Zoeken

Roofs 2020-01-84 'In de toekomst is afval verleden tijd'

Bedrijfsnieuws

Leadax Innovations heeft in Wapenveld een ruime, nieuw gebouwde fabriek betrokken, terwijl de oude locatie gewoon in bedrijf blijft. Het is tekenend voor de groei van het bedrijf, dat in de afgelopen jaren is overladen met awards en nominaties op het gebied van duurzaamheid en circulair bouwen. Op 25 november werd de locatie feestelijk geopend met het symposium ‘Circulariteit en Winstgevendheid in de Bouw’.

Tijdens het symposium presenteerde de producent ­bovendien een opvallende innovatie: een volledig circulaire dakbedekking voor platte daken. Deze dakbedekking is gemaakt uit afval en is aan einde van de levensduur volledig te recyclen tot nieuwe dakbedekking. Bovendien is de CO2-footprint van dit product ongekend laag.

De innovatieve dakbedekking is gemaakt uit gerecyclede polyvinylbutyral (PVB). Het betreft hetzelfde materiaal dat als basis dient voor de loodvervanger die het bedrijf voert: een afvalstroom die overblijft bij de recyclage van gelaagd glas, zoals veiligheidsglas en autoruiten. De producent heeft als ambitie met deze dakbaan wereldwijd de nieuwe standaard te worden. Omdat het product uit plastic afval gemaakt wordt en na het einde van de levensduur gerecycled kan worden, is het volledig circulair. Het product komt in medio 2020 op de markt. Het streven is om dit wereldwijd uit te rollen en dichtbij het afval te produceren.

De wereld staat voor een enorme uitdaging om CO2-emissies te reduceren. In het Nederlands bouwbesluit is afgesproken in 2050 zelfs energieneutraal te zijn. Leadax draagt bij aan deze reductie door de extreem lage CO2-footprint van haar nieuwe dakbedekking, waardoor het de meest duurzame oplossing in de markt zal zijn.

Loodvervanger

Leadax is in de markt bekend vanwege de circulaire lood­vervanger. Hoewel ook deze loodvervanger uit dezelfde PVB-afvalstroom wordt gemaakt, is er volgens CEO Roeland van Delden meer dan genoeg grondstof aanwezig. “Al zouden we al het lood ter wereld vervangen, dan is de afvalberg nog lang niet op,” aldus Van Delden. “Een dakbaan gemaakt uit hetzelfde materiaal is daarmee niet alleen een mooie, maar ook een logische toevoeging aan onze product­familie. Onze missie is om met het afval van vandaag ervoor te zorgen dat afval nooit meer terugkomt.”

Het symposium stond in het teken van duurzaamheid en winstgevendheid. De meer dan 300 aanwezigen kregen handvatten aangereikt door onder andere Ed Nijpels (Sociaal Economische Raad), Age Vermeer (Dura Vermeer) en Elphi Nelissen (TU Eindhoven) over ondernemen in de circulaire economie.