Zoeken

Roofs 2019-12-03 Daken & Zaken

column

De dagen worden korter, de temperatuur gaat naar beneden en dat betekent dat het eind van dit kalenderjaar weer in zicht is. Het was een bewogen jaar, dat voor velen waarschijnlijk in economisch opzicht gunstig is verlopen, maar er verschenen dit jaar wel wat wolken aan de horizon. Het gebrek aan gekwalificeerd personeel wordt almaar sterker voelbaar en wordt steeds nadrukkelijker een remmende factor. Daarbij werd de bouw dit jaar totaal onverwacht overvallen door de problematiek rond stikstof en PFAS. Welke gevolgen dit voor de dakenbranche zullen hebben, valt nog te bezien.

Zeker is, dat we met pessimisme niet ver zullen komen en dat er ook in 2020 werk aan de winkel is op de vele gebieden die te maken hebben met het dak. Het dak wordt steeds breder herkend als het bouwdeel dat oplossingen biedt voor tal van vraagstukken (op het gebied van milieu, ruimtegebrek, biodiversiteit, etc.). Dus is het dak ook de locatie waar in de toekomst de ontwikkelingen zullen plaatsvinden. Zoals u van ons gewend bent, zullen wij ook in het jaar 2020 weer uitgebreid verslag doen van deze ontwikkelingen.

Ik wil vanaf deze plek al onze klanten en relaties hartelijk danken voor het feit dat zij ons ook in het afgelopen jaar in de gelegenheid hebben gesteld over de ontwikkelingen te berichten. Ik heb het op deze plek vaker gezegd: Roofs is het vakblad van de markt, voor de markt. Zonder de financiële en inhoudelijke bijdragen van onze adverteerders, redactieraad, redactiemedewerkers en relaties zou dit niet mogelijk zijn.

Zoals bekend is het persoonlijk contact in het zaken doen van levensgroot belang. Daarom organiseren wij elk jaar in maart een grote feestavond voor de dakenbranche, komend jaar voor de vierde keer: op 20 maart 2020 in Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee. Tijdens deze feestavond worden de DakAwards voor het Dak van het Jaar (in de categorieën plat en hellend) uitgereikt, wordt voor zowel de platte als de hellende dakenbranche een Dakenman of -vrouw van het Jaar uitgeroepen en worden er, indien van toepassing, oeuvreprijzen uitgereikt. We merken duidelijk dat het initiatief ingeburgerd raakt en nu al is het maximaal aantal bezoekers bijna bereikt!

Aanvullend zijn wij momenteel aan het onderzoeken of er draagvlak is voor een eigen vakbeurs voor de dakenbranche. Na gesprekken met de markt is het plan opgevat komend jaar een eendaagse beurs te organiseren. Dit evenement zal dan, onder de titel Daken & Zaken, op donderdag 1 oktober plaatsvinden in de nieuwe hal (Next Level) van de Evenementenhal in Gorinchem. Zoals gezegd, de gesprekken zijn nog gaande, maar onze intentie is om hier in samenwerking met de markt een prachtig evenement van te maken, dat een duidelijke toegevoegde waarde voor de daken­branche zal hebben.

Ook in dit geval zal de toekomst het leren. Ik zie er in ieder geval naar uit om ook in het nieuwe jaar weer getuige te zijn van de ontwikkelingen in deze dynamische markt. En ik verheug me erop om weer met de respectievelijke marktpartijen samen te werken. Ik wens u voor nu een goede afronding van 2019, hele fijne feestdagen en een gezond en voorspoedig 2020.

Tot ziens in het nieuwe jaar!

Palmyra Lindeman