Zoeken

Roofs 2020-01-42 Al doende leer je

Special instroom, Onderwijs en vacatures

Afgelopen november rondde Sharon Vos-Bouman aan TECTUM haar Basisopleiding niveau 2 af. Ze is daarmee één van de weinige vrouwelijke dakdekkers die in Nederland actief is. Hoe kwam ze in het vak terecht en hoe bevalt het haar? Roofs sprak met haar.

Het idee om als dakdekker aan de slag te gaan kreeg ze toen haar eigen dak moest worden vernieuwd. Uit het gesprek met één van de medewerkers van Verhagen Dakbedekking uit Gameren werd haar duidelijk dat het bedrijf op zoek was naar nieuwe medewerkers. Omdat ze zelf op zoek was naar een baan, besloot ze te solliciteren. Haar enthousiasme werd meteen herkend en ze kon bij het bedrijf aan de slag.

“Ik ben iemand die liever dingen doet dan dat ik uit boeken moet leren,” vertelt ze. “Het was best een spannende stap, maar na het sollicitatiegesprek ben ik enthousiast aan de slag gegaan. Het werk beviel me erg goed en na een half jaartje kon ik beginnen met de opleiding bij TECTUM. Verhagen Dakbedekking is een bedrijf dat waarde hecht aan kwalitatief personeel en daarom ook investeert in opleidingen. Ik heb niveau 2 al afgerond en ontvang het diploma tijdens de diploma-uitreiking in juni. Het is de bedoeling dat ik vanaf september begin aan niveau 3. Ik vind het een ontzettend leuk vak en ik zou niets anders meer willen.”

Fysiek zwaar werk

Wat bevalt haar zo goed aan dit werk? “Het buiten zijn natuurlijk en de vrijheid. Dakdekken is gewoon een mooi beroep. Maar ik vind het vooral ook leuk dat je creativiteit wordt aangesproken: geen klus is standaard, dus je moet goed blijven opletten wat je doet. En de onderlinge sfeer is goed, dat vind ik ook belangrijk. Ik voel me erg goed thuis binnen het team, we hebben allemaal respect voor elkaar en ik werk heel plezierig met mijn collega’s samen.”

De opleiding vond ze niet echt zwaar. “Het is een kwestie van doen: al doende leer je. Daarbij is het natuurlijk fijn dat een docent je kan laten zien hoe je bepaalde situaties oplost. Daarom vind ik de aparte projecten leuk om te doen, creatief nadenken over hoe je het dak het beste waterdicht krijgt, dat is mooi!”

“Het is een goede zaak als vrouwen ook gaan dakdekken,” vindt directeur Roel Verhagen. “Maar je moet wel de verhou­dingen in de gaten houden. Mogelijk wordt een team met meerdere vrouwen te veel een ‘kippenhok’, maar vooral is het gewoon een feit dat dakdekken fysiek zwaar werk is. Daar moet het team op zijn ingericht.” Sharon Vos-Bouman beaamt dat. “Het is een kwestie van taakverdeling, ik ben gewoon fysiek niet zo sterk als mijn collega’s. Dat weten mijn collega’s, dus die sjouwen de zwaarste spullen.”

Supermarkt

Ze heeft er geen problemen mee om als vrouw in een mannenwereld te functioneren. “Zoals gezegd voel ik me in dit team erg op mijn gemak en ik heb niet het gevoel dat ik me extra moet bewijzen ofzo. Ik vind het misschien nog wel het leukste om in mijn werkkleding de supermarkt binnen te lopen. Ik word dan wel eens aangesproken door mensen die zich afvragen of ik wel echt dakdekker ben, of dat ik soms de werkkleding van mijn man heb aangetrokken! Dat vind ik dan erg grappig.”

Al met al heeft ze nog geen moment spijt gehad van haar keuze. Het gegeven dat ze zich steeds verder in het vak ontwikkelt, draagt daar toe bij. Ze is het levende bewijs dat het beroep van dakdekker niet per se iets is voor mannen.