Zoeken

Roofs 2019-11-94 Patina Dakdenkers onderhoudt gemeentelijke daken Amstelveen en Aalsmeer

Onderhoudscontract

De komende vier jaar zal het Beverwijkse dakdekkersbedrijf Patina Dakdenkers voor de Gemeente Amstelveen en Gemeente Aalsmeer op in totaal 178 objecten het klein onderhoud en de reparaties aan de daken uitvoeren, plus de valbeveiliging keuren. Het gaat om in totaal zo’n 120.000 m² dakopper­vlak van bitumen, pannen en golfplaten tot aan aluminium.

Het contract behelst de daken van de gemeentelijke daken, zoals scholen, bibliotheken, de cultuurstrip en de brandweerkazerne, het zwembad, kerken en musea. André de Keijzer, directeur service, onderhoud en klein­herstel van het bedrijf, vertelt: “We hebben van alle daktypen voldoende expertise in huis om dit type werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Bij grote repa­raties of vernieuwing van bijvoorbeeld de zinken daken zal de samenwerking worden gezocht met gespecialiseerde partners.”

“Onze insteek is altijd om aan beide zijden een langdurige samenwerking te bewerkstelligen,” aldus De Keijzer. “Dat betekent dat we in samenspraak met de gemeenten het contract zodanig inrichten dat alle partijen op een goede manier invulling kunnen geven aan de eisen en elkaar niet op onnodige kosten jagen. Samen met de gemeenten gaan we nu aan de slag om het contract op de juiste manier in te richten en op te leveren conform het programma en doelstellingen uit de aanbesteding.”

Lekkages terugbrengen tot nul

“De selectie vond plaats op basis van de EMVI-methodiek. Het betreft een langdurige samenwerking: we gaan samen ontwikkelen en lekkages terugbrengen. We willen als ultiem doel het aantal lekkages terugbrengen tot nul. Dat is een streven dat nooit helemaal realiseerbaar is, je blijft altijd lekkages houden, maar we willen dit doel wel zo dicht mogelijk naderen. Snel reageren is daarbij een belangrijk punt, het zijn immers objecten met een maatschappelijk belang. Hierbij zetten we innovatieve methoden in, zoals bijvoorbeeld gootsensoren. Doordat straks de goten aangeven wat hun conditie is, kunnen we de beperkte financiële middelen daadwerkelijk inzetten waar dit nodig is. Op deze manier kunnen we het preventief onderhoud nog preciezer ­inzetten. Ook werken we aan predictive maintenance-modellen, waar we de effecten van bijvoorbeeld weersvoorspellingen in mee kunnen nemen. Hiermee kunnen we van tevoren bepalen welke locaties extra aandacht nodig hebben, om zodoende nog sneller te kunnen reageren om de gevolgen van lekkages te beperken. We kijken ernaar uit de gemeenten Amstelveen en Aalsmeer volledig te kunnen ontzorgen op het gebied van dakonderhoud.”

Het betreft een contract met een looptijd van in totaal vier jaar, opgedeeld in 1+2+1 jaar. Na elke periode wordt de samenwerking geëvalueerd. Na die vier jaar zal het dakonderhoud opnieuw worden aanbesteed. “Dat is logisch, want het gaat enerzijds om gemeenschapsgeld, en anderzijds kan de wereld van de gemeente er over vier jaar heel anders uitzien,” vertelt De Keijzer. “Natuurlijk hebben wij de ambitie om gedurende een langere periode dan vier jaar dit werk te mogen uitvoeren, de insteek van Patina is altijd om een langetermijn relatie met elkaar aan te gaan, waarbij wij ons verantwoordelijk voelen voor, en aanspreekbaar zijn op, de resultaten. Wij willen echt de dakpartner zijn waar de gemeenten Amstelveen en Aalsmeer naar op zoek zijn.”