Zoeken

Roofs 2019-12-50 Duurzame dak- en gevelrenovatie Hotelschool The Hague

Erik eN De Anderen

In deze rubriek houdt Erik Steegman ons maandelijks op de hoogte van ontwikkelingen in de dakenbranche vanuit het perspectief van NDA. In deze aflevering de beschrijving van een mooi en duurzaam project.

Erik Steegman

Het pand van Hotelschool The Hague aan de Brusselselaan in Den Haag is de afgelopen twee jaar aan de buitenzijde gerenoveerd. In 2018 is de gevel aangepakt en gedurende het afgelopen jaar is het dak gerenoveerd. In 2020 wordt gestart met de volledige renovatie van het pand om de Haagse campus van de onderwijsinstelling toekomst­bestendig te maken.

Hotelschool The Hague is opgericht in 1929 en is daarmee één van de oudste onafhankelijke hotelscholen ter wereld. De school heeft twee campussen: één in Den Haag en één in Amsterdam, met in totaal meer dan 2600 studenten en 200 medewerkers. Hotelschool The Hague biedt een vierjarige Bachelor in Hospitality Management aan, ook beschikbaar als het versnelde Internationale Fast Track-programma. Daarnaast biedt Hotelschool The Hague een Master (MBA) in International Hospitality Management aan.

Sinds de oprichting 90 jaar geleden, is Hotelschool The Hague internationaal gegroeid, en verder geprofessionaliseerd. De oorspronkelijke fundamenten zijn hetzelfde gebleven, zoals de toegewijde focus op gastvrijheid en de sterke band met de branche. Ook de ‘core business’ van de hotelschool bleef hetzelfde: een centrum waar kennis en vaardigheden op het gebied van gastvrijheid worden gebundeld, ontwikkeld, onderzocht, gedeeld en zo realistisch mogelijk overgedragen, om jonge talenten op het gebied van gastvrijheid voor te bereiden op een succesvolle carrière in de gastvrijheidsbranche.

Verduurzaming

Enkele jaren geleden is het DIAC als onafhankelijk dakadvies­bureau bij de voorbereiding van de renovatie betrokken. Samen met de Facility Manager Hans Bosman en Contract Manager Joyce Vermeer is toen niet alleen gesproken over de volledige renovatie van de dakbedekking, maar tegelijkertijd over de mogelijkheid tot verduurzaming van de daken. De plannen hebben zich vrij snel gericht op het bufferen van hevige piekbuien op nieuw aan te leggen begroeide daken. Met de subsidieregeling van de gemeente Den Haag is gekozen voor een extensieve daktuin op de gerenoveerde daken van de Hotelschool. Tevens is, daar waar nodig, de isolatiewaarde van de daken aangepast en is er gekozen voor een duurzame dakbedekking. Daarna is de tender uitgezet naar de markt en begeleidt door Dick van Dreven, manager DIAC.

Na een tussenperiode van een jaar, waarin de gevels nog zijn gerenoveerd (vanwege geconstateerd betonrot), zijn de werkzaamheden door Voormolen Dakbedekkingen uit Nieuwerkerk aan de IJssel gerealiseerd vanuit het Duurzaam Dak Concept (DDC). Dit concept geeft opdracht­gevers de gelegenheid om samen met de dak- en groenadviseur (in nieuwbouw de landschaps- of bouwkundig architect) direct een inventarisatie mee te nemen voor verdere verduurzaming. Daarnaast biedt dit ook mogelijkheden om zonne-energie, retentiedaken, begroeide en multifunc­tio­nele daken al vooraf in het ontwerp mee te nemen en ­integraal uit te laten voeren. Samenwerkende partijen die vanuit RGS (resultaatgericht samenwerken) integraal van ontwerp, advies, uitvoering, beheer tot en met onderhoud voorbereiden binnen het DDC.

Vergroening

Gekozen is om een vergroening door te voeren op een deel van de bestaande daken met waterbuffering van minstens 35 liter per vierkante meter, in zowel de drainage- als substraatlaag. Na uitvoering en oplevering van de dakwerkzaamheden wordt het dak ondergebracht bij het Dakmerk kwaliteitskeurmerk onder waarborgfonds en verzekerde Multi Garantie voor het gehele begroeide daksysteem. Het beheer en onderhoud van de dakbedekking en begroeid dak zal dan ook vanuit het DDC gaan vallen onder bijvoorbeeld Dakbehoud Nederland. Jaarlijks onderhoud aan daken blijkt veelal levensduurverlengend te zijn. Ook de extensieve daktuin heeft de eerste jaren behoefte aan reinigend en correctief onderhoud, waarna er jaarlijks ook preventief onderhoud zal plaatsvinden met om het jaar een fase van lichte bemesting.

In Roofs januari 2020 vindt u een uitgebreide beschrijving van dit project in het kader van de volgende jaargang van de verkiezing Dak van het Jaar.