Zoeken

Roofs 2019-12-64 Hoogwaardig hergebruik op groene daken

Rubber dakpaneel maakt autobanden circulair

Grote hoeveelheden rubberen korrels, gemaakt uit oude autobanden, komen de komende jaren vrij bij het recyclen van de eerste generaties kunststof grasvelden. Een productontwikkeling, ontstaan uit de samenwerking tussen recycling-expert Ceyes en Joosten Ecodak, zorgt ervoor dat deze korrels, verwerkt tot een nieuw hoogwaardig dakproduct, weer 100 jaar meekunnen. Als ze daarna weer als grondstof voor de bandenindustrie worden ingezet, is de cirkel gesloten.

Ronald van Bochove

Het RPR Circulair rubberen retentiepaneel van Joosten Ecodak en Ceyes Circulair Experts heeft zowel een drainerende als een retentiefunctie voor groene daken. Na een regenbui blijft ongeveer 20 liter water in het paneel achter. Het paneel van 800 x 600 x 60 mm (lxbxh), weegt 12 kg en is gemaakt van rubberen korrels van gebruikte autobanden.

Autobanden krijgen een tweede leven in de vorm van korrels, die worden ingestrooid op kunststof velden. De levensduur van een kunstgrasveld is ongeveer tien tot twaalf jaar. De oude mat kan worden gerecycled. Als restmateriaal blijft de rubberen korrel over. Die korrel is nog steeds goed bruikbaar, maar vanwege het verlies aan elastische eigenschappen niet altijd voor kunstgrasvelden.

“Uit 7000 m2 kunststof grasveld halen we voldoende rubberen korrels voor 3.500 m2 waterretentie panelen,” zegt Geert-Jan Derksen van Joosten Ecodak. Derksen stond met Joosten Kunststoffen op de vakbeurs Openbare Ruimte van begin oktober (in de Jaarbeurs Utrecht) en informeerde de bezoekers over hun integrale oplossing voor waterbeheersing in de stad, waarbij het groen/blauwe dak een belang­rijke rol speelt. In de beursstand was een prominente plek voor het retentiepaneel, dat veel aandacht trok. Derksen: “Met het dakpaneel lossen we op een milieuvriendelijke manier meerdere problemen op voor de gemeenten. En dat is waar we met gemeenten naar toe willen. Dit is een oplossing die ze direct kunnen toepassen, of tijdelijk kunnen opslaan op de gemeentewerf.”

Hergebruik na vijftig jaar

Leo van Dongen, directeur van Ceyes, schetst de lange levensduur die de rubberen korrels in de vorm van een dakpaneel beloven te hebben. “Groene daken gaan 40 tot 50 jaar mee. Aan het eind van zo’n periode is het kunststof verouderd en wordt het weggegooid. De zware rubberen panelen zullen nauwelijks in kwaliteit zijn achteruit­gegaan. Je kunt ze schoonspuiten en hergebruiken. Of het materiaal kan in een verwerkingsproces weer worden vermalen tot grondstof voor de bandenindustrie.”

Geert-Jan Derksen geeft aan dat inmiddels grote stappen zijn gezet door Joosten Ecodak in het recyclen van (groen-) en dakmaterialen en circulariteit. Als voorbeeld verwijst hij naar de tuin op de parkeergarage bij het circulaire paviljoen Circl van de ABN Amro aan de Amsterdamse Zuidas. “De hier toegepaste materialen, waaronder DiaDrain, VLU 500 beschermvlies, TenCate Polyfelt TS20, Tensar TriAx 130S, en maatwerk voor putten en kokers, zijn door de strenge selectie van ABN Amro op circulariteit gekomen. Daar is ook, mede door ons, het materialenpaspoort ont­wikkeld. We kunnen in de dakenbranche gelukkig dus al veel circulaire producten aanbieden.”

Fabriek naar de producten

Voor de productie van de dakpanelen maakt Ceyes gebruik van een principe dat het bedrijf ook gebruikt bij de recycling van banden. Van Dongen: “Banden hebben een groot volume en een laag gewicht. Transporteren over grote afstanden voor recycling is vooral veel lucht verplaatsen en dus slecht voor het milieu. Daarom dachten we: waarom brengen we de fabriek niet naar de banden toe? Een compacte installatie, die bestaat uit ongeveer drie zeecontainers, kan de regionale capaciteit aan. Zo gaan we dat ook organiseren met de verwerking van de rubber korrels: een kleine fabriek die de vrij­gekomen korrels in de regio verwerkt tot nieuwe producten.”

De eerste van deze lokale fabrieken komt te staan in Venlo. “We ontwikkelden een kleine fabriek en zoeken ondernemers die de producten onder licentie of franchise willen produce­ren. Daar zoeken we nog een juiste invulling voor.” Van Dongen verwacht dat de komende jaren zo’n 2000 ton korrels per jaar vrijkomt: “Daarmee kunnen we in Nederland ongeveer zeven van deze units laten produceren.”