Roofs 2019-07-06 Divers daklandschap siert Zorgcentrum De Ring
Dak van het Jaar 2019
In Hoofddorp wordt een bijzonder zorgcentrum gebouwd voor mensen met een verstandelijke beperking, autisme of niet-aangeboren hersenletsel. De ronde gebouwcontour is niet alleen fraai maar ook praktisch. De daken verschillen in materialisatie en aankleding; meest opvallend wordt de eerste verdiepingsvloer met terrassen en een tuin.
Martijn van den Bouwhuijsen
Stichting Ons Tweede Thuis gaf opdracht voor de bouw van het nieuwe woon- en dagcentrum aan de Kaj Munkweg in Hoofddorp. Het bestaande, nabijgelegen complex voldeed namelijk niet aan de moderne wensen en normen. De hoekige oudbouw is inmiddels gedeeltelijk gesloopt. Vanaf het najaar van 2018 trekken de eerste 36 bewoners in het nieuwe zorgcentrum. In totaal kunnen daar 48 mensen wonen, verdeeld over zes woonunits.
Zorgcentrum De Ring bestaat straks uit een dagcentrum op de begane grond en een wooncentrum op de begane grond en eerste verdieping. De drie ronde volumes herbergen de woonruimtes. Daartussen zijn de ruimtes voor dagbesteding en activiteiten. Op de eerste verdieping, boven de ruimtes voor dagbesteding en activiteiten, wordt het terras- en groendak gesitueerd. “Door de cirkelvorm van elke woonunit blijven de looplijnen beperkt”, zegt architect Arjen Hoogeveen. “Zorgverleners hebben straks een goed overzicht op de bewoners vanuit de centraal gelegen keuken, woonkamer en corridor. Er kan met minder hulpverleners meer aandacht gegeven worden aan de cliënten, in vergelijking met een situatie met een orthogonaal gebouw.”
Afschot creëren en afval voorkomen
De Ring heeft een fundering met boorpalen. De bovenbouw bestaat uit betonnen vloeren, kolommen en wanden. Op HSB gevelwanden is een houten regelwerk bevestigd waarop beige en witte Eternit bekleding komt, in verticale banen.
Het daklandschap varieert in materialisatie en aankleding. De dakconstructie op het niveau van de eerste verdieping, boven de ruimtes voor dagbesteding en activiteiten, bestaat uit een breedplaatvloer met betonopstort, 280 mm dikte in totaal. Boven de constructieve vloer kwam een isolatiesysteem onder afschot in vier richtingen: EPS- en PIR-isolatieplaten van verschillende dikte opgevuld en afgewerkt met isolerende mortel (polystyreen korrels, vermiculiet, perliet en cementhoudende toeslagstoffen).
“We kozen voor het isolatiesysteem met EPS- en PIR-platen en isolerende mortel vanwege de ronde gebouwvormen, om afschot te creëren en om afval te voorkomen,” zegt projectleider Olaf van Dam van aannemer Vink + Veenman. “Op het dakisolatiesysteem is een APP-gemodificeerde bitumen met dubbele wapening van glas- en polyestervlies aangebracht als waterkerende laag (BIGG). De dakopbouw heeft een Rc-waarde van 6 m2 K/W evenals alle andere daken van De Ring.”
Twaalf typen sedum
Hester Dakwerken nam de uitvoering van de dakbouw voor zijn rekening. Het dakdekkersbedrijf uit Alphen aan den Rijn levert dit najaar de eerste fase op en volgend jaar de tweede en laatste fase. Nu wordt gewerkt aan het groen- en terrasdak. “Op drie plekken leggen we donkergrijze betontegels, waardoor terrassen van 195 m² ontstaan,” zegt Ivar Hester. “De tegels meten 50x50x5 cm en liggen op tegeldragers met afstandhouders.”
Het groendak wordt 150 m² groot. De opbouw bestaat uit drainagematten van 20 mm dikte, met daarop substraatmatten van 20 mm en sedummatten van 20 mm. Zowel de drainage, als het substraat en het sedum worden door Sedumworld geleverd vanaf rollen. De sedumbegroeiing, ook wel vetkruid of hemelsleutel genoemd, bestaat uit twaalf inheemse typen, waaronder bijvoorbeeld acre, hispanicum en hybridum.
Het waterbufferend vermogen van het groendak is 31 liter per m². Om de belasting op het dak te beperken, is een pluviasysteem geïnstalleerd: een hemelwaterafvoersysteem met speciale afvoertrechters en smalle, verticale leidingen die zorgen voor onderdruk en een sterk zuigende kracht. “Bij aanleg van het groendak moeten we éénmalig goed water geven, het sedum kan daarna zonder verdere watergifte periodes van droogte overleven,” zegt Hester. “Het groen behoeft nauwelijks onderhoud. Voor een gezonde groei is het nodig om het sedum twee keer per jaar te bemesten met speciale korrels, in april/maart en juli/augustus. Dat zijn ook goede momenten om ongewenste grassen, onkruiden of andere plantengroei te verwijderen.”
Verhoogde dakvloer
Het dak van de tweede verdiepingsvloer, bovenop de drie ronde volumes met woonunits, bestaat uit een breedplaat met een betonopstort, 250 mm dikte in totaal. Daarop zijn dezelfde beveiligingssysteem, isolatiematerialen en bitumen aangebracht als op de eerste verdiepingsvloer (groen-en terrasdak). Een gedeelte van het dak van het wooncentrum is hoger, namelijk boven de keuken, techniekruimte en de bergingen. Op de betonvloer aldaar is een verhoging door middel van een staalconstructie gecreëerd. Daarop kwamen stalen dakplaten, die prefab onder afschot waren gemaakt, EPS isolatieplaten en het
APP-gemodificeerde bitumen (BIGG). ?
NIEUWBOUW ZORGCENTRUM DE RING
- OPDRACHTGEVER: STICHTING ONS TWEEDE THUIS, AALSMEER
- PROJECTMANAGEMENT: DFNCONSULTANCY, LEIDEN
- DIRECTIE & TOEZICHT: BBC BOUWMANAGEMENT, ETTEN-LEUR
- ARCHITECT: ARCHITECTENBUREAU HOOGEVEEN BV, AMSTELVEEN
- INTERIEUR & BEGELEIDING: EM INTERIEUR ARCHITECTEN
- AANNEMER: VINK+VEENMAN, NIEUWKOOP
- ISOLATIESYSTEEM DAK: CONTINU ISOLATIEWERKEN, VELDDRIEL
- TERRAS- EN GROENDAK: HESTER DAKWERKEN, ALPHEN AAN DEN RIJN
- LEVERANCIER SEDUM: SEDUMWORLD, VINKEVEEN