Zoeken

Roofs 2019-08-73 Een ondernemer in hart en nieren

In Memoriam Klaas Bootsman (1937-2019)

Op 29 juni is Klaas Bootsman, mede-oprichter van BOKO Dakbedekkers en vader van de huidige directeur Rob Bootsman, op 82-jarige leeftijd overleden. De dakenbranche verliest met hem een rasechte ondernemer en een markante persoonlijkheid.

Samen met Freek Koster richtte Klaas Bootsman in 1961 het dakdekkersbedrijf BOKO Dakdekkers op, een bedrijf dat momenteel een begrip is in de markt. Beide mannen verdienden begin jaren ’60 hun brood als seizoenarbeiders en als er geen werk voorhanden was, werkten ze als productiemedewerkers bij de Philipsen asfaltfabriek in Sloterdijk. Door deze activiteit werd het idee geboren om de daar gefabriceerde dakbanen ook te gaan aanbrengen. De naam van het bedrijf is ontstaan door de eerste twee letters van de achternamen van de oprichters samen te voegen.

Klaas Bootsman is tijdens en na de Tweede Wereldoorlog opgegroeid in een arm en gebroken gezin. Deze moeilijke jeugd tekende zijn karakter en zijn leven. Hij was een harde werker, met name omdat hij zijn gezin een betere toekomst wilde geven. Het vroege overlijden van zijn eerste vrouw, met wie hij twee zonen en een dochter opvoedde, tekenden hem eveneens. Halverwege de jaren ’90 hertrouwde hij.

Het dakdekkersbedrijf kenmerkte zich met een nuchtere en kwaliteitsgerichte werkwijze. Bootsman was een ondernemer in hart en nieren: onder zijn leiding is de basis gelegd voor het bedrijf dat we vandaag nog kennen en dat (sinds 1993) wordt geleid door zijn zoon, Rob Bootsman. Het bedrijf groeide in de loop der jaren gestaag, en tekende voor een aantal bijzondere referentieprojecten, zoals bijvoorbeeld de Stopera in Amsterdam. Met de focus op kwaliteit heeft Bootsman veel betekend voor de ontwikkeling van het vak.

Klaas Bootsman was zeker geen gemakkelijke man: niet voor zichzelf en niet voor zijn relaties. Hij week niet voor zijn principes en was niet bang voor conflicten: die waren nodig om verbetering te bereiken. Dit maakte hem soms moeilijk in de omgang, maar hij had aan de andere kant een groot hart. Naast directeur van het dakdekkersbedrijf was hij ook nauw betrokken bij het wel en wee van FC Volendam: als supporter en als sponsor.Tevens stichtte hij BOKO Stables. Paarden fokken, met name dravers, was zijn lust en zijn leven. Het BOKO-dak op Duindigt was een begrip.

Nadat hij in 1993 de leiding van BOKO Dakdekkers overdroeg aan zijn zoon Rob, ging de knop ook echt om: hij is daarna nooit meer terug geweest. Wel had hij de gewoonte om elke avond met zijn zoon te bellen om van de ontwikkelingen op de hoogte te blijven. Dat bleef hij doen, ook toen zijn gezondheid achteruit ging. Het illustreert zijn grote betrokkenheid. Met het overlijden van Klaas Bootsman komt een einde
aan een tijdperk.