Zoeken

Roofs 2019-07-69 Marc Poppe gaat met pensioen

Verslag

Met een receptie voor zijn collega’s op 6 juni 2019 op het hoofdkantoor van IKO in Antwerpen luidde Marc Poppe zijn pensionering in. Hij fungeerde decennialang als het marketingbrein van de dakbedekkingsfabrikant. Het werd een bijzonder warm afscheid van een markante dakenman, die ook op de Nederlandse markt zijn sporen heeft verdiend.

Bewust is gekozen voor een besloten bijeenkomst, waarbij vooral zijn naaste collega’s aanwezig waren. Om op deze manier afscheid van al zijn relaties te nemen, is vanwege zijn enorme netwerk ondoenlijk. Marc Poppe kwam in de jaren ’80 te werken bij het toenmalige ATAB, nadat hij eigenlijk de bouwwereld al had afgezworen (hij was eerder werkzaam bij Eternit). Binnen de organisatie klom hij snel op en hij werd verantwoordelijk voor de volledige communicatie van het bedrijf.

Algemeen directeur van IKO Dirk Theuns sprak Poppe bijzonder warm toe. Theuns en Poppe hebben ruim dertig jaar lang samengewerkt en in dat kader een groot aantal campagnes gelanceerd en evenementen bedacht. Hij memoreerde o.a. de ontwikkeling van de ATAB huisstijl en de introductie van de Polygum dakbedekkingen, waarbij niet over één nacht ijs werd gegaan. Het bedrijf ondernam verschillende andere initiatieven, waaronder een jaarlijkse architectenwedstrijd voor studenten. Ook ging Theuns in op de Dealerdagen die het bedrijf in de jaren ’90 organiseerde en waarbij de meest wilde ideeën werden uitgevoerd. Zo werd er bijvoorbeeld een feest in de stijl van het Chicago tijdens de drooglegging georganiseerd. Poppe organiseerde al dit soort feesten zelf, nadat de enige keer dat hij het werk uitbesteedde grandioos mislukte (Theuns vertelde daar smakelijk over). Bij al zijn activiteiten kwam zijn brede (culturele) interesse en zijn uitgebreide netwerk hem steeds van pas. Tenslotte ontving Poppe uit handen van Theuns een onderscheiding die slechts heel af en toe wordt uitgereikt aan de personen die die zich op een bijzondere manier verdienstelijk hebben gemaakt voor de organisatie: de Gouden Brander.

Een zichtbaar ontroerde Poppe bedankte Theuns en zijn andere collega’s voor de samenwerking in de afgelopen decennia, hij heeft het werk mede dankzij hen altijd met veel plezier en energie gedaan. Hij richtte enkele speciale woorden van dank tot zijn vrouw, die hem gedurende zijn gehele loopbaan heeft gesteund. Poppe gaf aan de komende tijd meer tijd te besteden aan zijn familie en hobby’s (zoals fotografie, tuinieren, kunst kijken en maken). Toch liet hij ook doorschemeren achter de schermen nog wel werkzaamheden voor IKO uit te zullen voeren.

Daarna betrad het ensemble van Esther Groenenberg de ruimte om een gezongen ode aan Marc Poppe te brengen. Vervolgens konden de aanwezigen onder het genot van een hapje en een drankje Poppe persoonlijk de hand schudden. In Roofs augustus zal een uitgebreid interview met Poppe worden opgenomen.