Zoeken

Roofs 2019-09-19 Kamervragen over functioneren Bouwbesluit

Theo Talks

In deze rubriek geeft Theo Wiekeraad zijn mening over de dakenbranche en aanverwante onderwerpen.

Verschrikkelijk wat op 10 augustus jl. in Alkmaar gebeurde, ook voor niet-supporters. Een beetje meer wind dan gebruikelijk tijdens de Hollandse zomer en dan stort een stadiondak in. Gelukkig niemand gewond of erger, alleen heel veel materiele en immateriële schade. Plus natuurlijk de vraag wat dit geintje AZ gaat kosten: bij de start van de diverse competities heeft de club geen eigen plek om te spelen.

Natuurlijk stond de goegemeente direct klaar om te reageren. Te pas en te onpas mocht iedereen zijn zegje doen over oorzaak, gevolg, wat te doen en te laten. Naast de te verwachten onzin die de burgers en supporters uitkramen als er een microfoon in zicht is, waren daar de experts en natuurlijk de politici die hun duit in het zakje moesten doen. Vanuit AZ was het erg stil, maar ja: die moesten achter de schermen heel hard werken, omdat er al direct voetbal­wedstrijden, ook thuis, op de rol stonden.

Er moesten (en waarschijnlijk nog een hele tijd lang) heel veel harde noten worden gekraakt over waar de thuiswed­stijden kunnen worden gespeeld. AZ moet wel met betalend publiek spelen om te kunnen blijven bestaan. Helaas kunnen ze niet De Boer even bellen om ergens op het trainings­complex een paviljoentje uit de grond te stampen. Een Europees-waardig voetbalstadion met een capaciteit van pakweg 20.000 toeschouwers heeft zelfs deze tentenbouwer niet op de plank liggen.

Natuurlijk werd er direct onderzoek naar de oorzaak gedaan. In de komende tijd zal de constructie onder een vergrootglas worden gelegd. Natuurlijk worden de berekeningen doorlopen, de bouwtekeningen opgezocht en wordt alles vergeleken met de aangebrachte constructie. Betrokkenen en  Belanghebbenden tijdens de bouw gaan verhoord worden, zeker nu meneer Ynso Suurenbroek direct na het instorten van het dak via de media heeft laten weten dat er bewust voor een lichtere, onveilige constructie is gekozen, die niet goed is berekend.

Wat te zeggen van de zonnepanelen die in 2015/2016 met veel bombarie op het dak zijn geplaatst? Ook daar zit een aantal mensen nog steeds te zweten, want ook daar zal met argusogen naar worden gekeken. Zijn deze panelen niet te zwaar geweest voor de bestaande constructie? Heeft de koppeling aan het staaldak de dakconstructie niet onbewust verstijfd? Wie heeft de verantwoording genomen om dit alles op deze wijze aan te brengen?

Wat zouden deze panelen in pakweg 3,5 jaar aan energie hebben opgeleverd? Zeker is dat het in geen verhouding staat tot de kosten aan het milieu als gevolg van het instorten. Als betrokkene zou ik dit project voorlopig maar ‘even’ uit mijn referentielijst halen. Bij stadioneigenaren, maar zeker ook bij bedrijven met lichte dakconstructies, die grootschalig hebben uitgepakt met het plaatsen van zonnepanelen, zullen vast en zeker de alarmbellen hebben gerinkeld.

Onze politici stonden, gelukkig dit keer niet in de rij aangezien het in de vakantieperiode was, weer klaar om een onzinnige bijdrage aan het probleem te leveren. ‘Er moeten Kamervragen komen over het Bouwbesluit’, was o.a. te horen. ‘We moeten de daken van de stadions in Nederland gaan onderzoeken op instortingsgevaar’, ging men verder. Wat kopen we voor dit soort onzin? Is het tegenwoordig te veel gevraagd van onze volksvertegenwoordigers om eerst iets van de materie af te weten, alvorens men gaat staan blaten voor de pers?

Het is daarom heel goed dat de verzekeraars naar buiten toe heel stil zijn. Want reken maar dat binnen die bedrijfstak ook heel wat alarmbellen zijn afgegaan. De opstalverzeke­raars, dat zal een polis zijn waar meerdere partijen op hebben ingetekend, zien een miljoenenclaim boven hun hoofden hangen. Aansprakelijkheidsverzekeraars van de verantwoordelijke bouwpartijen voor de bouw van het stadion, het plaatsen van de zonnecollectoren, het berekenen van de originele en latere aanpassingen, zien de bui al hangen en ze doen allen hun eigen onderzoek en wachten het grote onderzoek af. Eerlijk gezegd: allen waarschijnlijk in de hoop dat zij hun aansprakelijkheid kunnen afschuiven. Echter rekening houdende met de uitspraak: ‘Ge hebt het niet gedaan, maar ge gaat het wel betalen’.

Tenslotte zal het op het gemeentehuis van Alkmaar nog lang onrustig blijven. Hier lopen partijen die vanaf dag nul bezig zijn geweest met het nieuwe stadion van AZ. Politici en gemeentelijke afdelingen die weten hoe het is gegaan tijdens de bouw. Of er inderdaad krachten hebben gespeeld binnen de politiek die de bouw of de toezicht op de bouw hebben versoepeld. Laten we hopen dat dit niet het geval is geweest, want dat zou onze volksvertegenwoordigers in een kwaad daglicht stellen. Als dat zo is, zullen de Kamervragen over het AZ-dak een heel andere wending krijgen.