Zoeken

Roofs 2019-07-86 ROEF maakt van het dak een belevenis

Rooftop festival

Op 7 en 8 juni vond in het Amsterdam het rooftop festival ROEF plaats. Er werden tal van activiteiten georganiseerd op en onder indrukwekkende Amsterdamse daken. Op 8 juni was er verdieping met een inhoudelijk programma op daken verspreid door de hele stad.

Het was de vierde editie van ROEF en ook deze keer vonden er bijzondere activiteiten plaats op tal van Amsterdamse daken. De locaties waren zodanig gekozen, dat de daken zich op korte fiets/loopafstand van elkaar bevonden. Er werd op de mooiste daken in Amsterdam Centrum, Oost en Noord van alles georganiseerd: van live muziek tot een silent disco, theater en spoken word tot karaoke op de 21ste verdieping.

Potentie

Het ‘hoogste festival van Amsterdam’ wil met deze activiteiten laten zien dat er op het dak een grote hoeveelheid onbenutte ruimte is met enorm veel potentie (stadsparken, moestuinen, zonnepanelen, wateropvang, etc.) Daarom werd ook op diverse locaties een inhoudelijk programma georganiseerd. Zo lichtte Joris Voeten van Urban Landscapes het Smartroof 2.0 terplekke toe en was architect Lisa van Schagen van Dakdokters op het dak van het hotel Zoku aanwezig om de bijzonderheden van het dak te bespreken. Ook kon men het dak van het Vivaldi-gebouw bezoeken (winnaar Dak van het Jaar 2017). Dit dakpark van 2150 m², dat is gerealiseerd met een Polderdak, werd toegelicht door Dakdokter Nourddin Doudouh.

Het dak van de Bijenkorf aan de Dam is nog niet zo bijzonder, maar hier konden de mensen zich verzamelen om de ­mogelijkheden te bespreken, naar voorbeeld van het filiaal in ­Rotterdam, waar een prachtige lavendeltuin is aangelegd: een fijne plek voor mensen en bijen. Tom van de Beek van The Pollinators verzorgde op deze locatie de uitleg. Verder kon men de dakmoestuin van restaurant Vermeer (zie ook elders in dit nummer) enThe Student Hotel bezoeken. Carla van der Linden vertelde op dit laatste dak over het Knowledge Mile Park, een plan dat van brede straten vol auto’s een groene boulevard moet maken. Iconische duurzame daken zullen hier in de toekomst een hoofdrol opeisen.

Rooftop trends

In Hotel Casa werden tenslotte de ‘rooftop trends’ besproken. Nu is maar 2% van het Amsterdamse daklandschap in gebruik, maar wat heeft de toekomst te bieden? Worden daken de nieuwe publieke parken? Of is het een plek voor micro-vliegvelden en bierbrouwers? ROEF is hiertoe een samenwerking aangegaan met Pop-up City en de activiteiten moeten uiteindelijk resulteren in een trendreport. Op de website van Pop-up City zijn al vele (nationale en internationale) ‘Rooftop Futures’ beschreven. Denk daarbij o.a. aan het brouwen van bier met gebruik van op het dak opgevangen regenwater (Rainbeer) en de DAKKAS in Haarlem.

Hoewel men op de vrijdagavond pech had met het weer (er trok een storm met onweersbuien over het land en het KNMI had Code Oranje afgegeven) spreekt de organisatie toch van een mooie en succesvolle editie van ROEF. De avond eindigde met een prachtige zonsondergang die vanaf de Amsterdamse daken goed te zien was en de zaterdag was bijzonder geslaagd. Opnieuw hebben vele mensen het dak ervaren als een inspirerende plek, waar van alles op valt te beleven.