Roofs 2019-06-74 Een bezoek aan de fabriek van Polyglass Spa
Fabrieksbezoek
Dit jaar bestaat de Italiaanse producent van dakbedekkings- en isolatiematerialen Polyglass Spa 50 jaar en daarmee is het één van de oudste, nog aanwezige Italiaanse producenten van bitumineuze dakbanen. Het bedrijf is recent via het distributeurschap van Wecal Dak- & Isolatietechniek weer actief geworden op de Nederlandse markt. De medewerkers van de Nederlandse verdeler bezochten de fabriek op 7 mei jl., alwaar ze werden rondgeleid door exportmanager Giancarlo Mantese. Roofs was erbij aanwezig.
De fabrikant, die in 1969 is opgericht, maakt sinds 2008 deel uit van de Mapei Groep. Binnen deze groep is Polyglass verantwoordelijk voor zo’n 300 miljoen euro omzet en houdt het wereldwijd ongeveer 500 medewerkers aan het werk. Het hoofdkantoor staat in het Italiaanse Ponte di Piave, alwaar men zo’n 100.000 m² tot de beschikking heeft. Op deze locatie heeft men momenteel vier productielijnen draaien voor de productie van bitumineuze dakbanen, waarvan één state-of-the-art hoge snelheidslijn, twee productielijnen voor de productie van kunststof dakbedekkingen (TPO/PVC) en een productielijn voor akoestische en thermische isolatiematerialen. Verder heeft men locaties in met name het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Als mondiale speler levert Polyglass Spa haar producten in maar liefst 85 landen.
Assortiment
Het assortiment omvat dus een compleet aanbod aan dakbedekkingsmaterialen voor verschillende toepassingen. Naast de traditionele gemodificeerde bitumineuze dakbanen, wordt in de fabriek ook de lichtgewicht varianten geproduceerd. Het betreft de bitumineuze dakbanen die op basis van de zogeheten Reoxthene technologie worden geproduceerd, waardoor ze zo’n 40% lichter kunnen zijn. Deze technologie houdt in, dat er meer polymeren dan in traditionele bitumineuze dakbanen worden toegepast. Ook produceert men een breed assortiment in eigen huis ontwikkelde 1- en 2-zijdig zelfklevende dakbanen onder de naam Adeso. Dit zijn dakbanen die zijn ontwikkeld volgens de self-adhesive technology en zijn dus zonder gebruik van open vuur aan te brengen. Daarnaast produceert men een compleet assortiment voor toepassing in de weg- en waterbouw.
Onder de naam Mapeplan produceert men het assortiment kunststof membranen: kunststof dakbanen in de kwaliteit PVC en TPO/FPO voor toepassing van mechanisch bevestigde, losliggend geballaste, verkleefde en groendaksystemen en diverse kunststofmembranen voor toepassing voor de tunnelbouw, waterbassintoepassingen en sneeuwbekkens. Het assortiment bevat ook een witte, reflecterende dakbaan, die in sommige toepassingen een gunstig effect kan hebben op het binnenklimaat van de onderliggende ruimte. Tenslotte biedt het bedrijf ook een assortiment isolatieplaten op basis van EPS, PUR en PIR, die in de fabriek gecombineerd worden met een eerste laag bitumineuze dakbedekking. De fabrikant stelt zich dan ook ten doel om systeemoplossingen te bieden. Dat is een belangrijke reden om voor de verkoop op de Nederlandse markt de samenwerking aan te gaan met Wecal Dak- & Isolatietechniek, die immers volgens deze filosofie al vele jaren op de Nederlandse markt opereert.
Productielijnen
Het bedrijf heeft in de ruime hal vijf productielijnen voor de productie van bitumineuze dakbanen opgesteld. De fabrikant heeft de laatste jaren fors geïnvesteerd in de modernisering van de productiemiddelen. Deels vanwege de aanscherping van de Italiaanse regelgeving op het gebied van veiligheid: de nieuwste lijn voor de productie van bitumineuze dakbanen is bijvoorbeeld geheel beveiligd afgesloten uitgevoerd, zodat het uitgesloten is dat medewerkers in de machine bekneld raken. De productie vindt inmiddels geheel computergestuurd plaats. Via een venster kan men volgen hoe de wapeningslaag op rollen door diverse bitumenbaden wordt gehaald. De samenstelling van de APP en SBS bitumen is vanzelfsprekend uitgekiend en wordt voortdurend gemonitord.
Hetzelfde geldt voor de productielijnen voor de kunststof dakbanen, die 24 uur per dag blijven draaien. De kunststof dakbanen worden standaard voorzien van een badgenummer en productiedatum, zodat altijd is te achterhalen waar het materiaal vandaan komt.
Zowel de productiehal van kunststof dakbanen als die van de bitumineuze dakbanen zijn uitgerust met een aparte voorziening voor kwaliteitscontrole en productontwikkeling (R&D). In beide locaties wordt de productie aan de hand van monsters getest d.m.v. trekproeven, diktemetingen, verouderingstesten, etc. Het betreft allemaal Europees genormeerde testen, waardoor de fabrikant ook een interne statische onderbouwing kan voorleggen, indien zij wordt gemonitord in het kader van lopende, geldende certificeringen (zoals in Nederland KOMO en in België ATG). Verder fungeren de respectievelijke R&D-afdelingen als het creatieve brein van de fabriek: hier worden de nieuwe oplossingen en toepassingen bedacht en worden de nieuwe producten ontwikkeld. Een voorbeeld hiervan is de eerder genoemde, in eigen huis ontwikkelde 1- en 2-zijdig zelfklevende dakbanen, die aan het slot van de rondleiding uitgebreid werd gedemonstreerd.
Demonstratie
Naast de demonstratie van de Adeso dakrol werd met name ingegaan op de werkwijze van het thermisch lassen met de kunststof dakbedekkingen (met behulp van een hetelucht föhn). Mantese benadrukte dat bij toepassing van deze dakbedekkingen de werkdag dient te beginnen met een controle van de las. De omgevingsfactoren (temperatuur, vochtigheid) zijn namelijk van invloed op de kwaliteit van de las. Het is daarom van belang dat de lasmachine juist staat afgesteld. Aan het begin van de werkdag wordt een proeflas gemaakt, waarbij een monster van de lasnaad vervolgens met de hand op treksterkte wordt beproefd. De lasnaad is sterker dan de dakbedekking zelf: wanneer de breuk dus niet in de naad plaatsvindt, is dat het teken dat de hetelucht föhn juist staat afgesteld en dat er op een goede manier mee gewerkt kan worden. De test dient in ieder geval aan het begin van de werkdag te worden uitgevoerd, maar een herhaling in de loop van de dag is aan te bevelen, omdat de temperatuur en de vochtigheidsgraad in de loop van de dag veranderen.
Speciale aandacht ging dus tijdens de demonstratie uit naar de zelfklevende dakbanen. Deze (gewapende) dakbaan is ontwikkeld op basis van bitumen, waarbij de zogeheten self-adhesive technology inhoudt dat er verschillende bitumineuze compounds (SBS en APP) met elkaar worden vermengd, waardoor verschillende diktes kunnen worden gerealiseerd. De onder- en bovenzijde is zelfklevend en is uitgevoerd met een (gepatenteerde) wegneembare folie die in delen is te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat de dakbaan zeer snel en eenvoudig is aan te brengen. Men stelt de dakbedekking op de voorgetekende overlappen, verwijdert de folie en drukt de naden aan met behulp van een roller. De dakbaan is in verschillende uitvoeringen beschikbaar, waarmee de producten in verschillende klimatologische omstandigheden op de diverse ondergronden zijn toe te passen.
Nederlandse markt
De partijen hebben elkaar voor het eerst ontmoet tijdens de laatste editie van de Dak Event in Nieuwegein (in 2016) en sindsdien heeft men elkaar goed leren kennen. Al direct werd duidelijk dat de respectievelijke marktbenaderingen goed op elkaar aansloten. Mede vanwege de beoogde samenwerking met Polyglass Spa heeft Wecal eerder dit jaar besloten haar naam en huisstijl aan te passen om meer recht te doen aan haar werkzaamheden in de Nederlandse markt (zie voor meer informatie hierover Roofs april 2019).
Hierbij speelt niet alleen de systeembenadering een belangrijke rol, maar ook de servicegerichte benadering. De fabrikant en de Nederlandse distributeur willen zich op de Nederlandse markt met name onderscheiden op het gebied van kwaliteit en service. Naast de eerder genoemde voordelen van de samenwerking tussen Wecal- Dak & Isolatietechniek en Polyglass Spa was het feit dat Polyglass zowel Polybond (bitumineuze) als Mapeplan (kunststof) dakbedekkingssystemen produceert doorslaggevend voor directeur/eigenaar Henk van Schaik van Wecal Dak-& Isolatietechniek om de samenwerking te bekrachtigen met een exclusieve distributieovereenkomst: “Beide bedrijven vullen elkaar goed aan, waardoor er een totaal assortiment op het gebied van dakbedekking aan de markt kan worden aangeboden, kwalitatief hoogwaardige producten in combinatie met betrouwbare en correcte distributie.” Tenslotte geeft de distributeur aan dat er inmiddels hard gewerkt wordt aan diverse systemen met o.a. Utherm PIR-isolatie als basis.