Zoeken

Roofs 2020-01-64 Monumentaal hotel voorzien van nieuw dak

Internationale daken

In Londen is het Lansbury Heritage Hotel gerenoveerd. Het dak moest weer voldoen aan de strengste eisen en ook werden er zonnepanelen geplaatst. Daarom is gekozen voor de kunststof dakbedekkingsproducten van fabrikant Renolit.

Het Lansbury Heritage Hotel is een historisch, beschermd monument in het East End district in Londen, niet ver van Canary Wharf aan de Theems. Oorspronkelijk deed het gebouw dienst als stadhuis van Poplar. Omringd door lommerrijke kerkhoven en monumentale gebouwen, heeft dit monumentale erfgoedhotel een rijke en fascinerende geschiedenis: van de East India Company, die zijn eerste kapel en hofjes op de locatie bouwde (in 1628) tot de beroemde Labour-politici die opkwamen voor de armen van Oost-Londen in de jaren 1890.

Het hotel is vernoemd naar één van hen: George Lansbury (1859-1940). Hij was een politicus die een tijdlang burgemeester van Poplar was. Hij besteedde een groot deel van zijn politieke leven aan het campagne voeren tegen gevestigde autoriteiten en gevestigde belangen. Zijn belangrijkste drijfveren waren de bevordering van sociale rechtvaardigheid, vrouwenrechten en wereldontwapening. Hij werd in 1910 in het parlement gekozen en legde in 1912 zijn zetel neer om campagne te voeren voor vrouwenkiesrecht. George Lansbury was overigens de vader van de bekende actrice Angela Lansbury, bij ons vooral bekend vanwege haar rol als Jessica Fletcher in Murder, She Wrote.

Herkenningspunt

Uit esthetische, en ook wettelijke overwegingen wilden de nieuwe eigenaars van het gebouw zoveel mogelijk de originele elementen behouden, vooral omdat het gebouw een volledig andere functie kreeg. Een beschermd gebouw mag niet worden gesloopt en mag enkel met speciale vergunningen worden verbouwd of veranderd. Het pand, dat destijds dienst deed als stadhuis van Poplar, heeft namelijk een speciale architecturale waarde. Het was het eerste stadhuis dat (eind jaren dertig) gebouwd werd met pure, moderne lijnen, langwerpige glaspartijen en een indrukwekkend boogfront, alles mooi afgewerkt met kwalitatief hoogwaardige materialen.

Uitgangspunten van de verbouwingen waren enerzijds het verbeteren van de energetische waarde van het gebouw en anderzijds de weersbestendigheid en milieu-impact van het gebouw te verbeteren. De afdichtingsmembranen van Renolit hebben hiertoe bijgedragen, volledig met behoud van de schitterende, architecturale kenmerken van het historische gebouw.

Op een groot deel van het dak van het Lansbury Heritage Hotel in Poplar werden de producten van de fabrikant van kunststof dakbedekkingsmaterialen gebruikt als ondergrond voor de plaatsing van zonnepanelen (Alkorplan F en Alkorsolar). “We zijn trots dat we konden meehelpen aan de restauratie van dit historische gebouw dankzij onze onzichtbare, effi­ciënte, betrouwbare en lichtgewicht oplossing, gebaseerd op een van onze belangrijkste daksystemen”, verklaart Tony Brown, National technical Manager UK.