Zoeken

Roofs 2019-05-70 Golftoernooi voor het goede doel

Stichting Koprol bevordert beweging

Op 19 april 2019 vond op golfbaan het Rijk van Nijmegen in Groesbeek een bijzonder golftoernooi plaats. Het werd georganiseerd door de sponsors van Stichting Koprol, waaronder dakdekkersbedrijf Weijerseikhout. Het toernooi was bedoeld om geld in te zamelen voor de stichting, die zich inzet om mensen met een beperking te laten bewegen.

Het Rijk van Nijmegen is misschien wel de mooiste ­golfbaan van Nederland. Dakdekkersbedrijf Weijerseikhout had onlangs de eer om op dit terrein de daken van enkele loodsen te vervangen: bij deze klus moest het asbest worden ­gesaneerd. Vervolgens werden de lichte Weikoplex dakplaten ­geplaatst en doordat hiermee zoveel gewichtsbesparing werd ­gerealiseerd, konden op deze daken ook zonnepanelen worden geplaatst.

Het golftoernooi werd georganiseerd ten behoeve van de Nijmeegse Stichting Koprol. De voorzitter van deze stichting, Wil van den Broek, is in de hellende dakenbranche overigens geen onbekende. Hij is één van de oprichters van branche­vereniging Het Hellende Dak (HHD). Momenteel is hij ­aandeelhouder van Weijerseikhout en Weikhoplex. Van den Broek benadrukt in het gesprek het belang van de activiteiten van de stichting voor de doelgroep. “Bewegen is voor iederéén gezond, zowel lichamelijk als geestelijk. Maar voor mensen met een lichamelijke beperking is dat belang nog veel groter, omdat het ook meer in het algemeen hun functioneren bevordert. Onze stichting zet zich in om sportieve activiteiten te organiseren voor mensen (uit Nijmegen en omstreken) die niet bij een reguliere vereniging terecht kunnen. Het gaat dan met name om mensen met een lichamelijke beperking. Wij organiseren tal van activiteiten die worden begeleid door professionele ­sportdocenten en fysiotherapeuten.”

Sporten op maat

Op 19 april was het zonovergoten golfterrein van het Rijk van Nijmegen het decor van een speciaal voor de stichting georganiseerd golftoernooi. De sponsoren zetten zich hiermee in om de Stichting Koprol te ondersteunen. Jan Weijers is één van de initiatiefnemers. “Ik vind dat je als bedrijf af en toe eens iets extra’s moet doen voor de maatschappij,” vertelt hij. “Eén van mijn grootaandeelhouders is voorzitter van de stichting, dus het doel was snel gekozen. Bij golf doen de spelers altijd hun uiterste best om een handicap te krijgen, maar sommige mensen hebben tegen wil en dank een handicap. Daarom vond ik het mooi om de twee ‘handicaps’ op deze manier samen te laten komen.”

“De Stichting Koprol hanteert als slogan: ‘sporten op maat’,” vertelt Van den Broek. “Dat vatten we zo breed mogelijk op. Alle (lichamelijke) beperkingen komen in aanmerking om via de stichting aan het bewegen geholpen te worden. Zo organiseert Stichting Koprol bijvoorbeeld sport- en spel­activiteiten voor mensen met COPD of een hartaandoening. Daarnaast doen we aan rolstoelbasketbal en zwemmen voor kinderen van 6 tot 12 jaar met een beperking. De activiteiten die Stichting Koprol verder organiseert, zijn o.a.: bewegen voor ouderen, fitness, badminton (staand en rolstoel) en zitvolleybal. Op dit moment sporten zo’n 400 mensen wekelijks bij Koprol.”

“Wij hebben na aanmelding altijd een kennismakingsgesprek. We wijzen niemand af, maar willen graag de wensen en behoeften in kaart brengen, zodat we de betreffende persoon optimaal kunnen begeleiden. Alle activiteiten vinden plaats onder deskundige begeleiding van fysiotherapeuten en bewegingsagogen, en zijn afgestemd op de mogelijkheden, wensen en belastbaarheid van de sporters.”

Financiering

Eén van die begeleiders is Simon Ahuluheluw. Hij is universitair sportdocent aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij vertelt dat de begeleiding altijd zorgvuldig plaats moet vinden. Daarom vindt steeds vóór elke sessie een gesprek plaats met de fysiotherapeut om het medische gedeelte met het sportieve gedeelte te verbinden. “Je moet ook bijvoorbeeld rekening houden met eventuele medicatie. Afhankelijk van de beperking en de voortgang moet het programma worden vastgesteld. Je kunt je voorstellen dat een rolstoelbasketballer een heel andere benadering vraagt dan iemand die herstelt van een hersenbloeding. Het is een betaalde functie, maar ik vind het vooral altijd prachtig om te zien hoe iemand vooruit gaat!”

De stichting wordt deels gesubsidieerd en deels worden de activiteiten gefinancierd uit sponsoring en donaties. Met deze inkomsten worden de kosten nog lang niet gedekt en daarom organiseert de stichting een groot aantal (sportieve) activiteiten om geld in te zamelen. Het golftoernooi op het Rijk van Nijmegen is daar een voorbeeld van.

Golftoernooi

Het golftoernooi dat op 19 april op het Rijk van Nijmegen werd georganiseerd, werd geïnitieerd door Weijerseikhout, in samenwerking met Weikhoplex, WE Bouwen, uitzend­bureau hET en Vlasman bv. Deelnemers konden ervoor kiezen een golfclinic te volgen of om deel te nemen aan het toernooi. De golfclinic was met name gericht op beginners. Na het toernooi konden de deelnemers meedoen aan een wijnproeverij, georganiseerd door Women on Wine. Vervolgens verzorgde hoogleraar Maria Hopman van de Radboud Universiteit een presentatie en na een bedrijvenpresentatie van de sponsors volgde een diner met de prijsuitreiking.

Het was het slotstuk van een prachtige dag waarbij de ­betrokkenen enerzijds een mooie golfwedstrijd hadden gespeeld of deel hadden genomen aan de clinic, en anderzijds Stichting Koprol een steuntje in de rug hadden gegeven. Later dit jaar zullen ook andere activiteiten worden georganiseerd. Zo wordt op 15 juni het Koprol Running Dinner georganiseerd.

Meer informatie vindt u op www.stichtingkoprol.nl