Roofs 2019-10-82 Citumen voor het eerst in nieuwbouwproject toegepast
Duurzaamheid
De uitbreiding van BSN Leidschenveen is de primeur van de circulaire bitumen dakbaan Citumen in een nieuwbouwproject. De opdrachtgever had een uitgesproken wens om een duurzaam gebouw te realiseren.
The British School in The Netherlands (BSN) is een internationale onderwijsinstelling voor het basis- en voortgezet onderwijs. De school geeft op dit moment onderwijs op vier locaties in en om Den Haag met een drietal ‘Junior Schools’ en één ‘Senior School’. Eén van de locaties is de campus Junior School Leidschenveen (JSL).
Gefaseerd
Het ontwerp van Kraaijvanger Architects voor de uitbreiding van JSL met een middelbare school richt zich op de groeiende vraag naar internationaal onderwijs in heel Nederland. Ze biedt ruimte aan 550 extra leerplaatsen, een grote uitbreiding van de huidige faciliteiten. Hierdoor kunnen de basis- en middelbare scholen in een plek voorzien waar de scholieren kunnen eten, optreden en presentaties geven. Het futuristische ontwerp maakt gebruik van de laatste ontwikkelingen in flexibele leerplekken en een volledige sporthal. De ontwikkeling van een middelbare school op de bestaande campus is een voorbeeld van de ambitie van de BSN om een leercontinuüm (in de leeftijd van 3-18 jaar) te creëren. Het ontwerp van de nieuwe campus zal hier ook op gericht zijn. Het is de bedoeling dat de middelbare school elk jaar groter wordt, omdat het elk nieuw schooljaar een brugklas toevoegt. Hiertoe wordt de bouw in delen gefaseerd.
De inzet van BSN voor het milieu wordt benadrukt door de toepassing van duurzame, energiebesparende elementen in de nieuwe faciliteiten, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen, ventilatie met CO2-sensoren en circulaire dakbedekking. Het wordt een ‘Cradle to Cradle’ gecertificeerde school, met materialen die in de toekomst eventueel hergebruikt en gerecycled kunnen worden.
Circulaire dakbedekking
De circulaire dakbaan Citumen is in samenwerking door New Horizon Material Balance, ZND en Icopal ontwikkeld en vorig najaar geïntroduceerd (zie Roofs november 2018). Het product werd al eerder bij renovaties toegepast, maar nog nooit in nieuwbouw. Het collectief streeft hergebruik na. “Circulaire ambities hoeven niet duurder te zijn, de prijs van de circulaire dakbaan kan prima concurreren met standaard daksystemen, los van de milieuwinst die je behaalt,” aldus Caspar Ulijn, directeur van ZND NEDICOM. “Voor de productie van Citumen wordt 50% van bitumen, afkomstig uit sloop en renovatie, gered van de vuilverbranding en hergebruikt. Wanneer meerdere opdrachtgevers overstappen op deze toepassing, komt het certificeren van Citumen ter sprake.” Projectcoördinator Bart van der Werf voegt toe: “Wij juichen dit soort C2C-initiatieven van leveranciers toe. Het brengt ons dichterbij ons doel om 100% circulaire ontwerpen te realiseren.”
Gebouwen als bomen
Architectenbureau Kraaijvanger heeft een duidelijke doelstelling om gebouwen circulair te maken. Het bureau schrijft circulair materiaalgebruik standaard voor bij de realisatie van al haar ontwerpen. “Wij vergelijken gebouwen wel eens met bomen,” aldus Dirk-Jan Postel van het architectenbureau. “ Ze bieden bescherming en onderdak, passen zich aan de seizoenen aan en blijven zichzelf vernieuwen. Ze gebruiken de zon als energiebron, zuiveren de lucht en voeden hun omgeving. Door hun structuur leven ze lang, zijn ze divers en zien ze er fantastisch uit. Technologie maakt het mogelijk. Daarmee sluiten kringlopen zich en bouwen we echt circulair en duurzaam. Dat is geen opgave, het is simpelweg een verantwoordelijkheid en vooral ook leuk. Ruimtes passen zich aan mensen aan in plaats van andersom. De natuur en stad vormen geen tegenstelling meer, maar functioneren gezamenlijk als een rijk ecosysteem. Zo bouwen we met een positieve impact op economie, geluk en milieu. Het is eigenlijk logisch om gewoon te doen wat goed is.”
Met de realisatie van Stadskantoor Venlo in 2017 zette Kraaijvanger de toon voor het toepassen van de C2C-principes in nieuwbouw. Voor veel producten bestonden destijds nog geen goede C2C-oplossingen, laat staan gecertificeerde oplossingen. Het voorschrijven van circulair materiaalgebruik zet producenten en leveranciers aan tot innovatie en certificering.