt t.o.v. de referentiewaarde (d.w.z. waarmee je het vergelijkt). 20 dB(A) verschil betekent dan dat het geluid voor 75% meer wordt tegengehouden t.o.v. waarmee het wordt vergeleken.

Museum Voorlinden wint Dutch Daylight Award 2018

Vernieuwend en van zeldzaam hoog niveau. Dat vond de jury van de manier waarop het daglicht in Museum Voorlinden wordt binnen­gebracht. Een betere manier om kunst te tonen, kan de jury zich bijna niet voorstellen. Museum Voorlinden is door de jury daarom aangewezen als winnaar van de Dutch Daylight Award 2018 in de categorie >1000 m2. In tegenstelling tot het gebruikelijke noorderlicht waar musea zich enkel op richten, is Kraaijvanger Architects er in geslaagd om gereflecteerd zuider daglicht binnen te halen, dat vervolgens via een velum gefilterd wordt. Eerder werd Museum Voorlinden ­uitgeroepen tot Dak van het Jaar 2016.