Zoeken

Roofs 2019-07-44 Stabiel laddergebruik

Special Valbeveiliging + veilig werken op hoogte

Aan het gebruik van ladders kleeft het risico dat deze om kan vallen. De stabiliteit van de ladder is letterlijk van levensbelang. De Smart Level Ladder, van de gelijknamige leverancier uit Venray, zekert de ondergrond en (met het Top Safe systeem) de dakrand.

Het jaarlijkse bedrijfsongevallenonderzoek van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) liet een stijging zien in zowel het aantal arbeidsongevallen (4212 -> 4368 ongevallen) als het aantal arbeidsongevallen met een dodelijke afloop (54 -> 71). De meeste ongelukken vinden plaats bij kleine en middelkleine bedrijven, procentueel gezien wel 6 en 4 keer vaker dan bij grote bedrijven. Jongeren tussen de 15-24 en ouderen vanaf 55 jaar zijn ook vaker betrokken bij bedrijfsongevallen. Vallen van hoogte is traditioneel het meest voorkomende type ongeval. Inspecteur-generaal Marc Kuipers geeft als reden ­hiervoor dat er steeds sneller en efficiënter gewerkt moet worden. Daarbij roept hij bedrijven op meer gebruik te maken van veiligere arbeidsmiddelen.

Waterpas

Eén van die middelen is de zogeheten Smart Level Ladder. Het systeem is in 2009 bedacht en daarna heeft men het product nog jaren doorontwikkeld. Inmiddels is het een gepatenteerd systeem dat EN131 en NEN 2484 is goedgekeurd, wat betekent dat het product geschikt is om op een veilige manier professioneel mee te werken op bouwplaatsen. De ladders worden internationaal op de markt gebracht en zijn daarom eveneens TÜV en GS gecertificeerd.

Met behulp van het zogeheten Smart Level-systeem is de ladder, tot een hoogteverschil van 19 cm, snel waterpas te maken. Het betreft een verstelbare, horizontale staander die is te verstellen door gebruik te maken van een hendel in de zijkant. Wanneer de ladder waterpas staat, laat men de hendel los, zodat de staander is gefixeerd. Hiermee hoeft men bij een schuine ondergrond niet eindeloos de ladder te stellen of te proberen de ondergrond egaal te maken. Hierdoor is de werkpraktijk veel veiliger en bovendien is het verplicht om de sporten van een ladder altijd recht te hebben staan.

Fixatie aan de bovenkant

Het Top Safe-systeem is een klemsysteem aan de bovenkant dat ervoor zorgt dat een ladder aan de bovenkant wordt gefixeerd. Het risico bij het gebruik van een ladder is immers het verplaatsen van het gewicht. Ook als de ladder recht staat, blijft men het risico houden dat de ladder door een bepaalde beweging uit balans raakt. Ook het van bovenaf op de ladder stappen is risicovol. Het Top Safe-systeem bestaat uit een aluminium element dat door de sporten van de ladder is bevestigd en dat bestaat uit twee haakvormige beugels. Deze beugels zijn eenvoudig om de dakrand te haken. Hierdoor kan een ladder niet meer kantelen of kiepen.

Met gebruik van het Smart Level-systeem en het Top Safe-systeem neemt de veiligheid bij het gebruik van de ladder duidelijk toe. Beide systemen zijn geïnte­greerd in de professionele ladder. De producten zijn ­verkrijgbaar bij diverse groothandels, maar men kan ze ook rechtstreeks bestellen.