Zoeken

Roofs 2019-09-76 'Sommige grapjes gaan gewoon te ver'

Dakdekkers met een niet-Nederlandse achtergrond

De maatschappij is in beweging en daarmee ook de dakenbranche. Op het dak is een flink percentage dakdekkers met een niet-Nederlandse achtergrond actief en de TECTUM diploma-uitreiking geeft al jaren hetzelfde beeld. Toch zien we, o.a. in dit vakblad, vooral de Nederlandse dakdekkers. Met deze (onregelmatige) reeks willen we hier verandering in brengen.

We trappen de serie af met een interview met Wally Oliveira Melicio van Casadak uit Spijkenisse. Hij is geboren in Kaapverdië als zoon van Kaapverdische ouders. Hij is één van vier kinderen. Toen zijn ouders scheidden, verhuisden de kinderen één voor één met hun vader mee naar Nederland. Zo kwam hij op jonge leeftijd in Nederland aan. Na zijn middelbare schoolperiode ging hij via een vriend aan de slag bij Swindak. Daar, en later bij Kooij Isolatie, leerde hij het dakdekkersvak.

In 2000 richtte hij uiteindelijk zijn eigen dakdekkersbedrijf op: Casadak. Als éénpitter, gespecialiseerd in de verwerking van kunststof dakbedekkingen, mag hij tegenwoordig grote partijen als de Rotterdamse Schouwburg en het Spijkenisse MC tot zijn opdrachtgevers rekenen. Hij verzorgt voor deze daken het onderhoud. “Dit zijn klanten die me vanwege goede ervaringen uit het verleden hebben ingehuurd en ik heb met deze opdrachtgevers dan ook al een jarenlange relatie. Verder voer ik ook werkzaamheden uit in opdracht van enkele grote dakdekkersbedrijven: het is momenteel erg druk omdat er veel werk is voor relatief weinig mensen. Ik ben en blijf wel een echte ‘kunststof’- dakdekker. Het verwerken van andere materialen vind ik minder leuk en het is voor mij in economisch opzicht ook niet nodig om het dan toch te gaan doen. Ik doe waar ik goed in ben.”

Voorbijgelopen

“Persoonlijk contact is een belangrijk onderdeel van mijn werkzaamheden,” vervolgt Melicio. “Ik verkrijg mijn opdrachten doorgaans op basis van een goede relatie en nieuwe klanten verwerf ik voor het grootste deel via mond-tot-mond-reclame. Daarom is het voor mij van essentieel belang dat ik goed werk aflever: als zzp’er ben je zelf degene die zijn bed uit wordt gebeld als er ergens een lekkage is en je merkt het direct aan je portemonnee als een klant zo ontevreden is dat hij je niet meer inhuurt.”

Melicio is trots op zijn werk en daarom ervaart hij het wel eens als beledigend als hij op het dak zomaar voorbij wordt gelopen omdat aangenomen wordt dat de andere persoon die op het dak aanwezig is de uitvoerder is. “Dat zijn geen incidenten. Ook als de andere dakdekker bijvoorbeeld een veel minder professionele uitstraling heeft, wordt er vaak automatisch van uitgegaan dat hij de leidinggevende is. Zelf zorg ik er altijd voor dat ik bijvoorbeeld werkkleding draag en met het juiste gereedschap en beveiliging mijn werk uitvoer. Er is dus op basis van mijn werk geen reden om aan te nemen dat ik de ondergeschikte van mijn collega op het dak ben. Maar ik word wel regelmatig gewoon voorbijgelopen.”

“Ik reageer dan meestal met een grapje of iets dergelijks en de betreffende persoon excuseert zich ook altijd als hij zijn vergissing merkt, dus dan is de kous voor mij ook af. Maar toch heb ik nog wel eens de neiging om hem erop aan te spreken. Ongemerkt heeft hij namelijk op basis van mijn huidskleur conclusies getrokken over mijn kwaliteiten en dat vind ik niet kunnen. Natuurlijk worden er ook wel eens grapjes gemaakt over mijn huidskleur als ik binnen een team werk. Ook die situatie probeer ik dan met humor op te lossen, maar dat is niet altijd makkelijk. Zoals bekend zijn dakdekkers niet altijd de meest zachtzinnige mensen en ik kan heus wel tegen een stootje. Dat neemt niet weg dat sommige grapjes gewoon te ver gaan.”

Land van herkomst

Melicio is getrouwd met een Surinaamse vrouw. “Het is mijn droom om op een dag terug te keren naar Kaapverdië om daar daken te maken. Maar dat is een grote stap en ik heb ook rekening te houden met mijn vrouw. We zijn hier allebei erg gelukkig, we zijn geworteld en ik heb het tot nu toe altijd een te grote stap gevonden om daadwerkelijk terug naar de Kaapverdische Eilanden te emigreren. Ik heb er nog wel veel familie wonen en ik probeer regelmatig terug te gaan naar mijn land van herkomst. Het is altijd geweldig om daar te zijn, dus wie weet.”

Voorlopig houdt Melicio zich bezig met het werk waar hij goed in is en waar hij van houdt. “Het dakdekkersvak is een ontzettend mooi vak, ik hou ervan om in de buitenlucht te werken en ook een zekere mate van vrijheid te hebben. Het is ook zwaar werk af en toe, ook al omdat je als zzp’er eigenlijk altijd met je werk bezig bent, maar dat is ook een belangrijke reden dat ik trots ben op mijn vak. Als het makkelijk zou zijn, zou iedereen het kunnen.”