Zoeken

Roofs 2020-01-81 Communiceren en organiseren

Vitaliteitsmanagement

Vitale, fitte, gezonde en gemotiveerde mensen in en om het bedrijf - en balans in het leven: dat zijn de uitgangspunten van het vitaliteitsmanagementprogramma ‘Vitaal met je VAK bezig zijn’.

Peter van Houtum (directeur Gebr. Janssen bv, Beugen)

Inmiddels zijn er meer dan honderdduizend zzp’ers in de bouw en dat aantal blijft groeien. Eén op de vijf bouwvakkers komt uit het buitenland. Het aantal openstaande en moeilijk in te vullen vacatures stijgt naar recordhoogte. Een derde van de mensen in de bouw kan nauwelijks lezen en schrijven. De oudere generatie ambachtslieden is nu echt aan het uitstromen, daarentegen is er van onderuit minder instroom, doordat er minder jeugdaanbod is en de vmbo-scholen minder bouw- en technisch gericht opleiden.

Wat krijgen we hiervoor terug? Een korte opsomming die beslist niet compleet is: het risico op bedrijfsongevallen wordt groter, de faalkosten nemen toe, er wordt langzamer gewerkt, efficiëntie is ver te zoeken, communiceren is lastig of bijna onmogelijk, elkaar begrijpen wordt niet altijd meer gedaan en niet te vergeten: alles moet vooral snel. Burn-out is inmiddels een volksziekte geworden, er is grote onzekerheid door onder druk staande pensioenen en als je je collega wilt spreken, dan appen we. Topsport om een bouwproject in deze chaotische wereld georganiseerd te krijgen.

Was het vroeger dan allemaal beter, vraag je je dan af. Nee, absoluut niet. Het werk was zeker zwaar, er werden in uren per dag dubbele dagen gewerkt en we wisten nog niet veel van onveilige producten en giftige stoffen.In die tijd waren er meer bedrijfsongevallen of mensen  werden ziek door, of van het werk. Voorlichting in gezond, fit en vitaal leven stond in de kinderschoenen bij wereld­verbeteraars. Maar toch wordt deze tijd verheerlijkt!

Wat missen we nu, wat we toen wel hadden, vraag ik me af. Ik kan me nog herinneren dat ik met werken begon halfweg jaren tachtig. Net fris en fruitig uit de schoolbanken het dak op. Het was een mooie tijd, omdat je echt leerde met de handen te werken. Fouten maken kon en mocht nog, als je er maar iets van opstak. Lekker buiten werken en niet te veel zorgen aan je hoofd, ondanks dat het toen een financieel moeilijke tijd was. Als er iets vergeten werd, of iets mis ging op een project, dan pakte het personeel van de aannemer dit wel op. De aannemer had destijds tachtig procent eigen werknemers, tegen nu maximaal twintig procent. Fouten of miscommunicatie werden deels opgevangen. Je was vooral supertrots op je werk en iedereen wist alles van elkaar. Door de kleine wereld vanwege de digitale afwezigheid was het leven intiem en gezellig. Vakmanschap en ambacht werden gekoesterd.

De tijd is echt veranderd! We hebben het samen nu vooral druk. Tijd voor gewoon niksen is er niet meer bij. Bij Gebr. Janssen zijn we op zoek gegaan naar een middenweg, waarbij we vooral goed communiceren en organiseren met elkaar en daarbij trots zijn op ons werk. Veiligheid en kwaliteit horen bij betrouwbaarheid, waarbij we samenwerken met bevlogen mensen. Mensen die plezier hebben in het werk en die de juiste mix gevonden hebben, wat betreft ambacht en vitaliteit. Deze toppers zijn juist die bevlogen mensen om een goede, leuke, veilige, efficiënte, kwalitatieve, top-toekomst in te gaan.