Zoeken

Roofs 2019-12-06 Duizelingwekkende duels op divers daklandschap

Dak van het Jaar 2019

De Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB) is verhuisd naar Amstelveen. Het nieuwe tenniscomplex voor top-en breedtesport herbergt in totaal 28 banen. Vier gravelbanen liggen op het dak van de parkeergarage en zijn omgeven door groen, terrassen en tribune-elementen.

De KNLTB had vroeger, onder andere, een kantoor in Amersfoort en een trainingscentrum in Almere. Het nieuwe trainingscentrum in Amstelveen, op het terrein van Sportpark de Kegel, centraliseert de voorzieningen en combineert toptennis met breedtesport. Het beschikt over fitnessruimtes, medische voorzieningen, restaurants en kantoren. Op het terrein ligt ook het Grand Hotel Amstelveen. Dankzij de faciliteiten zijn er mogelijkheden voor tennis­evenementen, teambuildingsactiviteiten en congressen. Het NTC (Nationaal Tennis Centrum) is volgens de tennisbond ‘hét visitekaartje voor tennis, gastvrijheid en duurzaamheid’.

Esthetica

“Onze ontwerpopdracht behelsde het inpassen van het ruimtelijke programma van de KNLTB en voorzien in een parkeeroplossing. Het behoud van de meeste bestaande banen en gebouwen was hierbij het uitgangspunt,” zegt projectarchitect Richard Benneker namens Vaessen Architecten en Ingenieurs. “Ook vanwege het beperkte oppervlak kozen we om functies te stapelen en vier gravelbanen bovenop een parkeergarage te situeren. De opdrachtgever wilde de garage graag grotendeels bovengronds, zodat er veel daglicht kan binnenvallen en de bezoekers zich veilig voelen. Boven de grond moest het een groene oase worden, ook rondom de gravelbanen. Dat komt tot uiting in de veelheid en diversiteit aan beplanting.”

Techniek

Bart Righarts van opdrachtgever Netjes Beheer zegt: “De uitdaging die wij hadden was het verzorgen van een integrale parkeeroplossing en vier gravelbanen voor toptennis. Dat lukte dankzij een innovatieve dakopbouw, die tevens de ondergrond is van de gravelbanen.”

De dakopbouw van de parkeergarage bestaat uit een betonconstructie, waarin onder de tennisbanen ongeveer 50 afvoerputten zijn ingestort. Voor een goede afwatering heeft de dakconstructie een afschot van minstens 2°. Het hemelwater wordt afgevoerd middels riolering die is aangebracht tegen het dak van de parkeergarage.

De betonnen dakconstructie is aan de bovenzijde afgewerkt met een dubbellaagse bitumen dakbedekking. “Omdat we gedurende de exploitatie het onderhoud aan de dakbedekking tot een minimum willen beperken, en om een maximale waterdichtheid te kunnen garanderen in de parkeergarage, kozen we voor deze oplossing,” zegt Righarts.

Op de bitumen dakbedekking liggen speciale drainage­matten die het af te voeren water verdelen naar de afvoerputten in de constructie. Daarop kwam ongeveer 18 cm lava in verschillende dichtheden. Als toplaag is de gravellaag aangebracht, waarop wordt gespeeld. Langs de banen liggen lijngoten, om eventueel water dat blijft liggen van de banen te kunnen afvoeren. In het opbouwpakket zit tevens een volledige sproei-installatie voor de tennisbanen. Aan de lange zijden van de banen zijn zitelementen aangebracht, van 400 en 1350 mm hoogte. Bij de tuinen is de dakopbouw vanaf de bitumen omhoog: een bescherm-absorptielaag, drainage, filter, substraat en beplanting (waaronder bomen uit Italië en solitaire heesters). De terrassen hebben een opbouw met twee glijlagen van 0,2 en 4 mm, drainage van 10 mm hoogte, 50 mm split en 60 mm bestrating.

Duurzaamheid

De duurzame wensen van de KNLTB zijn voornamelijk vertaald in allerlei technische voorzieningen, zoals warmte­pompen en PV-panelen op de tennishal. Het dak van de
parkeergarage met de tennisbanen erop is nagenoeg onderhoudsvrij. Righarts: “De installaties, zoals de sproei-installatie, en de goten hebben periodiek onderhoud nodig. Voor het reinigen van de goten zijn buiten de tennisbanen inspectie en onstoppingsstukken aangebracht. Zodat deze werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd zonder dat
de trainingen en wedstrijden op de banen onderbroken hoeven te worden.”

Veiligheid

“Het beton van de parkeergarage is in het werk gestort. Om direct aan de veiligheidsvereisten te voldoen, werkten we met verhoogde betonbekistingen en randbeveiliging,” zegt Righarts. “Na het gereedkomen van de constructie kon veilig verder worden gewerkt door onder meer de dakdekker. Ook het bouwmateriaal is veilig het dak op gehesen. Op meerdere momenten zijn spieringkranen ingezet voor het aan- en afvoeren.”

Samenwerking

In januari 2018 ving de bouw aan. Het complex is vanaf september gefaseerd opgeleverd en vervolgens in gebruik genomen. “We hadden een harde deadline op 1 september als de bondstrainingen van de KNLTB starten, die is gehaald”, zegt Righarts. “Het is een uniek project, het Nationaal Tennis Centrum bestond in Nederland nog niet. Dat dit project in zo’n korte periode is gerealiseerd, gecombineerd met het in bedrijf houden veel bestaande faciliteiten, is heel bijzonder.” ?

Tekst: Martijn van den Bouwhuijsen

Grand Slam tennisbanen

  • OPDRACHTGEVERS: KNLTB, Amstelveen; Netjes Beheer, Amstelveen
  • ARCHITECT: Vaessen Architecten en Ingenieurs, Raamsdonksveer
  • ADVISEUR BRANDVEILIGHEID: Brakel Atmos, Uden
  • AANNEMER: Vaessen Algemeen Bouwbedrijf, Raamsdonksveer; Bouwbedrijf Netjes
  • INFRA: Sturm BV, Zaandam
  • DAKDEKKER: Dakbedekkingsbedrijf Elro, Alkmaar
  • TENNISBANEN Rekre Sport, Baarn
  • DRAINAGE-, FILTER-, BESCHERM & SUBSTRAATLAGEN: Optigrün Benelux, Nijkerk