Zoeken

Roofs 2019-06-44 Amsterdams Rooftop Festival vraagt aandacht voor het daklandschap

Special Gebruiksdaken

Het jaarlijkse Rooftop Festival ROEF organiseert voor het eerst een weekender. Op vrijdag 7 en zaterdag 8 juni verzorgt de organisatie tal van activiteiten op en onder indrukwekkende daken. Op zaterdag is er verdieping met een inhoudelijk dagprogramma op daken verspreid door heel de stad.

Voor het vierde jaar op rij neemt ROEF alle festivalbezoekers mee naar boven. Het is een festival dat zich net boven het dagelijks leven afspeelt, met locaties verspreid door de stad.
Vrijdag en zaterdag hebben ieder een eigen rooftop line-up, zodat de daken zich op korte fiets/loopafstand van elkaar bevinden. In het betreffende weekend wordt er op de ­mooiste daken in Amsterdam Centrum, Oost en Noord van alles georganiseerd: van live muziek tot een silent disco, theater en spoken word tot karaoke op de 21ste verdieping. Zelfs in een spelletje jeu de boules op 100 meter hoogte wordt voorzien.

Verdieping

Het, zoals de organisatie het zelf noemt, ‘hoogste festival van Amsterdam’ wil laten zien dat er op het dak een grote hoeveelheid onbenutte ruimte is met enorm veel potentie. Ruimte voor stadsparken en moestuinen, zonne­panelen en wateropvang. Tijdens het festival komt daarom ook de toekomst van het daklandschap aan bod. Het dagprogramma op zaterdag geeft inzicht in de enorme potentie van het daklandschap. O.a. De Dakdokters, Studio Valkenier, Rooftop Revolution, Pop-Up City en The Pollinators zullen spreekbeurten houden. In Hotel Casa worden internationale trends rondom het stedelijk daklandschap gepresenteerd, gevolgd door een vraaggesprek met enkele pioniers.

ROEF organiseert het Rooftop Festival niet als doel, maar als middel. Het festival toont hiermee de huidige mogelijkheden en de mogelijke toekomst van het Amsterdamse daklandschap. In Nederland is maar 1% van de 400 km² aan platte daken groen en in Amsterdam is slechts 2% van de daken in gebruik. ROEF roept sinds 2016 op tot het vergroenen en publiek toegankelijk maken van Amsterdamse daken. Voor projectontwikkelaars, vastgoedeigenaren en beleids­makers organiseert men daarom inspirerende dakendiners. In 2018 zette men i.s.m. Rooftop Revolution de Dakplannen­fabriek op: een vernieuwende brainstorm­methode voor realiseerbare dakplannen.