Zoeken

Roofs 2019-08-56 Duurzame afdichting parkeergarage WC Koperwiek

Special parkeerdaken

In Capelle aan den IJssel is winkelcentrum De Koperwiek door Wereldhave in zijn geheel vernieuwd. Het winkelcentrum werd vergroot en kreeg meer sfeer en beleving. Daar hoorde een parkeergarage bij die past bij deze nieuwe uitstraling. Parkeergarages bestaan uit grote oppervlakken die vaak worden blootgesteld aan extreme weersomstandigheden. Het is daarom van groot belang om ze optimaal te beschermen, tot in de allerkleinste details. Reden genoeg om de parkeergarage bij het winkelcentrum flink onder handen te nemen.

Om ervoor te zorgen dat het vernieuwde winkelcentrum ­aantrekkelijk en toegankelijk zou worden voor het winkelend publiek, moest de bijbehorende parkeergarage onder ­handen genomen worden. Voorheen was het alleen mogelijk om op straat te parkeren: de te realiseren parkeervoorziening moest nu ook een overdekt gedeelte krijgen. Een andere ver­eiste was dat het totale aantal parkeerplaatsen in lijn zou komen te liggen met het toekomstige winkelaanbod.

Machiel Regtvoort (rayonmanager bij Triflex) vertelt: “Met het oog op de toekomst hebben we opdrachtgever Wereldhave NV overtuigd van de duurzame afwerkingen voor de parkeervoorziening. Deze wordt bewerkstelligd met het CIS systeem, het CPS-I+ systeem en het ProDeck systeem, variant 1 en 3 van producent Triflex. Het CIS-systeem voorziet het berijdbare vlak van een duurzame afdichting. Hiermee wordt in de totale opbouw eveneens een totale isolatie en drukverdeellaag aangebracht. Dit systeem heeft een bewezen levensduur en een (eventueel) onderhoudsmoment van de markering en kleurfinish na 12-15 jaar. Bovenop de geïsoleerde druklaag van het CIS-systeem is een afwerking aangebracht die de constructie voor een lange tijd beschermt tegen de mechanische belasting van rijdend verkeer. Deze systemen beschermen ook tegen temperatuurswisselingen, UV-belasting en ze zijn scheur­overbruggend en waterdicht.”

Verwerking

Meekelenkamp Kunststof Techniek (MKT) was de aange­wezen verwerker voor dit project. Deze gecertificeerde Triflex-applicateur is gespecialiseerd in het realiseren van complexe parkeergelegenheden. Zij gingen aan de slag met de tweelaagse parkeergarage met een overdekt benedendek en een buitengelegen topdek.

“Allereerst is het CIS systeem aangebracht waarmee het parkeerdak boven de onderliggende ruimten geïsoleerd werd. Nadat deze laag uitgehard was, heeft men het scheur­overbruggende gietvloersysteem ProDeck systeem, variant 1 aangebracht. Met het CPS-I+ systeem maakte het bedrijf het hele oppervlak van het tussendek waterdicht. Tot slot zijn de hellingbanen afgewerkt met het ProDeck systeem, variant 3. Hellingbanen moeten immers bestand zijn tegen hoge ­mechanische belasting,” aldus Regtvoort.

Uitstraling

Regtvoort: “Kleuren geven een parkeergarage een mooie uitstraling. Er is daarom gekozen voor sprekende kleuren, om deze vervolgens terug te laten komen bij deze parkeervoorziening in Capelle aan den IJssel. Zo werden er loop­stroken in een contrasterende kleur gecreëerd. Niet alleen voor de sfeer, maar ook voor de veiligheid. Ook veilig en kleurrijk: de knalroze gezinsparkeerplaatsen. Mooi dichtbij de uitgang, zodat gezinnen niet de hele garage hoeven door te lopen. De toegepaste materialen zorgen ook voor veiligheid: de systemen zijn volledig ingezand, wat ze antislip en slijtvast maakt.”

Het resultaat

Afgelopen najaar opende burgemeester Oskam van Capelle aan den IJssel de strak afgewerkte, tweelaagse parkeergarage die technisch zeker 10 tot 15 jaar meegaat. De toegepaste kleuren en materialen geven de garage een eigen identiteit een dragen zoals gezegd bij aan de veiligheid. De nieuwe parkeergarage met 218 parkeerplaatsen heeft hellingbanen en een buiten gelegen topdek. Naast reguliere parkeerplaatsen zijn er speciale doelgroepplaatsen en oplaadpunten gerealiseerd. Met de toevoeging van deze garage komt het totale aantal plaatsen – inclusief de plaatsen op straat – nu op 1181.